Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RADIUMFLICKORNA

***

Tänk att det går att göra bloggar om i princip allting, radiumflickorna tex. Det var länge sen jag läste om dom, under studietiden på Chalmers var nog senast. Men så fick jag anledning att göra det alldeles nyss och har alltså friskat upp mina kunskaper igen.

*

Radium, som är radioaktivt och alfastrålande, användes första halvan av 1900-talet för att göra visare och siffror på klockor självlysande. Radium fanns i den färg som målades på visarna och urtavlorna och detta ledde till en av de allra första, stora arbetsmiljöskandalerna. Flera av de kvinnor som manuellt gjorde målningen med vanliga små penslar dog av strålningssjuka. Orsaken visade sig vara att de spetsade sina penslar med läpparna och fick i sig dödliga mängder. Radium är sedan 50-talet förbjudet för detta ändamål. Skandalen ledde till rättegång och stor uppmärksamhet från media och blev prejudikat som hade stort påverkan på kommande lagstiftning inom hela arbetsmiljöområdet. Företaget som tillverkade det radiumsalt som blandades i färgen kände väl till att ämnet var farligt men sade utåt att det var helt ofarligt.

*

Idag används tritium, väte med två neutroner i kärnan, tillsammans med fosfor. Det är också radioaktivt men betastrålande med mkt låg energi och partiklarna kan tex inte ens  tränga genom huden. Faktiskt är jag ändå förvånad att man använder radioaktivitet, vet inte om det finns andra alternativ. Självklart är strålningen från ett armbandsur tex helt ofarlig , men jag undrar tex om det är tillrådligt att tex låta ett litet barn slicka på en trasig urtavla utan glas? Engelskspråkiga Wikipedia nämner att även om betastrålningen från tritium har så låg energi att elektronerna inte penetrerar hud kan hälsorisker uppstå genom inandning eller intag via vatten och födoämnen av tritiumhaltiga ämnen, tom via absorption genom huden (alltså betapartiklarna = elektronerna har så låg energi att de inte penetrerar huden men det finns  tritiumhaltiga ämnen som skulle kunna adsorberas av huden).  Rimligen är det extremt låga mängder, har man gått på pumpen så rejält tidigare gör man knappast samma sak igen? Väl? Kanske Bob vet.

*

Och vad har  bilden med radiumflickorna att göra? Inget direkt, men med sån här röra på skrivbordet  blir det ibland oväntade kopplingar mellan det ena och det andra. Som bloggar och radiumflickor tex. 

*

*

Och jag trivs med en lagom röra, det här bordet kan få stå så här några dagar utan krav på städning, det tycker jag är bra.

***

Inlagt 2016-12-20 23:59 | Läst 4956 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant text Björn och det fick mig osökt att minnas när jag och kompisarna var små. Då brände vi tändsticksplån I en sked och fick fram en självlysande substans när lampan släcktes, liknande den kulören på strömbrytarna. Trevlig organiserad röra du har;)
Vänsterhänt? eller du är kanske lika bra på båda, tänkte på kamerafattningen..
Mv/G
Svar från Khalad 2016-12-21 14:03
Tack Gunte, skriver med höger men musen sköter jag med vänster hand som jag också kastar boll och delar ut kort med. Tändsticksplån innehåller fosfor, dock röd fosfor tror jag. Kanske omvandlas den till vit fosfor när den hetas upp, det är vit fosfor som är svagt självlysande i kontakt med luft./ Björn T
Hej Intressant text, och en bild som jag trodde var tagen hemma hos mig.
/ Bengt
Svar från Khalad 2016-12-21 14:04
Visst är det trevligt att slippa pedantisk ordning! Tack bengt!/ Björn T
Min dröm är ett skrivbord som ditt, kreativt. Kreativiteten saknar jag inte men skrivbordet är långt borta när man sitter i en liten stuga i skogen. God Jul på dig, vi ses i januari hoppas jag.
Svar från Khalad 2016-12-21 14:06
Du har mkt kreativitet, det ser jag, inte minst på Instagram. Men skönt att ha plats i ett arbetsrum, det är det, tack Ann!/ Björn T
Lagom rörigt. Mitt är rörigare, men tack och lov finns det dom som hävdar att rörigt skrivbord har positiv koppling till kreativitet. Det finns ju också dom som hävdar att ett rörigt skrivbord speglar en rörig person men dom lyssnar jag inte på.

