och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Att göra upp eld

När vi på Mongolietresan kom längre norrut blev det kallare. I Gobiöknen visade termometern runt 30-strecket mest hela tiden,  här är det svalare och på morgnar och kvällar närmar det sig noll. Kollade i bilen en morgon och då hade vi +3℃ och då hade vi ändå varit uppe några timmar. Då kan man behöva en brasa i kaminen till natten. Jag ville gärna ha bilder på när kaminen tändes, så när de frågade om vi ville ha tänt i kaminen så tackade vi ja.

Första kalla kvällen kom Solongo och Buya och tände i vår kamin.

De hade lite bestyr med att få elden att ta sig, men tillslut så fixade de det.

-Se där vi fixade det.

Sedan somnade vi skönt utan att frysa. Det blir väldigt fort varmt i Geren när kaminen är tänd och det blir lika fort kallt igen när den slocknar.

Men nu var det inte sådana bilder jag ville ha, utan jag ville ha en i traditionella kläder som kom och tände vår kamin. Jag blev bönhörd. För klockan fem knackade det på vår dörr och ägaren av campen kom med famnen full av ved.

Han ordnar med veden och lite papper, ska ta fram tändstickorna...tror jag. Men vad gör han, jo ur rocken plockar han fram en gasolbrännare.

Och på fem sekunder så brinner en skön brasa och vi kan morna oss i värmen.

På nästa ställe hinner vi inte mer än komma till vår Ger så kommer någon och tänder en brasa i kaminen, det behövs för där är det kallt.

Sedan tycker vi att det räcker med tändhjälp och tänker tända själva. Vi har ju en tändare, men upptäcker att gasen i tändare är slut, så jag går upp till matsalen och hittar Buya. Han är guide i en grupp och kan engelska och kan översätta åt mig.

Jag ber om tändstickor och då han undrar vad jag ska ha dem till så berättar jag att jag ska göra upp eld i kaminen.

Han sätter upp en frågande min och frågar:

-Can you???

-Yes I'm from Sweden

-Oh Sorry, svarar Buya och godtar det som förklaring på att även en turist kan göra upp eld.

Är man uppväxt med vedspis och även har varit scout så vore det illa om jag inte skulle kunna tända i en kamin.

Senare på kvällen kom en tjej och skulle göra upp eld, men då brann redan en skön brasa, vi fick kort till TV,n  för i den här Geren var det så lyxigt att vi både hade el och TV, fast det fanns bara mongoliska kanaler.

                                                                       föregående --- nästa

Inlagt 2018-08-22 09:10 | Läst 2090 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kul bildberättelse om att tända en brasa. När jag och min familj hade vårt sommarboende i Hälsingland så hade vi en vedspis i köket och det var lite speciellt att tända den. Man fick tända en papperstuss och stoppa in i rökkanalen så det blev drag i skorstenen, annars hände det att det rökte in i köket.
Ha det gott /Stig
Svar från Margareta Cortés 2018-08-23 14:10
Tack Stig!
Lite kul att Buya blev så förvånad över att jag skulle kunna göra upp eld.
Det där med papperstuss i rökkanalen känner även jag igen.
Härligt reportage igen! Jag kan tänka mig förvåningen när ni skulle tända själva :)
Fina bilder.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2018-08-23 14:11
Tack Jonny!
Ja, lite förvånad blev även jag att han inte trodde att jag skulle klara av det.
Kul också att han hade högre tankar om svenskar i det avseendet.
Sista bilden - oj wow vilken överraskning med dessa sköna sniderier!
Svar från Margareta Cortés 2018-08-23 14:12
Tack Ragnar!
Vissa Ger var snyggare dekorerade än andra, en delmålade och en del med sniderier.
Somna till brasa är inte dumt, inget har nog så hög mysfaktor som brasor. Vi hade kakelugn när jag var liten, det var också fint!/ Björn T
Svar från Margareta Cortés 2018-08-23 14:13
Tack Björn!
Mysigt med brasa i kaminen, men de höll inte värmen något vidare, slocknade det så blev den kall väldigt fort och stoppade man den full med ved så blev det nästan bastuvärme inne.
Där är kakelugn bättre.
Bra; det är ju inte alla som kan fixa till en värmande eld!
- hawk
Svar från Margareta Cortés 2018-08-23 14:15
Tack Håkan!
Bra att kunna, fast veden här som låg ute utan tak i regnet var lite svårtänd, men det gick.