Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

15 MINUTER

***

"Ge mig en kvart om dagen" sa Arne Tammer, "så ska jag ge dig en ny kropp". Annonsen fanns i alla dom vanliga veckotidningarna på 50-talet och på bilden fanns en snygg ung Arne Tammer med breda skuldror och synliga muskler. Jag nappade aldrig, jag trodde inte det var uppnåeligt så enkelt. Nu inser jag att det nog låg rätt mkt sanning i påståendet.

*

15 minuter kan också användas på andra sätt, tex för att bara sitta alldeles stilla, den enklaste meditionen av alla. Med stilla menar jag helt stilla, inte ändra ställning då och då, inte harkla mig eller hosta för att jag tycker det kliar i halsen och så där. Alldeles stilla. Jag påstår inte att jag aldrig gör en rörelse, men det blir snart uppenbart att varje rörelse bryter effekten av stillheten. Man kan sitta som man vill men lotusställningen, det vi kallar skräddarställning, rekommenderar jag efter som kroppen då har bra balans och ryggen inte sjunker ihop. Numera sitter jag oftast  med stöd i ryggen i soffan (i lotusställning), innan ryggproblemen satt jag oftast på en kudde på golvet. 

*

Varför? Varför jag mediterar? Det finns många svar. Det ger mig ett slags balans i tillvaron.  Trivialiteterna minskar i betydelse. Mer närvaro. En känsla av att höra till. Bäst av allt, frihet från mina egna tankar. Det funkar ju inte första gången, precis som med Arne Tammers budskap får man hålla på ett tag, men efter drygt 30 år funkar det även om det är stökigt runt omkring. En flygplats, ett köpcenter, en flygstol går utmärkt även om jag då avstår från lotusställningen.....  

*

Pune, Indien

*

***

Inlagt 2021-05-06 13:58 | Läst 901 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ett bra sätt är också att sitta vid datorn och kolla din bild i fem minuter eller mer.
Då är det inte mycket som kan störa runt omkring.
Bengt H.
Svar från Khalad 2021-05-06 19:36
Tack Bengt! Meditation kan se ut på många sätt !
Vackert snygg spegling, fint ljus och färg
Svar från Khalad 2021-05-06 19:37
Roligt att du gillar bilden, tack Peter!
Fin, vilsam bild där det röda i speglingen lyfter bilden ett snäpp.

Hälsningar Jörgen
Svar från Khalad 2021-05-06 19:37
Tack för det Jörgen, det röda gör nog bilden om du frågar mig :-)
Det är nog inte dumt att meditera, bara man ger sig tid att komma igång och hålla ut. Den platsen du fotat där ser ut att passa mycket bra till sådana aktiviteter! Vackert och vatten tycker jag är meditativt i sig.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2021-05-06 19:45
Hej Bjarne, det är parken till ett meditationscenter i Pune. Jag tror kanske inte meditation är något som man "borde" göra, ungefär som motion. Helt enkelt för att jag inte tror det funkar så bra. Jag inbillar mig att det måste finnas någon slags inre lust/längtan/nyfikenhet/behov för att det ska funka rent praktiskt :-). Men bra att veta, det behöver inte alls vara med något slags gravallvar i botten, leklust är en utmärkt drivkraft! Tack!
Hej Björn.
Det har gått många, många år sedan jag kunde sitta i lotusställning. Men jag kan lätt sitta helt stilla, stänga av all dator, telefon, radio och TV och inte tänka på någonting. Det kan vel inte kallas att meditera. Men det ger den sinnesro som jag behöver då och då.
Ditt foto här påminner mig om en impressionistisk målning - gllas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2021-05-06 19:35
Hej Erik, för mig är det att meditera. Meditera är inte att sitta på ett särskilt sätt, att rabbla mantra eller vad man skulle kunna tro. Meditation är att vila i nuet, i här och nu. Det kan man bara göra om man släpper den medvetna tankeaktiviteten. All tankeverksamhet handlar om gårdagen eller morgondagen, man kan helt enkelt inte vara i nuet om huvudet/mindet är fullt av tankar. Men att vila i nuet betyder ju också att man liksom "är kvar" i nuet, inte somnar bort eller slumrar. Det är också vila, men utan närvarandet. Sen är det en annan sak om man vill använda etiketten meditera eller inte, den kan ju möjligen kännas pretentiös. Många hälsningar/ Björn
Härligt meditativ bild också med grönska i stillhet. Vatten i sig är rogivande
Svar från Khalad 2021-05-06 19:46
Tack Nini, det är en oändligt vacker plats! Hälsningar/ Björn
Din bild är meditativ och passar bra till din text. Jag har inte provat att meditera men än är det inte försent.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-05-06 19:50
Tack Lena, bilden är från parken i ett meditationscenter i Pune, man skulle kunna kalla det ett ashram. Nyfikenhet och leklust är en utmärkt drivkraft och det är definitivt aldrig för sent att prova. Men heller inget borde, läs gärna mitt svar till Bjarne. :-)
Tammer hade nog både rätt och fel. 15 minuter funkade för dom som hade rätt kroppsbyggnad, inga egentliga problem med kropp och hälsa men inte dom där musklerna. Men funkade inte för dom med annan konstitution, typ högt eller för lågt BMI, eller att kroppen inte svarade så på träning.

(Har bedömningen från min pappa. Han var frisksportintresserad och hade byggt upp sin kropp till Tammermått för att kunna hålla emot sin storebror. Storebror var som Tammer fast han inte tränade.)
Svar från Khalad 2021-05-07 09:34
Hej Måns, din pappa hade säkert rätt, jag menar bara att detta att göra ngt fysiskt regelbundet faktiskt leder till resultat, oavsett man springer, går på gymmet eller gör något annat. Sen kanske man inte blir en Tammerkopia ändå :-)
Måns H 2021-05-07 10:55
Javisst! För min del funkar promenader bra. Har alltid mått bäst med 25 minuter rask promenad till o från jobbet - nu tar jag mig ut ändå. Betr meditation så har jag din bild, den med kvistarna som jag fick av dig för åratal sen, som bakgrund på datorskärmen och försjunker i den emellanåt, lugnande!

Som du skriver , "försjunka i nuet", en sorts meditation som ofta, inte alltid, funkar för mig ibland bara genom att titta blankt framför mig på ingenting alls.
Fin bild till din text och budskap!
Jag behöver också meditera ibland för att må hyfsat bra...få världen att sakta ned lite. För mig föll det sig naturligt att börja med meditation efter det att jag hållit på med yoga ett tag.

Men 15 minuters stickning är också bra för balansen, själen, och glädjen har jag märkt under denna epidemi.
Svar från Khalad 2021-05-07 12:27
Hej Lena, tack för fin kommentar! Vi har nog alla våra egna sätt att koppla av, sticka kan jag faktiskt också tänka mig fungerar som meditation ibland. Meditation handlar inte om exakt vad man gör, eller inte gör, det handlar om att låta tankarna vila, släppa tänkandet, bara vara medvetet i nuet.