och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Noryangjin Fish Market.

I dag ska vi besöka en av världens största fiskmarknader. Inte den största för jag tror att det är den som ligger i Tokyo som är det. Om inte så blir jag nog rättad här om jag påstår det. Men även om den här i  Seoul inte är störst i världen så är den väldigt stor med sina 66.000 kvadratmeter.  Så var beredd på många bilder nu.

Vi hade ytterligare en regnig dag och vad passar väl bättre då än att hoppa in i en taxi och åka till just fiskmarknaden. Det står i resebeskrivningarna om Seoul att priserna är ungefär som i Sverige, men det stämmer inte. Taxi var mycket billigt. Hela resan på ca en halvtimme kostade ungefär som framkörningsavgiften här.

Här finns över 700 butiker som säljer färsk och torkad fisk och bläckfisk från 15 fiskehamnar runt om i Korea. Den här fiskmarknaden  ska  läggas ner och en ny håller på att byggas. Lite tråkigt för till den nya kommer inte privatpersoner och turister få komma in. Så det kändes lite extra angeläget att åka hit och titta.

Många fiskar var det och många sorter som jag aldrig sett förut eller ens hört talats om. Här strövade vi omkring ett bra tag. Jag såg inga andra västerlänningar där men det var många från lokalbefolkningen som var där och handlade. De gick omkring med sina korgar och valde och vrakade bland det digra utbudet. Många såg ut att ha sin speciella handlare som de gick till.

Det hände mycket i den här stora hallen och jag gick förundrat omkring och tittade. Fisk styckades på bara golvet.

Fast man fick nog passa fingrarna lite, den här firren passade på att ge igen innan det var dags för att bli middagsmat. Den här mannen fick sig ett bett i fingret.

Drivor av fisk.

Bläckfisk tycker jag inte om att äta men här låg de snyggt upplagda.

De silverglänsande och långa fiskarna fanns i många stånd. Synd att jag inte kunde fråga vad det var för sorts fisk.

Vackra var de och riktigt silverglänsande med en mycket lång och trådlik stjärtfena. Eftersom ingen jag träffade på där i fiskhallen kunde engelska var det ingen mening att fråga vad det var för fisk. Kanske någon här vet...Sätter mitt hopp till Lena Holm. Om någon vet så är det nog hon.

De här stora fiskarna ser ut som rockor.

Lite närmare

Mera fisk. Det var ganska halt på golvet av all is, vatten och fiskrens, jag fick vara mycket försiktig var jag satte ner kryckorna, för var jag bara lite oförsiktig så gled de iväg.

Ingen verkade irriterad över att jag fotograferade dem och deras fiskar, snarare tvärtom. Jag fick ofta ett leende eller en hälsande nick. Alla bilder är tagna med min lilla kompaktkamera Canon G10. Den kunde jag ha hängandes runt halsen och så bara stanna upp klämma fast kryckorna under armen och sedan fota.

Här fanns inte bara massor av bläckfisk, även räkor kunde man köpa här.

Många fiskar förvarades levande  i stora  akvarium.

                         

Rejäl genomströmning av vatten i akvariumen.

Gott om olika varianter av musslor fanns det också.

Säckvis med muslor.

                                      

Damerna var skickliga i att öppna musslor.

Det gick i en väldig fart.

   

Lite krabba i ett akvarium.

Vi hittade en trappa som gick upp till en övervåning med en balkongliknade utbyggnad, där fick man lite överblick av hallen.  Nu är det förvisso bara en liten, liten del som syns på bilderna men jag kan lova att stort var det.

Vi går ner igen och en dam som jobbade i trappan såg lite fundersam ut ifall jag skulle klara av att gå ner för egen maskin. Hon trodde inte så mycket på det heller utan skyndade fram för att hålla i mig, men jag litade lite mer på mina kryckor än en hjälpande hand. Men snällt var det.

Den stora kärran mitt i bild är en av de många isförsäljarna.

Här gick styckning och rensning i flygande fläng.

Sammarbete. Saxen är ett vanligt köksredskap i Korea.

De här damerna hade halvfrusen fisk som de skivade tunt, tunt.

Packade det sedan i lådor.

Tonfisk.

Hittade en trollslända som mumsade på fisk.

Liten haj

Små hajar och mera fisk....så klart.

Vad det här är är jag osäker på men gissar på att det är någon form av tång eller sjögräs.

Vatten behövdes tydligen för att det skulle hålla sig frächt.

Är inte helt säker här heller men en gissning är krill, eller lysräkor som vi kallar det på svenska.

Här var jag också lite tveksam till vad det är som finns i disken, men kom fram till att det måste vara fiskrom.

Vet inte om det äts som det är men skulle nog själv föredra att få det tillagat, men smaka på det kunde man göra, för det fanns tandpetare framlagda för provsmakning.

Vi traskar vidare i den stora hallen som doftar av fisk.

Tittar på mer fisk.

Gillar att det var så många som hade rosa förkläden, rosa handskar och stövlar.

Här inne får man inte gå och vara ouppmärksam, dels är det halt på golvet och så får man då och då hoppa undan för lite fartvidunder. Se spåren på golvet hur de skingrat sig fram mellan folket.

Fartvidunder, kanske någon undrar. De här. De fraktade lådor och fisk mellan stånden.

