och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Kinamat

Kinamat i Kina är inte riktigt det samma som att gå på Kinarestaurang i Sverige.  Redan när man ska beställa maten märker man skillnaden. Många gånger har man en hel del färska råvaror att välja på. Färska fina grönsaker ligger i tråg och det är bara att peka ut vilka de ska tillaga, till det kan man välja på kött och fisk. På de flesta restauranger finns det bilder på maträtterna och jag undrade om det inte var lättare att välja från den menyn men fick till svar att de byter kock så ofta att bilderna inte stämmer med verkligheten. Vi är lite osäkra på vad det är för grönsaker vi ser, för många av dem har vi aldrig sett hemma i Sverige.

Men det är inga problem, April vägleder oss i matdjungeln och ser till att vi får in mat som lagas och äts i den regionen vi är.

Så vi tittade på råvarorna, men tog hjälp av guiden för att få ihop en vettig måltid.

Fast ankhuvudena valde vi bort,  näbben såg så hård ut.

Kyckligfötterna och den gröna fisken gick också bort.

Vår guide April visste inte mycket om Sverige innan vi träffades,  men en sak hade hon hörts talats om, en fisk som luktar illa. Alltså surströmming, den var hon väldigt fascinerad av.  Tyvärr hade vi ingen med oss att bjuda på, men hon ville väldigt gärna att vi testade deras fermenterade fisk. Surströmming är gott, speciellt om man får göra en riktig klämma med fisk, mandelpotatis och hackad lök, mellan två hårda tunnbrödskivor, det är mums det. Efter en del övertalning gick vi med på att testa fisken, speciellt då hon lovat att vi inte behövde äta upp den. Gjorde inget om vi lämnade, restaurangen hade grisar.

På de flesta matställen i  regionen där Gula bergen ligger var porslinet förpackat så här. Sedan tar man matpinnarna och slår hål på paketet för att komma in i det, var tydligen en lite kul mattradition att slå med kraft och få en liten smäll.

Fågelfrö serverades som snacks till förrätt.

Rejält törstiga efter all vandring så smakade den lokala ölen väldigt gott.

Kul kapsyl, nästan som de vi hade förr här hemma.

Så, där nu börjar maten komma in, rätt efter rätt.

På ett annat ställe och  när vi lärt oss att portionerna är stora och att kineserna äter mycket, så ber vi att de ska laga lite mindre portioner till oss. Titta bara på soppan, den är för två personer och när vi tagit av den så hade vi bara skummat på ytan. Det är vad kineserna kallar små portioner.

Dessutom kommer det in mer, fisken är färdiglagad. Kan väl säga att det blev ganska mycket över till grisarna.

Kul öl med ananassmak.

Annorlunda Coca colaburk.

Vet inte vad de här vita grönsaken heter, men den var god.

När vi kommit vidare på resan så var vi i lite mer storstadsområde och med modernare sätt att beställa in maten. Vår guide Lele, som vi hade då förklarade hur man beställde mat här.

På väggen vid bordet sitter det en QR-kod, den läser man in i sin mobil och får då matsedeln där. Då är det bara att klicka in på matsedeln i mobilen och sända iväg sin beställning. Sedan bara vänta på att maten kommer. Betala gör man naturligtvis via mobilen.

Flygplansmaten på inrikesflyget var också väldigt kinesisk, fast här fick vi kniv och gaffel att äta med..

Barn är sig lika världen över.

Lite passande att skriva om mat i kväll eftersom nu blir det lite fasta för mig, fast bara tills i morgon.  I morgonbitti är det operation av min axel och beronde på vad de hittar på att göra kan det bli lite svårare att skriva på tangentbordet.  Får låta vänsterhanden jobba ett tag.

Inlagt 2019-10-20 21:39 | Läst 3104 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ser väldigt välordnat ut överallt men maten, njeaa...hade nog fått leva på biran där..
Informativa och fina bilder..
Med vänlig hälsn/Gunte..
Svar från Margareta Cortés 2019-10-22 09:25
Tack Gunte!
välordnat och rent var det men all mat var inte så god.
Mycket godare var den då vi var i norra Kina.
Intressant, där kunde man smaka på mycket om man vågar. Hur gick det med den fermenterade fisken? Och moderna beställningssystem har de också i kina. Vi har ätit ChopChop i helgen, typ kinamat det har också ett modernt beställngssystem där man beställer via terminal. Då hoppas jag att operationen går bra idag
Svar från Margareta Cortés 2019-10-22 09:28
Tack Peter!
Hemma igen med armen i band, men all har gått bra.
den fermenterade fisken ligger i skålen som damen kommer in med, smakade på den men inte var det gott. Surströmming slår den med hästlängder.
Roligt inlägg om mat och maträtter. När min sambo var och jobbade i Kina råkade de ut för en del roliga incidenter på restauranger. I synnerhet när de försökte äta på ställen som inte var anpassade för västerlänningar. Spännande att prova helt nya saker, i alla fall grönsakerna. Ankhuvudena och hönsfötterna hade jag också avstått från.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2019-10-22 09:31
Tack Lena!
har varit på ställen i Peking där vi bara pekade och chansade, fick in småfågel.
Kul att testa nytt, men inte alltid det blir lyckat. helt olika mat här jämfört med den vi fick i norra Kina, den passade våra smaklökar bättre.
Spännande matkultur med massor av främmande rätter att testa så det måste varit en resa för smaklökarna också. Mycket fina bilder på alla maträtter och grönsaker. Lycka till med din operation, själv skall jag träffa min läkare som opererade mina ögonlock i morgon.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2019-10-22 09:34
Tack Stig!
Blev många intressanta och annorlunda måltider på den resan och passa på att testa var kul.
Op har gått bra, så bra som det kunde gå, blir det här inte bra så återstår protes.
Hoppas din läkare har positiva besked till dig i dag.
Kul att prova på annorlunda mat. Såg gott ut.
Intressant läsning och fina bilder! Lyckat till med operationen.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2019-10-22 09:36
Tack Johnny!
En hel del av maten var gott där, men långt ifrån allt.
Det som överraskade oss mest var hur mycket kineserna äter.