och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Vi kom fram!

Tur eller skicklighet från vår kapten men fram kom vi till Nordpolen.

Någon kanske undrar vad de sysslar med på de här bilderna? Jo, det räcker inte med att vara bara nästan vid Nordpolen det ska vara exakt på den 90:e breddgraden också. Då när jag var där var GPS inte så vanligt och det var inte många som hade någon med sig så runt de få som var, samlades fotografer för att få med de magiska siffrorna på bild.

Vår kapten förde isbrytaren fram med varsam hand och till slut så slog siffrorna om. Vi hade nått målet.

Jublet bröt ut och naturligtvis måste vi ha den obligatoriska gruppbilden.

När jag var på Svalbard och besökte Ny Ålesund, där masten från expeditionerna till Nordpolen med luftskepp finns kvar, då fick jag höra berättelsen om den svenske meteorologen Finn Malmgren. Han var den ende svensk som var med i luftskeppet. Vad han inte hade tänkt på var något som både Nobile och Amundsen hade med sig. De hade flaggor som de kastade ner på isen då de seglade över Nordpolen.  Malmgren ville också markera sin närvaro där på något sätt men han hade ju ingen flagga. Han letade i fickorna och fann en svensk enkrona. Den kastade han ned. Kronan singlade ner och föll så att den försvann ner i en spricka i isen. Det var inte vad han tänkt sig men kom sedan på att flaggorna på isen de kommer att försvinna bort från Nordpolen men hans enkrona den dalade ner till botten och den ligger nog där än i dag.

Eftersom jag nu hade uppfyllt en dröm, den om att få komma till Nordpolen, så ville även jag lämna något bevis efter mig. Jag plockade upp den enkrona från 1949 som jag hade ned mig och släppte ner den där jag var säker på att den skulle försvinna ned till botten. Så nu har Malmgrens enkrona fått sällskap.

Sedan var det dags att fira och vad passar bättre att fira med än med champagne.

Vår expeditionsledare Laurie Dexter höll tal och vi skålade igen.

Gå över till babord och du är i går, gå över till styrbord och då är du i morgon. Kan bli lite lustigt här där alla tidzoner möts.

Gladast var nog det japanska paret Chang som båda hade passerat 90 strecket. En av dem passade dessutom på att fylla år under resan. De avslutade resan med att bjuda alla på sin 65:e bröllopsdagsfest. De bodde i USA så det skulle bli lång resa till den festen, men jag vet att många av de som var från USA var med på festen och vi andra fick delta via bilder. Året därpå var paret på väg till Sydpolen, inte Antarktis utan till 90 grader syd. De gjorde ett uppehåll i resan i Venezuela. Där förolyckades de båda i en bussolycka.

Tänk sådan tur att det fanns en skylt så att man vet när man är framme vid Nordpolen.

Annars om man såg sig omkring var det mycket vidder, mycket is och tyst och nästan magiskt lugnt. Isbrytaren var "parkerad" och tyst även den.

Fler bilder på vidderna kommer i nästa inlägg.

Senare skulle vi ut på isen och vandra runt alla tidzonerna.

Först måste antiterrorstyrkan posteras ut för att spana efter eventuella isbjörnar 

Det sägs att isbjörnen inte går så här långt norrut, men det vet uppenbarligen inte isbjörnen om, för året innan så hade allt gjorts i ordning för att låta passagerarna gå ut på isen. Då kom det en isbjörn lufsande och ispromenaden fick ställas in.

