och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Till havs, till havs, fast ingen storm.

För oss är det lunchdags och den tänkte vi avnjuta ombord på den här båten samtidigt som den tar oss på en rundtur.

Sydney Harbour Bridge är ett av Sydneys mest kända turistattraktioner. Genom bron förbinds shoppingkvarteren i centrala Sydney med affärs- och bostadsområdet North Shore vid Sydney Harbour. Lokalt kallas den för "galgen" på grund av brons bågform. Bron var stadens högsta byggnadsverk fram till 1967.

Tillsammans med operahuset är det Australiens mest kända byggnad.

Brons utformning användes också vid bygget av Tyne Bridge i Newcastle, England och den bron är också nästan identisk förutom storleken. Bron här i Sydney är en av världens bredaste. Bågvalvet sträcker sig 503 meter och väger 39 000 ton. Valvet går upp till 134 meter över havet men på varma dagar expanderar stålet och höjer bron med upp till 180 millimeter.

De två pylonerna är ungefär 89 meter höga och gjorda av betong och granit. Pylonerna fyller dock ingen funktion för att hålla bron uppe utan tillkom främst av estetiska skäl.

Vår båt tuffar på och vi får se Sydney från havssidan.

Vår båtfärd passerar under bron flera gånger och det är lite kul att veta att Paul Hogan (Crocodile Dundee) varit byggnadsarbetare på den bron.

Vi får veta att man kan gå upp ovanpå bron också. Den kassiska versionen av BridgeClimb tar 3,5 timmar och är det mest populära alternativet. Då går man uppför mer än 1 000 trappsteg längs brons yttre båge på den sida som vetter mot Operahuset. Njuter av utsikten i 360 grader och poserar för bilder högst uppe på bron. Det lät väldigt frestande och om det inte varit så varmt hade jag nog gjort det.

På den här ön finns det en fin restaurang.

Även operahuset passerar vi flera gånger så jag kan få bilder på det från många vinklar.

Det är en fin dag och många båtar ute.

En fin udde.

Så åter in mot stan.

Någon i en italiensk grupp blev så inspirerad av operahuset så att hon drog några arior. Är inte för kunnig i ämnet för att kunna bedömma om det där var skönsång, men det lät inte lika vackert som då jag varit på opera.

Operahuset och bron samtidigt.

Vill man så kan man även åka hjulångare.

Operahuset från sidan.

Men nu tänker vi gå till operahuset.

Inlagt 2018-01-15 11:33 | Läst 3805 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Sådana turer är väldigt behagliga om man just ätit en alldeles för god middag och inte kan röra sig på en timme. Det vet jag av erfarenhet från Köpenhamn. Fin fjäderdräkt på skarven.
Svar från Margareta Cortés 2018-01-16 10:55
Tack Stefan
Var en ganska lagom lunch där på båten, men trevligt att vi fick åka flera vändor och fick äta i lugn och ro och ändå hinna med att njuta av utsikten.
En rundtur med komfort turbåten ser modern och fin ut.
Fint med informationen till de kända byggverken.
Svar från Margareta Cortés 2018-01-16 10:56
Tack Bo-lennart!
Var mycket trevligt med den turen.
Fina bilder! Blir verkligen sugen på att ut och resa. Australien står numera helt klart på listan.

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2018-01-16 11:50
Tack Johnny!
Kan verkligen rekommendera en resa dit. Är så nöjd med den vi gjorde.
Njöt nog av varje stund.
En sådan båttur gör man nog om man är i Sydney och du har som vanligt med en massa intressant information om det vi får se. Inte visste jag att Paul Hogan jobbat på bron :-) Det ska bli intressant att se dina bilder från Operahuset. Jag minns ett konstverk mycket tydligt och klinkerplattorna är svenska tror jag.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2018-01-16 11:52
Tack Lena!
Hade inte heller kläm på att Paul Hogan var byggnadsarbetare före sin artistkarriär. Fick veta det på resan. Båtturen var trevlig.