 

Inlagt 2013-10-15 09:44 | Läst 11841 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Att köra MC inne på det hala golvet måste ju vara en utmaning. Härliga bilder och jag tycker det luktar så gott på sådana ställen. Senast var jag inne på en fiskmarknad i Spanien men den var inte så stor, den skulle försvinna i mängden här. /Frode
Svar från Margareta Cortés 2013-10-15 21:58
Det var nog att köra som på isgata där inne, men de slingrade sig skickligt fram även med last.
Jag tycker inte om lukten i fiskaffärer och har lite svårt för att gå in i dem men här luktade det inte så mycket. Vet inte varför om det berodde på storleken, all is eller om det var så väldigt färsk fisk.
Den blåfenade tonfisken är en av de arter som är utrotningshotade. En enda fisk av den arten kan säljas för en miljon kronor på en fiskauktion. Fina bilder, intressant.
Må gott
/Hans-Åke
Svar från Margareta Cortés 2013-10-15 22:01
Vet inte om de hade någon blåfenad tonfisk här, men jättestora tonfiskar såg jag hur de styckade upp tyvärr var det så mörkt där så det blev bara sudd på de bilderna. Värre än de med motorcykeln.
Hej,
Små bläckfiskar som är så gott.
Fiskmarknader är alltid intressanta att besöka.
Krya på foten
Bob
Svar från Margareta Cortés 2013-10-15 22:02
Bläckfisken får min man mumsa på ifred. Men kul var det att se allt dör.
Foten kryar på sig och jag är så nöjd så.
Å vilket paradis för en katt. =)
Måste väl ha luktat rätt illa...som att kliva in i en burk med kattmat. =)

//JO
Svar från Margareta Cortés 2013-10-15 22:05
Där skulle nog katterna ha trivts lika bra som trollsländan jag såg. Men det luktade inte så förfärligt.
Där får man inte ha besluts ångest...:-))
Svar från Margareta Cortés 2013-10-15 22:04
Nog fanns det mycket att välja på. De som handlade hade kanske bestämt sig i förväg för att slippa vela. Otroligt om all den fisken skulle vara slut innan kvällen.
Härlig bildkavalkad. Känns nästan som man varit där själv, minus lukten då. Får lite beslutsångest, där skulle jag behövt en kunnig person om jag skulle handla.
Svar från Margareta Cortés 2013-10-15 22:07
Skulle nog vara svårt att handla där eftersom det fanns så många sorter som jag inte hade en aning om vad det var, men man kunde köpa fisk och få den förberedd för tillagning och sedan ta sitt lilla paket och gå till de små restaurangerna som fanns i närheten.
Vilken fantastisk bildkavalkad du bjuder på! Kan knappt tänka mig doften när man kommer utifrån och går in där, även om jag gillar fisk och skaldjur. Nä det får bli köttgryta från frysen i kväll.
Svar från Margareta Cortés 2013-10-15 22:08
Mycket fisk och annat fanns det där, åt krabba sedan på kvällen men inte som vi köpte dör på marknaden, Jag tycker inte om lukten i fiskaffärer och har lite svårt för att gå in i dem men här luktade det inte så mycket. Vet inte varför om det berodde på storleken, all is eller om det var så väldigt färsk fisk.
Jag har varit på nåt liknande i Singapore.Det ärr häftigt att strosa omkring och se allt.
Marianne
Svar från Margareta Cortés 2013-10-15 22:09
Det var verkligen kul att gå runt och titta där speciellt när alla var så vämliga.
66000 kvadrat! Lagret på jobbet är 5000 och jag tycker det är stort! =)
Jisses vad fisk!
Superintressant inlägg som vanligt!
Svar från Margareta Cortés 2013-10-15 22:10
Stort var det, vi kom nog bara runt en liten del av hela byggnaden men det räckte för oss.
OJ vad mycket fisk. Man kan ju känna lukten. Jag vet tyvärr inte vad det är på bilden, kanske en hoki...det är visst en "ålfisk" som kan vara silverglänsande på sidorna. Men jag har aldrig sett en hel IRL (bara som block i frysdisken). Spanade in de fina kungskrabborna. Enligt min sambo var den bästa kungskrabba han ätit den de åt i Korea (förutom möjligen de vi tog upp själva).
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2013-10-15 22:14
Lukten där inne var inte så farlig, då tycker jag att det luktar värre i en vanlig fiskaffär. Undviker att gå in i dem. Skickar in maken istället. Den silverglänsande fisken var så vacker och såg lite speciell ut. Sa redan på plats att Lena vet nog..;)
Krabba åt jag vid två tillfällen där men tror inte det var kungskrabba. Den godaste jag fått var nog den på Hurtigrutens skaldjursbuffé. Åt även kungskrabba i Ushuaia men där hade de krånglat till tillagningen så det blev inte så gott. Den är nog bäst naturel.
Oj då vad fisk och fisk vilken stor hall ..sitter och tänker på om de kan sälja allt detta varje dag? Såg du många kunder där eller...
jag har svårt vad jag skall skriva för en gångs skull det tog nästan andan av mig se så många fina dokumentära bilder på så många olika sorters fisk.
Natti natti på dig
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2013-10-16 10:55
Jag vet inte om de lyckas sälja allt på en dag men om det ska vara färsk fisk så är det nog så. Det var inte så många som jag tror var kunder men jag var där på morgonen så det blir nog mer folk frammåt lunchtid.
Så härliga bilder...igen! Vilken bildskatt du måste ha.... (Du har den väl i bankfack... :)
Och så roligt att du delar med dig av din kunskap och av dina äventyr.
Tackar för det!
/ Lena
Svar från Margareta Cortés 2013-10-16 10:55
Tack Lena. Kanske borde tänka på att låsa in bilderna i ett brandsäkert skåp.