och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Kårböle skans.

Kårböle skans är en medeltida rastplats, där stannade vi för en liten bensträckare. Det såg inte så medeltidaaktigt ut nu, mer sommarfagert.

Kvack, kvack ...kvack låter det från dammen och ett gäng änder kommer vaggandes och ropar uppmanande ....var har ni maten!

Tydligt är att de är vana att bli matade här. Tur nog så blev det lite bröd över vid frukosten och i stället för att slänga tog jag med mig de brödskivorna till ändernas glädje.

Man tror att även fågelföräldrar är måna om sina barn men inte den här mamman inte. Hon försåg sig först och försökte ungarna ta brödbitar blev de bryskt jagade i ner dammen.

Nu stannade vi inte vid den här rastplatsen för ändernas skull utan det fanns en skylt som talade om att det hette Kårböle skans och två vackra kanoner vittnade om att det var något speciellt med den här platsen.

I Kårböle var det vanligt att resande till Norge rastade och pilgrimmer som var på väg till Nidaros (Trondheim) brukade stanna vid kapellet i Kårböle. Där lämnade man offergåvor för att få en säker färd vilket gjorde att kyrkan i Kårböle blev mycket rik.

Man vet inte säkert när Kårböle skans byggdes men den var i bruk fram till 1700-talets början. Sedan fick den förfalla och i slutet av samma århundrande omnämns den som en fornlämning.

I dag ser man resterna efter befästningen som en fyrkantig vall med en bastion i varje hörn, där kanonerna var uppställda, och innanför vallgraven kan man se gropar där soldatbostäderna funnits.

Ett intressant stopp, med lite av vår historia, blev det och det är kul att det finns information på plats. Vi fortsätter färden norrut.

Inlagt 2013-08-29 08:30 | Läst 9066 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Bilderna från Kårböle såg somriga och fina ut! Ett ställe till som jag aldrig hört talas om! Ha det gott!
Svar från Margareta Cortés 2013-08-30 12:25
Det var en fin dag som vi var dit.
Det finns så många intressanta platser.
Där har jag också åkt förbi. Tack för bilderna, där kan vi kanske stanna och ta en rast någon gång
Marianne
Svar från Margareta Cortés 2013-08-30 12:26
Stanna nästa gång, bra ställe för picknick. Fanns bord där också.
Fina bilder från Kårböle. Faller lite extra för första och sista. Tänker på en arbetskamrat när jag hör Kårböle. När man har jobbat med många människor( SJ ) så blir det lite konstigt med namn. Eriksson hette aldrig något annat än Kårböle för oss på bangården. Skårpedan hette en annan. Han var från Skorped i närheten Sollefteå.
Hilding hette heller aldrig något annat än " Dollar ".
Sten
Svar från Margareta Cortés 2013-08-30 12:27
Kul med namnen som dina vänner fick.
Kårböle var finare än vad namnet låter.
Fint med de lite mer okända historiska platserna i utkanterna av storstäderna.
Vackra sommarbilder från besöket./blj
Svar från Margareta Cortés 2013-08-30 12:30
Sverige verkar vara fullt av historia bara men tittar runt lite.
Härliga sommarbilder! Har inte heller hört talas om Kårböle, det är kul att se nya platser och höra nya historier!
Svar från Margareta Cortés 2013-08-30 12:31
Det har tydligen hänt en del i lilla Sverige, när det var som mest livligt här stred de om vi skulle vara Sveige, Danmark eller Norge.
Har aldrig hört talas om det stället, så tack för att du delar med dig! Jag är snart mycket bevandrad i geografi tack vare dig! =)
Ha det så gott!
Svar från Margareta Cortés 2013-08-30 12:32
Små sevärdheter är det kul att stanna till vid, finns så otroligt mycket att se i vårt land.
Nu är du minsann på ett ställe inte jag och säkert många med mig aldrig hört talas om. Hösten har gjort entré det syns på växterna. Det går aldrig ta emot för mycket av vår historia.
Jag gillar dessa ankor mycket menar dina bilder så klart samt alla ankor som är så häftiga på många sätt.
Jag reste till Skansen med barnbarnen när de var små. Jag kunde lika gärna gått i vår Hembygdspark för ankorna var det ställe de var längts på.
Ha bra lördag
Gun*Inger
Svar från Margareta Cortés 2013-08-31 09:05
Jag hade nog inte hittat dit utan GPS om någon bett mig åka dit, men det är kul att stanna till då man ser dessa skyltar om sevärdhet. Ibland är det någon nytt och intressant.
Ankor och änder är söta, jag håller med.