007 James Bond hade ett armbandsur med den gamla förbjudna radioaktiviteten. Attityden var att en riktig hårding skulle tåla lite strålning och att tjejer långt ner på samhällsstegen fick skylla sig själva om dom slickade på penslarna.
Svar från Khalad 2016-12-21 14:07
Jo, det var en annan attityd då, tur att det ändrats, tack!/ Björn T
Ah - ditt bord är ju städat ;-)

En sak vill jag ta up - mus med sladd. Du tror kanske inte, men den lilla kraft som går åt till att böja/röra sladd har påverkan på dins muskler.
Jag kör trådlöst, rensar upp 2 sladdar som annars alltid är i vägen ,-)

God Jul på dig!!

-J!
Svar från Khalad 2016-12-21 14:08
God Jul själv Jörgen! Gillar att den trådlösa musen måste laddas extra, annars är den säkert bra/ Björn T
Man kan väl säga att Marie Curie också var en radiumflicka. Liksom de övriga fick även hon strålskador. Ett tag användes radium t o m för behandling av alla möjliga sjukdomar. Ont ska med ont fördrivas liksom. Okunskapen var stor om vad radioaktivitet var för något och har vi egentligen blivit särskilt mycket klokare i dag? Jag tycker inte ditt skrivbord är stökigt, snarare ett bevis för aktivitet och intresse.
Svar från Khalad 2016-12-21 14:14
Det var hon definitivt, skillnaden ar väl att hon också var vetenskapare och hade tillgång till den kunskap som fanns. Fabriksflickorna som målade urtavlor och visare undanhölls medvetet om de risker man redan visste fanns. Och strålning har j länge använts framgångsrikt för att behandla tex tumörer även om biverkningarna också varit stora. År för år verkar man dock nu kunna förfina metoderna men strålningsbehandling är ju fortfarande effektiv i många fall. Och jag trivs med skrivbordet just så här! God Jul Torbjörn!/ Björn T
Lite rörigt ska det vara med lite fina fotoprylar här o där!
Svar från Khalad 2016-12-21 14:14
Precis, tack Dan!/ Björn T
Tycker det ser bra ut,och gamla fönsterkuvert är väldigt bra att kladda på.
Trevlig helg Tommy
Svar från Khalad 2016-12-21 14:16
Tack Tommy, det papperslösa kontoret är fortfarande fjärran, helt ok för mig!/ Björn T
Radiumflickorna - dem jag hade aldrig hört talas om - Puh för en berättelse. Det får mig att tänka på vissa situationer, från när jag var barn och var vid olika sjukhus. När en av termometrarna bröt (tappades på golvet) så fick vi barn kvicksilveret i en liten skål att leka med! Det var antagligen inte det mest fancy, men var förmodligen också ett uttryck för den dåvarande bristen på kunskap?
En pro pos skiva bord - så jag kan lätt överträffa dit angående röran. Jag ska bara inte lägga ut det för offentligheten :-) :-) Jag måste försöka förklara för min fru att det är ett uttryck för mycket stor kreativitet :-)
Många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2016-12-21 17:28
Hej Erik, trevligt att höra av dig igen! Och jo, kvicksilver, inte något att leka med idag inte. Kvicksilver är definitivt giftigt både för människor och miljö. men samtidigt så speciellt eftersom det är en metall som är flytande vid rumstemperatur. Och skönt att höra att fler kopplar ihop kreativitet och röran på skrivbordet! Ha det gott Erik!/ Björn T