Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

AVUNDSJUK?

***

Det finns så oändligt många bra bilder på nätet, inte minst Instagram, att jag ibland storknar. Det blir för mycket, för bra och för perfekt. Högblanka, gnistrande, som tagna ur resebroschyrer eller som reklamtjejerna som visar vad supershampot gör med ditt hår. Dom är liksom inte verkliga. Antagligen är jag bara avundsjuk eftersom jag inte kan göra såna bilder. Men jag undrar ofta vem personerna bakom bilderna egentligen är. Vad syns av fotografen? Eller vad känner fotografen? Eller vill? Annat än att få uppmärksamhet och bli erkänd som duktig fotograf alltså? Jaja, ni hör ju hur det låter. Men känslan har fått mig att några dagar avstå från att blogga och lägga ut bilder på Instagram och FB. Säkert nyttigt, inget blir bra om det går på slentrian. Och lite funderar jag på var jag själv står i det här. 

*

Ikväll har jag suttit och bläddrat i bokverket Sverige - land och folk, som jag köpte på bokrea någon gång på 70-talet. Ett helt fantastiskt verk i tre stora band som behandlar det mesta om Sverge. Geologi och landformer, nedisningar, berggrund och jordarter, djur och växter, näringsliv och samhällsbyggnad och alla, eller i alla fall nästan alla, kommuner. Ser att det gavs ut 1966, alltså för lite drygt ett halvsekel sen, och helt plötsligt känner jag igen mig, det här är ju mitt Sverige. Jag blev klar med studierna sent året innan, 1966 var mitt först arbetsår. Här står om Arendalsvarvet i Göteborg, här står om textilstaden Norrköping, om Smedjebacken med valsverk och om Morgårdshammar straxt intill, här finns tillväxttro och utveckling. Det var ju precis så det var. Innan allt blev alldeles annorlunda.

*

Mer intressant är alla bilder som finns. Klassiska bilder av klassiska fotografer – Pål-Nils Nilsson, Sven Gillsäter, Rune Hassner, Harry Dittmer, Hans Malmberg och Jörgen Lundberg. En fröjd att titta på. Och bilderna känns raka och ärliga, dom visar det dom visar och dom har ett syfte. Medan jag sitter där och tittar bläddrar jag fram en beskrivning av Smedjebacken, kommunen som Korsheden (där jag för tillfället är) hör till. Det visar sig att namnet Smedjebacken är väl befogat - i trakten fanns på 1750-talet 32 hyttor och 12 hammarsmedjor. Tala om levande landsbygd! Där står vidare att ” Söderbärke, på noret mellan norra och södra Barken också haft flera hyttor med anor sedan 1300-talet men när Västerbyhyttan brann ner 1938 sattes, - för alltid? – punkt för järnförädlingen i denna socken”

*

Vad kan alltså passa bättre än att visa en landskapsbild från fälten borta vid Västerbyhytta, en bild jag tog förra helgen då jag också var här. En bit av Sverige 

*

***

Inlagt 2017-05-29 12:48 | Läst 2562 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Visst har Sverige ändrats. På sextiotalet sades ju att detta är the Swinging Sixties, men jag som inte varit med så länge tyckte att det är ju bra det här men så himla märkvärdigt är det väl inte? Så blev man varse att det var himla märkvärdigt. Men det går att hitta ljus nu också, jag tycker att du ofta gör det. Som i den här bilden.

