och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Färgat eller avfärgat?

Förr innan färgfoto var allas vardag så var önskan att få en färgbild stor. Det här är den allra första bilden på mig, tagen av min mor då vi bodde i Forsbacka.  Hon hade nog aldrig ens tänkt tanken på att det skulle vara färgfilm i kameran.

Mycket troligt att den är tagen med den här kameran eftersom det var familjens enda kamera. Borde kanske ha varit en svartvit bild på den eftersom det endast suttit en enda rulle färgfilm i den och på den rullen blev det bara skrutt av bilderna. De hamnade i papperskorgen. Inte någon digital papperskorg. Det var med den kameran som jag, som åttaåring, upptäckte tjusningen med foto .

Den här bilden är tagen när jag var 5-6 år och var ängel i ett luciatåg. jag skulle gå längst fram men hade  lite för bråttom och kom upp på scenen alldeles själv. En påpasslig reporter på den lokala tidningen tog bilden i svartvitt.

Hmm svartvitt?

Men det är ju en färgbild.

Nä det är faktiskt en svartvit bild men den är färglagd i efterhand  för hand. Inte i photoshop utan med färg och pensel. Vips så hade vi en färgbild. Svartvitt blev färg.

Så stolt jag var då på 50-talet när jag fick den här bilden. Jag kom med i tidningen också, men den bilden var inte i färg och det klippet har försvunnit för länge sedan. Men den här bilden var en förstoring och i FÄRG och det är kanske minnet från den bilden som gör att jag helst använder mig av färg.

Numera tar vi en färgbild...

...och om vi inte tycker att det är tillräckligt spännande då tar vi bort färgerna.

Så nu när alla har tillgång till färgfilm, eller färgbilder som det kanske heter när man fotar digitalt, då avfärgar vi istället.

Det var bara lite tankar om färg...

Inlagt 2014-02-15 09:53 | Läst 8538 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
En kort historisk fotohistorik, med trevlig personlig touch, allt i ett nötskal så att säga. Nöjsam morgonläsning.
Svar från Margareta Cortés 2014-02-15 20:07
Tack för de orden Jan-Olof!
Vi är liksom tillbaka på ruta ett. Kunde jag måla så skulle jag testa att måla i svartvitt.
Jag har precis plockat bland bilder efter min svärmor. Hittade flera färlaggda bilder, bl.a. bröllopsbilder och några porträtt. Var nog vanligt i slutet av 50, början av 60 att man färglade i efterhand. Har för mig att det gick omkring folk i gårdarna och erbjöd färgläggning av bilder.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2014-02-15 20:08
Det är kul med gamla bilder, fast det här är den enda färglagda bilden jag har. Den är ifrån 1954/55.
Färgbilder var inte vanligt i min ungdom heller. Jag kommer fortfarande ihåg hur pappa satt och handkolorerade en del förstoringar med sina färgpennor från Faber Castell, vatten och bomull. Jag har några få och tycker väl att, varför inte? Färgfilm var kostsamt, färgpennor billigare. Nu är färgbilder så vanliga att jag tycker det blir intressantare i svartvitt.
Svar från Margareta Cortés 2014-02-15 20:11
Kul att du varit med och sett hur det gick till. Vem som färglagt min bild vet jag tyvärr inte.
Fast trots att färg är så vanligt så gillar jag färg bäst. Inget ont om svartvitt men jag har märkt att det inte är det jag väljer i första hand om det inte är min gamla lådkamera som jag leker med.
Intressanta tankar om färg och färgläggning/borttagning med roliga bilder från din barndom. När jag tittar på de två sista bilderna blir jag dessutom lite osäker, jag tycker nog att den svartvita är vassare än den i färg.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-02-15 20:13
Avfärgat är ganska vanligt numera upplever ibland att det anses lite finare än färg.
Fast jag märker att bland de som inte fotograferar själv så är det färgbilden som är populärast....tro jag;)
Roligt att läsa lite historia Margareta:o)
Trevlig helg från Värmland!
/Synnöve
Svar från Margareta Cortés 2014-02-15 20:15
Har haft tankar runt det här ett tag och kände att jag ville skriva av mig det.
Trevlig helg åter, fast här regnar det bara.
Vad roligt att läsa dina tankar och berättelser om färgbilderna. Den handkolorerade(?) var ju något alldeles extra!

Ha en fin lördag!
/L
Svar från Margareta Cortés 2014-02-15 20:18
Vet inte om ditt frågetecken var avsett som en fråga, men den bilden är en svartvit som någon färglagt i efterhand. Exakt hur det är gjort vet jag inte men att färgen ligger utanpå bilden syns tydligt.
Skulle vara kul att veta vem som tog bilden och vem som färglade den. Vet bara att det var en reporter på en lokal tidning i Solefteåtrakten som tog bilden.
1kej 2014-02-16 15:32
Jo, det var det :) Tänk, vilket hantverk att färgsätta. Vågar nästan inte ens tänka på hur mycket arbetstid som ligger i den bilden ...
Spännande utveckling vi har inom foto.
Jag började med en lådkamera
Marianne
Svar från Margareta Cortés 2014-02-15 20:21
Kul att du också började med en lådkamera. När min bror köpte sig en egen kamera så fick jag överta familjens lådkamera. Bodde i Forsmark då och det finns nog inte en enda and där i bruket som inte jag jagade med kameran. Tyvärr hr jag bara en suddig bild kvar, resten blev nog bortrensat i flytten. Men mins hur kul det var, speciellt då brorsan och jag stod i badrummet och såg hur bilderna växte fram på papper.
Färgat! :-)
Svar från Margareta Cortés 2014-02-15 20:21
Håller med dig. :)
Fin kamera.En sån har jag också ärvt och den presterar förvånansvärt bra bilder fortfarande!

Förstår att du är/var stolt över det söta fotot från luciatåget!

Det fanns mycket färglagda vykort förr. Man kan undra om trycktekniken klarade färg innan kamerorna gjorde det...

/Ylva
Svar från Margareta Cortés 2014-02-17 08:28
Har på senare år plockat fram den kameran även jag, kul att leka lite ibland.
Tack för din kommentar Ylva.
Tänkvärd läsning.
Förstår att du var stolt över bilden på dig !
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2014-02-17 08:29
Måste ha varit rädd om bilden också eftersom den fortfrarande hänger med efter så många år och många flyttningar då det rensades alltför friskt.