Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

100/ 28 - DET MANLIGA EGOT

***

Jag har noterat att vi är mest män, egentligen bara män, som lägger ut selfies av typ porträtt här på FS. En del oftare, andra då och då. Varför är det så? Eftersom jag också gör det ibland funderar jag då och på varför. Har vi ett större behov av att visa upp oss än kvinnor? Inte vet jag, men inte helt osannolikt skulle jag säga. Sen finns det andra orsaker också. Själv kan man ju få apa sig lite, det skulle I aldrig gå med på att göra och visa upp. Eller helt enkelt få experimentera med uttryck, inte för att göra intryck utan se hur det funkar på bild. Det får jag mer än gärna med barnbarnen, men för dom är det ju en naturlig del av varat. Och efter att ha sagt det tänker jag att kanske finns det en liten gen som vill apa sig hos oss vuxna också? Jag menar, egentligen hör det till oss också, men det är sällan vi gör det på stan eller på jobbet, men kanske behovet finns? Och då måste vi ju nån gång få visa det också, inte bara göra det i smyg för oss själva, då finns ju ingen mening? Ja, inte vet jag, men vi gör det som sagt då och då.

*

Den här gången satt jag vid köksbordet och plåtade Agnes när hon målade påskäggen och då var vidvinkelzoomen på, alltså väldigt lätt att ta några selfies. Och så mycket apade jag mig väl inte, men jag testade hur det blev när jag inte tittade in i kameran Här tittade jag nog på lampan över köksbordet och det var nog inte så dumt. Jag menar ur ljussynpunkt :-)

*

***

Inlagt 2016-03-28 00:02 | Läst 3085 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Väldans fin selfie!
Jag tillhör ju faktiskt dem som brukar lägga ut selfies...emellanåt slutar jag ju varje inlägg med en liten mobil-selfie. Jag tycker inte att det behöver ha med egot ett göra så mycket, mer att det är kul att experimentera med porträtt, och sig själv har man ju alltid tillgång till.
Svar från Khalad 2016-03-28 10:05
Hej Lena, tack för kommentaren! Och visst har jag noterat att du lägger ut selfies, därför var jag noga med att skriva selfies av typen porträtt, det har jag inte jag sett att du gör men jag kan ha missat något. Idag är det vårsol för tredje dagen, så det blir en kort sejour vid datorn!/ Björn T
Lena Eriksson 2016-03-28 20:31
Hej igen! Jag ser inte så stor skillnad på mina selfies och porträtt? menar du att ett porträtt mer ska vara ett foto där man arbetat med ljus etc...? Kan inte en selfie räknas som porträtt?
Svar från Khalad 2016-03-28 22:33
Det är klart selfie räknas som porträtt! Mitt minne är klent och nu har jag gjort research bland dina bloggar och du har flera precis av den typen jag menar, alltså där ansiktet tar en väsentlig del av bilden i anspråk. I mitt klena minne hade jag några hissbilder och andra jättefina som den från Kulturhuset ganska nyss men nästan helfigur och ibland med kameran framför ansiktet (men alltså fina bilder!). Men efter att ha bläddrat bland dina bloggar från i år ser jag ju en rad fina självporträtt som du avslutat bloggarna med, kanske har jag inte alltid klickat upp dom små bilderna på slutet. Några dessutom väldigt bra, jag tror det var i slutet på december du hade en blogg "Så kom den då...." där sista selfien nu gör starkt intryck. Ber så mkt om ursäkt för felaktiga påståenden :-)/ Björn T
Lena Eriksson 2016-03-29 00:18
Absolut inget att be om ursäkt för, jag tänkte att det kanske är jag som inte fattat skillnaden...vad jag ville med min första kommentar var nog lite att påminna att även jag som är kvinna envisas med en och annan selfie/porträtt i bloggen...
Trevlig tisdag!
Jag har slutat kommentera dessa manliga selfies för jag har tröttnat på dem. Men den här gillade jag, kanske för att det finns en glimt av lek i den och det kan ju aldrig vara fel.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2016-03-28 10:08
Tack Lena, hoppas vårsolen fortsätter att lysa hos dig, det gör den här!/ Björn T
Jag tror inte att det är så stor könsskillnad härvidlag. Män och kvinnor kanske väljer något olika forum.
Om storleken på det kvinnliga egot, kan man lämpligen höra sig för hos kosmetikaindustrin - det vill säga behovet av att visa upp sig.
Svar från Khalad 2016-03-28 10:11
Det är säkert inte så stor skillnad i någon absolut mening, men det yttrar sig nog på lite olika vis? Det är ju det du säger också. Alla har vi ju behov av bekräftelse i någon form/ Björn T
Jag tar aldrig några selfies. Efter att ha sett mig själv i spegeln varje morgon är jag "nöjd" med den upplevelsen för resten av dagen. Din selfie här tycker jag är sympatisk, och det är ju så jag uppfattar dig också Björn.
Svar från Khalad 2016-03-28 10:16
Tack Torbjörn för en mycket fin kommentar! Det är nog mest lite lek för dom flesta av oss, och en lättåtkomlig modell, men jag tror åtminstone för egen del av det finns lite bekräftelsebehov också, det har vi alla och tillfredsställer det på olika sätt. För egen del inbillar jag mig också att det möjligtvis är ett sätt att vänja mig vid och acceptera åldrandet, men det kanske är att märkvärdisera det. Fin vårsol ute, nog vid datorn!/ Björn T
Fin bild på en fin gubbe! ;) /Tommy.
Svar från Khalad 2016-03-28 22:44
Gubben bugar och tackar :-)/ Björn T
Brukar själv inte ta "selfiesar", men jag fotar ju inte porträtt heller ;) Gillar din bild, sympatisk, funderande/tänkande. Fin bild!
Svar från Khalad 2016-03-28 22:42
Tack Mikael, uppskattas!/ Björn T
För min egen del håller jag helt med Torbjörn Olsson.

Inser också att de som publicerar sina selfies har ryggrad!

Det är ju också tufft att som "ordentligt fullvuxen" visa upp sig. Men äldre människors ansikten är bara så vackra tycker jag. Fyllda med klokskap och livserfarenhet.

En av mina favoritporträtt tog jag av min mormor när hon fyllde 94, ett ansikte fyllt med rynkor - men själv gillade hon nog inte bilden ...

- hawk
Svar från Khalad 2016-03-28 22:47
Tack Håkan! Kanske är du inne lite på det jag skrev i ett annat svar, att acceptera sitt eget åldrande/ Björn T
Vad ni män älskar ta dessa mörka dystra bilder på er själv.
Det skulle jag aldrig vilja göra som du säkert förstår.
Jo kanske så svart så jag inte syns.
Tycker det får räcka med den där bilden i profilen
den är inte kul att se.
Gun-Inger