Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ZARAH LEANDER I FINSPÅNG

***

Ibland får man lära sig något nytt helt oväntat. Vi har bott i Finspång sen 1965, ändå visste jag inte att Zarah Leander också har bott här. Jag gjorde en av mina vanliga promenader ute vid Risinge i eftermiddags och parkerade på parkeringen bakom prästgården som låg där i eftermiddagssolen.

*

Prästgården vid S:ta Maria från trädgårdssidan

*

Utanför det röda huset ni ser till höger i bilden på prästgården hittade jag Lasse Torstensson och är det någon som kan gamla kyrkan och prästgården är det han. Han satt och väntade på att bröllopet i kyrkan skulle avslutas, därefter skulle Finspångs Musiksällskap, där Lasse är ordförande, hålla konsert. Hur vårt samtal gick minns jag inte, men Lasse kom berätta att Zarah Leander bott på prästgården några år runt 1930. Zarah gifte sig 1927 med Nils Leander och Nils adoptivfar, Pontus Leander, var då kyrkoherde härute i Risinge. Efter bröllopet bosatte sig Zarah och Nils  där på prästgården. Det giftermålet höll dock bara i fyra år.

En glad Lasse Torstensson ute vid prästgården

*

Så nu räcker det inte med att tänka på 800 års kyrkohistoria därute, det går bra att tänka på svenskt nöjesliv för ca 90 år sen också.

***

Inlagt 2016-08-20 21:54 | Läst 3370 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Storartad sångerska, världen är liten.
Svar från Khalad 2016-08-21 12:09
Det är den. Och att Zarah var en duktig sångerska och skådespelerska är väl ovedersägligt även om hennes rykte fläckats av att det var Tyskland, även under nazismen, som blev hennes arena. Tack Stefan/ Björn T
Vilken mysig farbror! Zarah Leander var det nog inte lätt att vara gift med. Men kamperade hon inte rätt länge med en gosse som hette något i stil med Hylphers?
Svar från Khalad 2016-08-21 12:15
Det är han, Lasse. Han har tappat rätt mycket av sin syn och använder blindkäpp som du ser på bilden men han har definitivt inte tappat sitt goda humör! Och visst gifte Zarah om sig med Arne Hulphers (med tyskt u som saknas på mitt tangentbord). Tack Ernst!/ Björn T
Där ser man Zarah i Finspång det hade jag ingen aning om.