Inlagt 2013-04-10 12:52 | Läst 6362 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Coolt! Avundsvärt, och ackompanjerat av fina bilder.
Svar från Margareta Cortés 2013-04-11 08:01
Tack Arne, kul att du tittade in bland mina minnen.
Så spännande....tack för att vi fick följa med
Marianne
Svar från Margareta Cortés 2013-04-11 08:02
Tack Marianne! Säger som till Arne, kul att du tittade in här.
Snygga bilder och trevlig berättelse om ett härligt äventyr!
Svar från Margareta Cortés 2013-04-11 08:03
Tack Sten för din trevliga kommentar och titten.
Coolt och mycket intressant inlägg! Superfina bilder!! Kul bild när ni vandrar runt tidszonerna :) Så ni kan säga att ni har passerat många tidszonerna på några minuter :-D Tack för att du delar av dig bilderna och berättelser! Coolt med magiskt siffror i GPSen :D Allt gott
Svar från Margareta Cortés 2013-04-11 08:06
Vi klarade av världens tidzoner på bara någon minut, det var en häftig tanke så vi gick där. Att stå där och vänta på att GPS:en skulle slå om var lite spännande. Skulle kapten lyckas få in fartyget på exakt rätt kurs. Det blev många fram och back innan det lyckades.
Härliga bilder från häftig resa! Det var ju synd om det pigga Japanparet tycker jag! hälsn Danne
Svar från Margareta Cortés 2013-04-11 08:08
Om paret Chang så får vi kanske tänka så som dottern gjorde, att de hade fått ett långt och lyckligt liv tillsammans och att de fick gå samtidigt. Ingen av dem blev lämnad ensam kvar.
Tack för din kommentar.
Fina bilder och text.
Alltid lika kul att läsa dina reseskildringar.
Mvh
Maria
Svar från Margareta Cortés 2013-04-11 08:09
Tack Maria! Glad blir jag för dina ord.
Fina bilder och som vanligt en väldigt underhållande text!
Svar från Margareta Cortés 2013-04-11 08:10
Tack Jan, dina ord glädjer mig.
Vad häftigt! Vad kul det måste vara att ha sådana upplevelser med sig! :) Ringen runt tidzonerna är min favorit här...
Svar från Margareta Cortés 2013-04-11 08:03
Tack Sabina! Det är trevliga och kul minnen att ha.
En häftig avslutning på min dag att vara med dig på Nordpolen. Det måste kännas helt fantastiskt när du nu lägger ut bilderna och skriver ner upplevelserna...det är helt klart så jag också skulle göra med mina resor men de är inte så intressanta som det du varit med om.
Gun-Inger allt väl hoppas jag ...efter omständigheterna..
Svar från Margareta Cortés 2013-04-11 08:00
Det var en fin dag vi hade där på isen och det är faktiskt kul att plocka fram de bilderna nu och återuppliva minnet. Så många minnen som vaknar tack vare bilderna. Jag trodde inte när jag började skriva att det skulle bli så hör många inlägg om den resan men eftersom vaknar fler och fler minnen.
Skönt att ha något att göra nu när jag inte kommer ut och något som gör att jag får annat att tänka på än bara sjukhus. Fast i dag blir det mycket sjukhus, andra återbesöket och nu få domen om hur det läkt.
Gun-Inger Arvidsson 2013-04-11 23:15
Skrev precis att jag hoppas det gick bra i dag ...hoppas få veta det i morgon.
gia
Vilken resa du lät oss följa med på! Det här är ju inte något som så många företar sej och det har varit oerhört roligt att läsa dina inlägg och se dina fantastiska bilder. Den där med skylten kan man ju inte annat än le åt. Läser också om de människoöden du beskriver. Tur på något sätt att de båda fick gå bort samtidigt och när de gjorde någots om de antagligen älskade.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2013-04-11 08:15
Tack Lena. Du reflekterade på samma sätt över paret Changs öde som jag just skrev till Dan om.
Skylten var lite kul men jag fick vänta ganska länge innan jag fick till den bilden med en öde skylt. Folk ville gärna fota sig själv vid den så det var sällan tomt där.
Fler bilder kommer, vi hade en hel dag ute på isen och så har vi en vecka tillbaka också.
Kul med enkronan! Riktigt häftigt att du släppte ner en du också!
Många fina bilder, som vanligt! Fin bild och historia, om än lite sorgsen, på och om det japanska paret.
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2013-04-14 09:32
Två bevis att svenskar varit på plats.;)
Det japanska paret var så söta, isbrytaren hoppade och skumpade och de var små så ofta var det någon som stöttade och ledde dem runt för att de inte skulle falla omkull.
Åh så roligt att få läsa, både om resan och det strävsamma paret. Vilken upplevelse för er alla och speciellt för dem...65 år ihop är inte dåligt det heller. Så fruktansvärt med olyckan, men någonstans var det säkert tänkt och de had precis som svärföräldrarna fått otroligt många fina år ihop. Att få gå vidare tillsammans är ju även det en gåva, värre är att bli ensam kvar.
Jag svarade dig på min blogg, men tar det här igen. Vi fick svar från försäkringsbolaget igår och vi får tillbaka drygt 80% av resans pris, det känns bra och vi tar nya tag så snart allt har lugnat ner sig.
Svar från Margareta Cortés 2019-10-12 13:04
Tack Gertie!
Kul att du skrev här. Var ett tag sedan den resan, hade inte börjat blogga då men när jag var sängliggande i 6 veckor efter en fotoperation så behövde jag något att göra och tog tag i lite minnen.
Det gamla paret var så söta och jag tror att om man levt ihop så länge så var det nog en tanke bakom händelsen.
Så bra att ni får tillbaka så pass mycket. Hörde på nyheterna att Tokyo just nu är ingen hit.