Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DECEMBERLANDSKAPET....

***

....ser inte alls ut som junilandskapet. Kanske måste man vara nordbo för att mitt i mörkret och gråtonerna fortfarande tycka att det är vackert. Några ljusblänk räcker långt när mörkret dominerar. 

*

Ålsjön, Finspång

*

***

Postat 2018-12-16 16:20 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

RAKA MOTSATSEN TILL KORSHEDEN - HYDERABAD

***

Som motsats till alla bilder från Korsheden och glesbygden däromkring passar den här bra. Bilden är tagen uppifrån Charminar, moskén med dom fyra minareterna i Hyderabad. Staden är ju en av Indiens största städer så det är väl inte så undra på att det är mycket folk här, men i Indien är det mycket folk överallt, också ute på landsbygden. Ändå är mitt intryck från ett antal tjänsteresor och ett par privata resor att det är ett vänligt land. I ett så stort land finns naturligtvis allt och alla sorter , men grundtonen är vänlig, positiv och ohetsig överallt där jag varit.

*

Vänligheten och den positiva grundtonen blir desto märkligare när jag tittar på befolkningsstatistiken. Den här bilden är tagen i januari 2006 och statistiken säger att det då (2005) fanns knappt 1150 miljoner människor i landet. Samma FN-baserade statistik säger att invånarantalet nu 2018 ökat till drygt 1350 miljoner. På tretton år har alltså antalet invånare ökar med ca 200 miljoner.....(20 st Sverige!). Tillväxttakten sjunker dock sen ett antal årtionden ganska snabbt och är nu straxt över 1,1 % per år, dvs under den svenska ökningstakten(1,46 % 2016). Men nog är motsatsen till glesbygden Bergslagen ytterst påtaglig . Indien har knappt 3 milj km2 landyta och befolkningstätheten ligger därmed straxt över 450 inv/ km2........ I Sverige är det 20 ungefär. Med samma befolkningstäthet som i Indien skulle vi ha drygt 200 miljoner....En annan stor skillnad är ålderssammansättningen, medianåldern är 27 år. Det finns alltså lika många indier under 27 år som över. För jämförelse är medianåldern i Sverige är 40 år.

*

Fortfarande finns många hundra miljoner fattiga men ekonomin växer snabbare än i de flesta länder och antalet riktigt fattiga sjunker relativt snabbt både i absoluta tal och i andel av befolkningen.  Jag ska inte räkna upp fler siffror men det kan vara värt att nämna att Indien är världens i särklass folkrikaste demokrati. Och ett helt fantastiskt land - Incredible India!

*

Gatuliv nedanför Chaminar, moskén med dom fyra minareterna i Hyderabad

*

***

Postat 2018-12-15 23:10 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

TRÄD - VÄRLDSTRÄD OCH ANNAT

***

Träd - alldeles oavsett det är ett enskilt träd eller en hel skog - är alltid lika fascinerande. Så tror jag det har varit i alla tider. Inte för inte var det ett träd, asken Yggdrasil, som bar upp världen i den gamla asatron. Och Buddha, visst blev han upplyst när han satt och mediterade under ett träd? Begrepp som heliga världsträd tycks leva kvar också i våra dagar, ni har väl sett filmen Avatar? Om inte, har ni en upplevelse kvar. Och världsträdet där är precis så mäktigt som jag tror våra förfäder trodde Yggdrasil var. Träd är också unika som symboler, symboler för det heliga, symboler för det fristående, symboler för det växande, symboler för att förena det jordbundna och materiella (rötterna)  med det andliga och fria (kronorna).

*

Vi köper inte längre julklappar till varandra I och jag, men efter att ha läst dagens tidning ser jag att historikern Gunnar Westerberg skrivit en bok om trädens historia i Sverige - den kommer jag nog köpa, juklapp eller inte.

Utsikt med björk vid Ålsjön, Finspång, tagen häromdagen

*

***

Postat 2018-12-15 14:11 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

DAGNY´S PÅ FOTOGRAFISKA

***

Arkiven är bra på många sätt. Sen några dagar tar jag mig knappt ut och promenaderna är obefintliga (diskbråcket) så jag bläddrar lite i arkiven. Det här är några bilder från febr 2014 när Dagny´s gjorde en "utflykt" och hade mötet på Fotografiska i stället för på Fågelsången i Uppsala. Säkert känner ni igen deltagarna. Alla bilderna är tagna med Minolta 85:an, som gjord för porträtt. Tiderna är rätt långa, typiskt 1/40  1/80  1/100, så knivskärpa finns inte hos alla bilderna men det gör inte så mycket, porträtt behöver inte vara fullskarpa. Jag fortsätter med den lätta blåaktiga tonen på ett porträtt ett tag till, det ser lite konstigt ut om man inte förstorar.

*

*

*

*

*

*

Trevlig helg alla!

***

Postat 2018-12-14 18:42 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

BYVÄGEN, KORSHEDEN

***

*

*

***

Postat 2018-12-13 23:25 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 546 Nästa