och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Kaffetåren den bästa är.

Dagens regnskur kom då vi skulle åka iväg på kaffetur, vi skulle alltså få en guidad visning av en kaffeplantage och hur hela proceduren från  kaffeböna till kaffekopp går till. Såg att det även fanns turer där man fick inblick i både kakaobönans väg till choklad och hur man tog till vara på sockerröret och tänkte att det var ju synd att vi inte bokat en sådan tur.

Men gjort är gjort tänkte jag och det regnar ju ändå, väl framme frågade vår guide vem det var som hade bokar Uber, för den var redan framkörd för hämtning. Han var en skojfrisk person för transporten var en provtur i den gamla klassiska oxkärran.

Efter att alla som ville åka oxkärra hade klarar av det var det dags för lite undervisning och samtidigt slutade det regna. Och tänk sådan tur vi hade, trots att det i vår programbeskrivning bara skulle vara kaffe så fick vi en tur som innefattade alla de tre varianterna. Vi börjar med kakaobönan. Frukten är stor och de små kakaobönorna ligger inuti den. Vi får veta att dessa små frön är giftiga för apor och de första som testade att äta fröna dog. De andra aporna var läraktiga och insåg snabbt att det där äter vi inte. Så kom inte och säg att apor är dumma, för kunskapen har de tydligen vidarebefordrat till nya generationer.

Sedan fick vi vara med om hela proceduren av sortering, rostning...

...och hur man malde dessa bönor för hand.

Malde ner dem till en jämn och tjock smet. Blandar man sedan ut denna smet med lite olja och som här banan blir det en helt underbar smakupplevelse. 

På tal om smakupplevelse så kom de bananer, som vi fick plocka direkt från bananklasarna och som hade fått mogna ute i solen, också väldigt högt upp på listan av goda smaker.  Den godaste banan jag någonsin ätit, sa Tilda.x

Sedan var det dags för lite drickchoklad. Lite chili i och det smakade underbart gott.

Vi lämnar kakaobönan och går vidare till sockerrören. Här görs det inte så mycket med dem mer än att skörda några sockerrör och pressa ur saften ur dem. Fast det är  förstås inte så bara. Det krävs några starka armar för att få ut lite saft så att vi får smaka.

Länk till hur jobbigt det är att få ur den goda sockerrörssaften. Klicka HÄR. Den är inte så lång så klicka gärna in och titta.

Sedan vi  stärkt oss med sockerrörssaft, spetsad med lite lime är det dags att vandra över till kaffeavdelningen på plantagen. Där börjar allt med en sådan här lite paraplyformad planta.

Den får växa till sig och bli till kaffebönor. När de blir röda är de mogna.

De plockas sedan för hand av säsongsarbetare.

De fyller dessa fyrkantiga mått och får ungefär 2$ per tråg.

Vi behöver inte plocka bönorna till vårt kaffe,  tur det för just nu är de inte mogna. Men kaffe ska det bli, nymalet dessutom.

Kaffet ska byggas på traditionellt sätt.  Först kokas vattnet upp till 90 grader och hälls över det nymalda kaffet, där verkar kaffet få eget liv. Bubblar och rör sig,  får stå så och dra i 4-5 minuter. Sedan är det dags att sila kaffet genom ett filter. På så sätt tas alla aromer och smaker tillvara och inte bara silas igenom som det blir i våra kaffebryggare.

Sedan smakar det gott med en kopp kaffe.

Inlagt 2019-09-10 18:25 | Läst 244 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Margareta.
Som sædvanlig - både en interessant historie/fortælling og ligeså gode og flotte fotografier - super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Margareta Cortés   2019-09-12 15:32
Tack Erik!
Det var en både välsmakande och informativ utflykt.
Kaffe, choklad och socker, tre saker som passar mycket bra ihop i rätt mängder. Trevligt att få se och lära sej mer om hur det kommer från plantan till bordet.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés   2019-09-12 15:34
Tack Lena!
Trevlig guide därtill som dessutom var mycket intresserad av Sverige.
Kul att lära sig nya saker och dessutom få smaka.
Det var intressant att få se lite om kakaobönan för det kände jag inte till hur man bereder den till en god dryck, men det verkar ha varit mycket gott. Sedan hade jag inte en aning om att man pressade saft ur sockerrör, men av dig får vi veta det är kul. Roligt och intressant bildreportage med fina bilder.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés   2019-09-12 15:36
Tack Stig!
Jag lovar allt var mycket gott och kaffet smakade betydligt bättre än det jag får i min Nespressomaskin. Har köpt med kaffe hem så nu blir det bryggt på rätt sätt.
Intressant berättelse, så har man redan lärt sig något idag. Visste tex inte att kakaobönan kom från så stora frukter
Svar från Margareta Cortés   2019-09-12 15:41
Tack Peter!
Visst visste jag att hundar inte tål choklad, men hade ingen aning om att apor inte heller gjorde det. Kul att få vara dit och lära sig.
Intressant och lärorikt. Och så bra bilder till. Just det kaffet skulle vara roligt att smaka! Hälsningar/. Björn T
Svar från Margareta Cortés   2019-09-12 15:45
Tack Björn!
Det kaffe var lite extra, otrolig smak och arom.
Mmm kan nästan känna den goda lukten och smaken!
Härligt smakresa ni bjöds på och fina bilder som visar det.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés   2019-09-12 15:46
Tack Johnny!
Gott var det och intressant också.