och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Flaggor

Nepals flagga är nog den enda nationsflaggan i hela världen som har den här formen av två vimplar. Tidigare var det två skilda flaggor, där varje vimpel stod för var sin del  av ätten Rana som tidigare styrde Nepal. Månen i den övre delen av flaggan står för kungahuset och solen i den undre delen står för premiärministern. Den röda färgen symboliserar seger i strid och även färgen på nationalblomman rhododendron. Den blå bården står för fred.

På en del hus i staden syns en flagga med färgerna ,blå, gul, röd, vit, orange + (en för ögat osynlig) blandning av dessa färger. Längst ut på flaggan finns ett vertikalt band med dessa färger.  Det är den buddhistiska flaggan och visar att i det huset bor det buddhister.

På den här bilden finns det en sådan flagga, tittar man noga så sitter den på det vita huset till höger.

Tibet har också en egen flagga, men den är förbjuden i Tibet, där får bara den kinesiska flaggan vaja. Den såg vi först när vi kom till Kathmandu. Så här ser den ut.

Inlagt 2010-12-18 09:43 | Läst 4941 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Verkligen speciell flagga. Intressant läsning! :)
Tråkigt att Kina har förbjudit Tibets egna flagga i Tibet, ett sätt att underkuva dem lite extra kanske...
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2010-12-19 10:43
Trist är det att Kina förtrycker tibetanerna så mycket, men så är det väl i alla länder där man tagit makten över någons annans land. Vet att det var straffbart att ha en estnisk flagga i Estland under Sovjettiden.
Jag tycker att den tibetanska flaggan är mycket vacker.