Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HUR SKULLE DU HA GJORT?

***

Bildbehandling är subjektivt, jag vet. Att andra inte tycker om bilder jag tycker om är inget konstigt. Eller tvärtom. Men när jag inte vet själv? Eller ännu vanligare, när jag vet att  jag gillar bilden, men ändå inte riktigt vet vad jag ska göra av den. Här kommer en jag tycker om, men hur blir den "bäst", vad nu bäst är? Vad borde jag göra med just den här?

Landskapsbild, förstora för att kunna jämföra och kommentera!

*

Det här är så nära det var som jag kan göra. Försiktig behandling, dvs återhållna färger och återhållen kontrast, bara en aning beskuren till vänster och upptill. En föraning av vår kanske, trots att jag tog den förra veckan, på årets hittills blåsigaste dag här i Östergötland! Solen höll på att bryta genom, och här låter jag himlen vara ljus för att understryka känslan av vår.

*

Så en första svartvit version. Fortfarande med mycket detaljer i landskapet, men här har jag tonat ner himlen och ökat kontrasten där för att få den mer dramatisk, det blåste nästintill storm vilket är ovanligt här i inlandet och illustrera just oron i blåsten. Här är bilden dessutom helt obeskuren, ville ha med hela himlen och träden till vänster.

*

I sista bilden här har jag ändrat karaktären i bilden med starkt överdriven kontrast, nästan inga gråtoner alls. På mig ger det ännu starkare dramatik, nästan lite ödesmättat. Ödesmättat kanske det inte var, men ändå lite ödsligt ute på slätten i den starka vinden.

*

Konstaterar till slut att det går att ta landskapsbilder också med A7S:en, tom utan stativ!

PS Det är ok att säga att du inte alls gillar bilden

***

Inlagt 2015-01-20 23:33 | Läst 3512 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag gillar nog färgbilden bäst, den förmedlar ett lugn som jag tycker passa till motivet.
Den sista varianten är ju en helt annan bild egentligen där jag dror att dramatiken skulle tjäna på en inte fullt så hårt dragen kontrast och att hela bilden gjordes mörkare.
Men som alltid är ju sådant subjektivt.
-affe
Svar från Khalad 2015-01-21 14:00
Tack för kommentarer, uppskattar just att få dina personliga synpunkter! Hälsningar/ Björn T
Jag måste säga att jag gillar mittersta bilden, den svartvita, mest. Den skapar en skön känsla och man förstärker solens strålar lite. Men för att få fram känslan av just dramatik så är sista bilden den som beskriver det bäst, även om jag själv har lite svårt med bilder där kontrasten är såpass hög. För mig ger den känslan av vinter och kallt.
Ha det bra!
Svar från Khalad 2015-01-21 14:02
Hej Mikael, roligt att få svar och kommentarer! Och just personliga synpunkter på specifika bilder breddar liksom bildsynen på sikt. Många tack!/ Björn T
Nu är jag ju en färggubbe oftast men din svartvita i mitten blev nog bäst med ett skönt lugn över sig! Svårt det där att välja ibland! Allt gott!
Svar från Khalad 2015-01-21 14:05
Hej Dan. Jo, jag vet att du är färggubbe, och därför känns det extra förtjäntfullt att du väljer den svartvita bilden, tack! / Björn T
Hej Björn.
Det var en lätt uppgift som du gav mig.
Och jag svarar innan jag läsa andras eventuella kommentarer.
Jag har ett mycket tydlig ståndpunkt som jag har uttryckt tidigare på andra ställen. Det beror på vad du vill visa eller uttrycka. Och du gör det så perfekt i dina kommentarer till varje bild. Den första är det det vårliga i det nästa det dramatiska och i det siata det mer grafiska uttryck.
Om du visar varje bild för sig de är alla fantastiska bilder och det kommer att vara smaken och baken.
Hoppas du förstår (dansk / svensk = svanska) :-)
Hälsningar från Erik / DK
PS: Nu ska jag läsa dom andras kommentarer :-)
PSS: Nu har jag läst. Nu blev det inte bara en fråga om bildbehandling, utan också frågan om färg kontra svartvitt och den "diskussion" slutar aldrig.
Svar från Khalad 2015-01-21 13:59
Hej Erik, jag svarar dig först. Och det känns som du och jag tycker precis lika i grund. Jag skulle ha svarat precis som du om någon annan hade ställt frågan - det beror på vad du vill visa eller uttrycka. Helt enkelt för att jag är övertygad om att det är så det är. Nu är min fråga ännu mer "öppen" i det här fallet - jag är inte helt säker på vad jag vill med bilden. Och svaret på det är nog att innan jag vet vad jag vill uttrycka går det inte att säga vilken variant som är "bäst", jag måste själv ta första steget.
Den allmänna diskussionen om svartvitt eller färg slutar aldrig, där är vi också överens.
Mycket glad över din bildkommentar, och svanska går alldeles utmärkt! Tack!/ Björn T
Den mellersta bilden vinner i mina ögon, och det tror jag den skulle göra veckans alla 7 dagar.
Svar från Khalad 2015-01-21 20:11
Tack Ingemar, uppskattas! / Björn T
Jag gillar den första bilden för det är så vackert ljus på träden och vattnet Bild två är vacker som S/V Ha det gott :)// Gert
Svar från Khalad 2015-01-21 20:11
Roligt att du vill kommentera, tack Gert!/B Björn T