och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Stanley - Jakten på sol och värme.

Om du har tappat bort din väska på flyget då vet jag var du ska börja söka efter den. Jag tror att alla borttappade väskor hamnar här på flygplatsen i Santiago de Chile.

För att söka efter solen och värmen söderut tog jag vägen över Chile och därifrån ett flyg via Punta Arenas över till Stanley på Falklandsöarna. Man kan inte flyga direkt från Santiago de Chile till Falklandsöarna eftersom Argentina inte tillåter att flyget dit får gå över deras territorium.

Flygresan till Punta Arenas tar inte så lång tid så jag blev inte så förvånad då vi fick lite snacks i form av två kex och en påse nötter som förtäring ombord,  jag blev dessutom erbjuden av den lilla chilenska  damen som satt bredvid mig, att få även hennes ranson av kex och nötter. Hon visste kanske hur snålt det var med förtäring på dessa plan och ätit något stadigt före flygturen eller så såg hon hunger i min blick.. Jag tänkte att det går nog att köpa något på flygplatsen vid mellanlandningen. Men där bedrog jag mig, men vi hade en flygning kvar till Stanley. Nu serverar de säker något mer ätbart trodde jag, men tyvärr samma färdkost serverades nu. Två kex och en liten påse nötter. Framme på Falklandsöarna väntade en buss och busstur utan mat, in till Stanley.  Det var ett rejält hungrigt gäng som anlände till Stanley. Tur att det där väntades afternoon tea. Inget futtigt litet sådant heller utan massor av godsaker och smörgåsar serverades. Bland det godaste jag ätit, hungern är ju den bästa kryddan, sägs det.

Efter maten var det dags att söka efter solen och värmen, för nu var jag väldigt långt söderut. Men kan det här stämma, det var kallt och jag frös i min sommarjacka.

Jag gick gata upp och gata ner för att hitta sommarvärmen.

Men något måste vara fel, påskliljorna blommar för fullt i november. Liknar mer vår än höst.

På vandringen runt om i staden såg jag att det var gott om kyrkor i Stanley, det här är Christ Church Cathedral. Framför den här kyrkan står ett monument, gjort av käkarna från två blåvalar. Det restes 1933 till minne av att det varit brittiskt styre på öarna i 100 år. 

Där ute ligger Professor Multanovskiy, en rysk isbrytare som skall ta oss längre söderut.

Nu ska vi till världens sydligast placerade vandrarhem.

Tror ni jag kommer att hitta solen och värmen där?

Inlagt 2013-04-23 12:34 | Läst 5331 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Den är märklig vår jord. Du som reser mycket måste se många saker som ter sig ovanligt för oss som håller oss hemma appropå påskliljor. I somras hade vi Australienbesök och då kom det fram många sådana tankar. Hur olika vinter och sommar är. Det som dom var mest oroliga för var alla dessa bränder.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2013-04-24 07:57
Tycker ibland att det är lite svårt att veta vad man ska kalla årstiderna när man liksom hamnar i det motsatta.
När vi har vinter och de sommar, säger de vinter ändå eller sommar?
Tack för din kommentar.
Vad intressant få se hur arkitekturen ser ut här på hus och kyrkan.
Hade du inte varma kläder med dig alls. Inte för jag vet vad man bör ha söderut.
Det är kanske som norrut ändå.
Nu skall jag läsa nästa blogg.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2013-04-25 22:59
Det var som ett litet miniengland där i Stanley.
Nej jag hade ingen vinterjacka med mig, hade bara en varm tröja att ta på och den var nedpackad, det var för att i resan ingick det en praktisk vinterjacka och den fick vi först när vi kom ombord, så för att spara på packning tog jag inte med någon extra jacka. Bättre frysa ett tag.
Du kommer se framöver så vackert gula vi är, vi ser ut som ett gäng gula pingviner.
Intressant att se Stanley med vänstertrafik och allt annat brittiskt.
En gång ringde jag fel på mobilen i Skövde. Det blev en nolla för mycket. En välvårdad engelsk röst talade om att jag hamnat på Falkland Islands.
Då insåg man att det verkligen är engelsmän som bor där.

Jag har inte riktigt fattat hur solen har sin gång på södra halvklotet. Om man står vänd norrut, går solen upp till höger i öster och rör sig motsols (enligt vårt språkbruk) och går ner till vänster i väster?