och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Utsläppt!

Ettan kom och tvåan kom också så småningom,

sedan väntade vi två veckor  innan det var dags att möta verkligheten utanför coronaisoleringen. 

Nu far vi!Maskoten Lilla M var på hugget och ville följa med på vår lilla tur.

Vi skulle inte så långt så vår vana trogen tog vi småvägar ner mot Malmköping, som var dagens mål på resan. Fanns inte så mycket att stanna och bese förutom att det var vacker natur och ett underbart sommarväder. Stannade i alla fall till vid det här gamla fina stationshuset i Byringe. Järnvägen var borta visst var det en vacker byggnad.

Även i Malmköping sken solen när vi checkade in på Plevnagården.

Ett charmigt ställe med god mat och det är väl inte så dumt att bli välkomnade med jordgubbar och bubbel. Kändes lite som om de firade att vi 70 plussare nu var färdigvaccinerade och ute på vift igen. 

Tog en promenad i den lilla staden, Här kan man välja att gå Harmonirundan eller följa de historiska skyltarna. Vi tog de historiska.

                            

Den lilla kyrkan är fin, tyvärr låst och stängd, men den vackra klockstapeln kunde man beundra ändå.

Själva staden var lite öde, många butikslokaler stod tomma eller hänvisade till e-handel.

Men hjälpsamheten var det inget fel på, coronasäkert och bra.

I övrigt var det lugnt.

Ingen väggmålning precis, men en målning ändå.

På Malma Hed låg Södermanlands Regemente förlagt mellan 1774 och 1921. Många miljöer och byggnader från den tiden är bevarade.

I anslutningen till exercisfältet ligger Plevnahöjden. Namnet Plevna kommer från den bulgariska staden Pleven. Där utkämpades hårda strider år 1877 under det rysk-turkiska kriget på Balkan. Då använde man för första gången skyttegravar, ett system som sedan infördes i Malmköping. Resterna av dessa övningsskyttegravar finns kvar på Plevnahöjden. Plevnagården där vi nu bor användes på den tiden som regementsjukhus. 

Vi sneddar över Heden och in genom skogen tillbaka till vårt hotell, i skogen möter vi ett gäng "farliga" djur.

För att sedan ta Suckarnas Allé. Den byggdes för att kulor från skjutövningarna inte skulle förirra sig till fel ställe. Det finns flera tolkningar av namnet och en är att de skadade soldaterna suckade då de gick den här vägen från förläggningstälten till sjukhuset. De suckade för att de var sjuka och behövde vård. En annan tolkning var tvärtom, att de  gick ifrån sjukhuset friska och ompysslade och nu var tvungna att börja delta i övningarna igen.

Nu ska vi ät middag och om någon är nyfiken på den goda maten så kan ni kika här.

                

Jag lovar, vi behövde inte gå och lägga oss hungriga.

Inlagt 2021-06-23 13:25 | Läst 1979 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härligt och intressant läsning, grattis att ni kan komma ut igen. Det verkar vara ett bra ställe att fira utsläppet på, ser mysigt ut i gammal stil. Vi fick våran andra spruta för 3 veckor sedan så vi är i Danmark nu och har också börjat vädra oss ute, vi har dock inte kommit till någon resturang än, men det blir det nog snart.
Svar från Margareta Cortés 2021-06-23 13:49
Tack Peter!
Här på Plevnagården var det ordentligt coronasäkert.
Långt mellan borden, olika tider till middag och olika starttider till frukost.
Jag tillhör lite extra riskgrupp, så trots två sprutor är jag lite extra försiktig.
Välkommen ut i det (nästan) fria. Du visar fina bilder från Malmköping, vi brukar åka dit med vår husvagn och ligger då på campingen som ligger strax nedanför Plevnagården. I år har vi varit där två ggr redan, vi är färdigvaccinerade sedan en tid tillbaka.
//Anders
Svar från Margareta Cortés 2021-06-24 09:55
Tack Anders!
Kändes lite overkligt att vara ute på tur och träffa folk igen efter över ett års isolering och avstånd.
Malmköping är en trevlig liten stad. Förra gången vi var där tog vi en promenad ner till campingen också, men jag är inte lika pigg nu så det blev bara en promenad.
Hej Margareta.
Grattis till friheten :-) Men jag är också lite försiktig ett tag ännu. Det finns några mycket vackra och informativa bilder och text i din blogg här - gillor.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Margareta Cortés 2021-06-24 09:57
Tack Erik!
Bra att vara försiktig, speciellt nu när deltavarianten tagit sitt grepp över smittan.
Delta plus nu också.
Skulle vara trevligt med en tur till Danmark också, men det kommer väl så småningom.
Var försiktig där ute.
Grattis till sprutorna! Härligt att välja Malmköping, en mycket pittoresk och fin lited stad. Tack för att jag fick följa med till min barndoms sommarutflyktsstad!
Svar från Margareta Cortés 2021-06-24 09:59
Tack Arne!
Håller med, en fin liten stad.
Byringe - var inte det den nedlagda station där Allan Karlsson kom på sin flykt från äldreboendet i Jonas Jonassons "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann"?

Kul att få se bild på stället och Malmköping. Och kul att ni klivit ut i friheten! Men ta det lite varligt ändå, vi har deltavarianten att tampas med nu.
Svar från Margareta Cortés 2021-06-24 12:36
Tack Måns!
Skönt att komma ut lite, men vi är fortfarande försiktiga innan vi vet att det är säkert.
Kollade med "farbror Google" och du har rätt om Byringe, men den station de använde i filmen heter egentligen Kvarnabo och ligger i Alingsås kommun. De fuskade lite.
Måns H 2021-06-24 13:04
Jag har bara läst boken men i gengäld flera gånger. Den är kul att ta till då man behöver lite verklighetsflykt. Men är samtidigt väldigt pricksäker då det gäller lokalmiljön i t ex Malmköping. Min fru som är uppvuxen där sa att boken fångat orten på pricken.

Kvarnabo är inte helt olikt Byringe och hade väl fördel genom att det finns intakta spår - - - och om filmen spelades in med Trollhättan som bas så låg Kvarnabo bra till.
Så kul att ni är ute och reser igen! Jag har verkligen saknat din blogg med bilder från både när och fjärran. Man visste aldrig vad som skulle komma och när det väl dök upp en resa var det alltid innehållsrika och intressanta bloggar. Du har visat mej många platser i Sverige som jag aldrig sett och det här är ett nytt exempel. Det ser väldigt öde ut på en del bilder, men hellre det än trängsel, kaos och kö.
Ha en fin midsommar,
hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2021-06-27 11:50
Tack Lena!
Det var en lisa för själen att få komma ut och röra på sig, även om vi nu följde försiktighetsprincipen och alla restriktioner så fick vi träffa fler människor än de våra som vi träffat på tomten.
Har varit ett segt år, då jag inte haft lust för vare sig foto eller bloggar.
Blev ingen långtripp, men miljöombyte.