och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Höstpromenad i stan.

Vi hade samlat ihop poäng till en gratisövernattning på hotell och tyckte det kunde vara lite kul att ta den inne i stan. En ovanlig känsla att ta sin lilla övernattningsväska och dra in till stan för att checka in på Grand Hotell, kul att vara turist i sin egen stad.

Blev lite shopping och titt i butiker och så en god middag på Wedholms fisk.

Efter en rejäl hotellfrukost nästa morgon begav vi oss ut på stan, visserligen en gråtrist lördag men slussenbygget måste jag ju kolla in. Ser att stan förändras en hel del mellan varje besök där, här har man gjort det omöjligt för personbilarna att kunna komma fram. Såg flera som tydligen brukade köra där, men fick backa och vända.

Det var plank och väv uppsatt mot bygget, men någon som var lika nyfiken som jag hade gjort kikhål och där passade jag på att ta några bilder ner i det stora hålet som en gång var Slussterassen.

Slussen ser lite svårforcerad ut för båtar.

Ovanför gropen har man byggt nya vägar för bilar och cyklister.

Vi rundar stora gropen och kikar ner mot bygget, men här nere ser man inte så mycket. Så vi fortsätter mot trapporna upp till Söders höjder.

Ingen vidare sovplats.

Och går upp på berget för att få lite överblick.

Ser utgrävningarna på Södermalmstorg, där har utgrävarna gjort en hel del fynd läste jag om i tidningen häromdagen.

De har hittat en tidigare helt okänd gata där husen ligger på rad. Den gatan har sträckt sig längs med den äldre strandkanten av Saltsjön.

Det är en 1500-tals miljö som växer fram i utgrävningarna och de fynd som man gör stämmer inte riktigt med vad man tidigare trott.

Även om det är lite sorgligt att se hur gamla Slussen försvinner så är det lite spännande att se det så här från ovan.

På väg tillbaka kom vi förbi huset där Bellman bott. Det är ett hus i korsvirke som byggdes 1723 och Bellman bodde här 1770-1774 i vindsvåningen. Här skrev han en hel del av Fredmans epistlar.

Vi kom också en sväng förbi Kungsan, inte för att titta på körsbärsträden, utan nu pågick det helt andra aktiviteter. Massor av snö hade forslats hit för att här ska det åkas Barnens Vasalopp.

Vi var lite för morgonpigga för att se några aktiviteter, men å andra sidan kom vi fram överallt. ;) träffade på några kända skidprofiler, bl.a. Pernilla Wiberg så det blev nog full fart där senare på dagen, får hoppas på att inte snön regnade bort.

Till och ned en skidbacke hade de fått till.

Hemma igen så såg jag att i fått besök av en gröngöling, men den var nog lite sur över att ingen fyllt på fågelmataren för den flög och satte sig utanför tomten då jag ville ha en bild på den.

Inlagt 2016-10-25 16:34 | Läst 6990 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Härligt! Turist i sin egen stad.. det är inte så dumt tycker jag! Slussen kommer absolut vara ett ställe att titta och fota under en lång tid framöver.. Rivningen hittills har gått riktigt fort, sedan dom väl började.. Det är lite spännande med de arkeologiska utgrävningar som görs, hoppas dom hittar mycket nytt där!
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2016-10-26 10:02
Tack Jan!
Kul att bo inne i stan för en natt, har inte gjort det sedan jag bodde i Kiruna och var ner på besök och det är länge sedan.
Finns mycket att se, men ofta blir man hemmablind.
Mycket förändras nu och speciellt runt Slussen, blev nyfiken efter artikel i tidningen om att det är utgrävning på gång.
Fina bilder som du visar av en del av Stockholm som nu smulas sönder, men det av behövliga skäl förmodar jag. 2009 besökte jag slussen senast och tog några bilder som så småningom hamnade i en fotobok om Stockholm. Skulle gärna göra om den stadspromenaden, men efter div. händelser så hamnade jag i Lindesberg och får njuta av andras Stockholmsbilder i stället.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2016-10-27 11:01
Tack Stig!
Det händer mycket i stan nu, ser inte så vackert ut men vi får väl hoppas på att det blir bra i slutänden.
Tack för bra foton och bildtexter. Jag har själv passerat så många gånger nu under ombyggnationen utan att egentligen stanna upp och reflektera över vad som sker.
/Erik
Svar från Margareta Cortés 2016-10-28 19:01
Tack Erik!
Blir tyvärr onte så ofta som hag åker in till stan så förändringarna är stora då det blir av, speciellt nu nör det byggs och rivs så mycket.