och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

En förlorad värld och Fish and Chips.

Dags för ett besök i boken och filmens värld, vi beger oss till Castle Howard där TV-serien och även filmen "En förlorad värld" är inspelad. Här har släkten Howard bott i över 300 år.

Det är ett enormt bygge med inte bara ett slott utan hela landskapet runt omkring är mer eller mindre skapat för att få ett så sagolikt utseende som möjligt. Vi börjar i trädgården och går först in till rosenträdgården. Idegranshäckarna är välklippta och det som  klipps bort hämtas sedan för att bli till cancermedicin.

 Nu är de flesta rosor överblommade men här är ändå vackert.

När vi kommer fram till fontänen där Atlas balanserar med världen på sina axlar, känns det som om man bör kasta sig i skydd i närmaste bunker, men det är bara Royal Air Force som är ute och tränar.

Allt känns storslaget och överdådigt här, enorma byggnader och en park som nog kräver åtskilliga trädgårdsmästare. Jag tror att även rödhaken i busken bredvid mig tycker att det här är en vacker plats men lite väl mycket för bara en familj. Men dagens familj, som bor här, använder bara en del av slottet och delar med sig av all prakt så även jag får se det.  Det finns t.o.m ett eget mausoleum på egendommen.

Även om mycket av landskapet är skapat av människohand så måste jag medge att de lyckats väldigt bra, för visst är det vackert här.

Snart öppnar de slottet så att vi får gå in och titta, där inne får jag inte fotografera, men de här två är så söta så jag kan inte låta bli att titta på den lilla flickan som kämpar med Peppe som inte vill som hon vill.

Fick en fin tur igenom slottet, fick höra att de hade en byrå gjord av den svenske möbelsnickaren  Christopher Fuhrlogh och vad jag inte visste var att Frederick den 5: e Earlen var en så skicklig konstnär. 1940 härjades slottet av en brand, inkomster från filminspelningen av "En förlorad värld" gjorde att de nu har råd att restaurera slottet.

Kommer ut i parken igen och möts av ett vildsvin.

Påfågeln är levande.

 Åker vidare och far genom landets största hedlandskap, jag såg inte till Baskervilles hund ute på heden. Bara en hel del får.

Vi kör nu till Whitby ute vid nordöstkusten. Känt för skeppsbygge och valfångst på 1700-talet och numera även fiskeindustri. Vi stannar vid ruinen från Whitby Abbye

och tar de 199 trappstegen ner till staden.

Whitby är tydligen en hundvänlig stad, jag har aldrig sett så många hundar i en och samma stad.

Dags för lunch och vad ska man äta i en kuststad om inte Fish and chips. Svårt val om det ska bli  haddock eller cod i dag.

Var hungrig så jag kunde inte hejda mig från att provsmaka innan kameran kom fram.

Stärkt av maten blev det en runda i staden.

Fin strand men lite för kallt i vattnet för ett dopp i dag. Undrar om det är kapten Cook som far iväg med sitt skepp där ute. Kanske är Linnélärjungen Danile Selander med ombord för att komma ut i världen för att jaga växter.

Här finns även ett Draculamuseum, som jag inte rekomenderar något besök i. Kändes som bortkastade 6 pund.

Jag skulle ha valt någon annan än en mås som parkeringsvakt till min bil, den här bilägaren fick sig ett rejält jobb att få ren bilen efteråt.

Att Whitby är en fiskestad var det ingen tvekan om.

Här finns mycket mer att berätta om och visa men nu drar vi vidare det blir nog  "Tillbaka till Aidensfield" och Gottland eller var det Goatland

 

Inlagt 2011-09-27 12:43 | Läst 5519 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Härliga bilder men det som fångade mitt intresse var menyn.
Otroligt att ett land som ändå har möjligheter att kunna variera sin mat men...
Av 20 rätter serveras SAMLTIGA med "chips". Tom den indiska curryn, ris och potatis saknas.
Terroriserat en engelsman på jobbet med den bilden.
Skratta eller gråta ?
Svar från Margareta Cortés 2011-09-27 13:13
Bäst att skratta..:) Min man beställde indiskt på ett ställe och han fick ris och nanbröd men även chips till den rätten. Verkar som de serverar det även till smörgåsarna.
clawfinger 2011-09-27 14:51
Om ni ska tillbaka och besöka sydkusten så har jag ett riktigt bra matställe mellan Bournemouth och Poole.
Där får ni allt utom "chips".
Säg till...
:-)
Svar från Margareta Cortés 2011-09-27 14:55
Få se om det blir något besök på den sidan av landet. Det var lite väl långt på den här resan att hasta över till sydkusten. Hann inte med allt vi ville se på den här veckan så det får bli en annan tripp.
Vilket palats! Tänkte just på hur familjen gjorde, iom att det är öppet för besökare, men det klart att de har delar som är privata. Och, ett stort hem som detta behöver säkerligen all inkomst det kan få! Var det dyrt att besöka?
Läckert med stridsplanet med på en bild! :) Tänk att ha bild 5 som utsikt och landskapet runt om...
Bilderna med den lilla flickan och hundvalpen är bedårande. :)
Blir bara mer sugen att göra en Englandsresa efter dessa bilder!!
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2011-09-27 16:33
Tror inte att jag skulle vilja bo i det enorma huset men jag skulle gärna vilja byta mig till deras utsikt. Speciellt den över sjöarna på baksidan. Inträdet är £13. Är du under 5 år så är det gratis.
Flickan och hundvalpen var så söta men valpen ville inte göra det hon ville.
Stort tack för ett fantastiskt blogginlägg!
Som Anna säger så blir man ju vansinnigt sugen på att åka till England en sväng.
Svar från Margareta Cortés 2011-09-27 16:34
Jag förstår att du blir sugen på England, det är ett trevligt land att besöka. Jag stortrivdes i den här delen av landet med sin fantastiska natur. har bara varit i London med omnejd tidigare.
Man blir sugen på att åka till England..Stötte du på Lady Marchmain?