Nu till en annan vinkel på samma sak: Såg du i SvD idag denna artikel? Konstigt länknamn, leder till en artikel av författaren Lotta Lundberg om hur hon finner tröst i att skriva. Man kan jämföra med att måla eller fota.

https://www.svd.se/gud-ar-ingen-mjolkko-i-himlen-som-nyckfullt-slapper-ner-sina-spenar/om/livets-mening
Svar från Khalad 2017-05-29 22:06
Hej Måns, egentligen längtar jag inte tillbaka alls, men då och då slås jag av hur otroligt olika det faktiskt är, hur mkt som hänt bara under mitt liv. Och inte ogillar jag särskilt mkt i bildväg heller, men ibland känns det som det blir väl mkt av vissa sorts bilder.
Jodå, har läst mitt SvD idag. Och visst är det lätt att jämföra med att måla och fota. Har nog för egen del flera gånger sagt i bloggar att dom fyller en funktion för mig själv, att få berätta både när jag är glad och ledsen. eller nedstämd.
För övrigt håller jag på att läsa Pirsig och hans Zen och motorcykelunderhåll och finner den både underhållande och spännande. Kanske har jag läst en tredjedel. Jag som läser och lyssnar mycket på Osho har inte svårt att känna att det är mycket lika budskap fast Pirsig är mer teoretiker och mer analyserande. Tack för trevlig kommentar och fin bildkritik!/ Björn T
Intressant att läsa om dina funderingar och alla fantastiska fotografer både i nutid och de gamla mästarna, som gjorde avtryck i vår ungdom. Jag grubblar nog inte så mycket om dagens foto och vart utvecklingen är på väg, utan det är nog varför jag köpte ett Tamron 150/600 mm. som är alldeles för otympligt för mig.
Men trevligt att ta del av dina tankar. Vacker bild på Västerbyhytta.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2017-05-29 22:10
Hej Stig, trevligt att höra av dig! Grubbel är nog att ta i, men ibland känns det bra att låta tankarna få utlopp. Håller med om Tamronet är tungt. Så oft< det går försöker jag använda det så att jag kan ha stöd för båda armbågarna när jag använder det..Tack för fin kommentar!/ Björn T
En vacker bild av folkhemssverige, om den är sann eller inte kan man fundera över, tolkningen är i alla fall din och jag tycker verkligen om bilden.
Visst funderar man ibland vad man egentligen håller på med, stiger upp före tuppen för att ta en promenad och fotografera. Det viktigaste är nog att man har en idé med fotograferandet, att det inte bara blir ett mekaniskt tryckande.
Vi försöker nog alla mer eller mindre skapa någon form av illusioner med våra bilder, det kan vara drömbilder, vykortsliknande bilder, avbilder, bilder som berättar historier eller som jag ibland söker efter att skapa en illusion av en tid som var.
Svar från Khalad 2017-05-29 22:15
Hej Stefan, tack för trevlig kommentar!! Det är nog inte så att jag tycker illa om nästan några bilder alls, det känns bara ibland som visa typer bilder dominerar sociala media väl mkt. För mig är ofta både fotandet och bloggskrivandet ett sätt att ge utlopp åt sådant jag känner/ upplever. Och visst försöker också jag skapa illusioner ibland, ibland tydligare än annars./ Björn T
Intressant, och visst har Sverige förvandlats otroligt snabbt, både på gott och ont. Fin bild! Hälsn, LO
Svar från Khalad 2017-05-29 22:17
Hej LO, tack för fin kommentar För det mesta funderar ju inte jag heller på utvecklingen, men ibland blir den uppenbar och då slås jag av hur mkt som hänt bara under tiden jag levt./Björn T!
Väldigt svensk bild...svensk sommar. Gillas!
Jag tänker att vi helt enkelt har olika skäl för att visa våra bilder. Många gånger vill man kanske ha feedback, någon gång vill man visa för att man är glad att man lyckats få till en bra bild.
När det gäller blogginlägg så är det för min del själva hantverket med inlägget som tilltalar mig; att få till bild, text och rubrik att samverka på något sätt, och att det är jag själv som skapat allt.
Internet är en en guldgruva med oändligt mycket bilder. Det gäller att leta sig fram för att slippa den typ av bilder som man tröttnat på.
Ha det gott i sommarvärmen!
Svar från Khalad 2017-05-29 22:42
Jomen så är det ju, såklart. Dessutom är det olika från gång till gång, varför jag gör en blogg alltså. Och som jag redan skrivit i några svar menar jag inte att döma ut en viss typ av bilder, det känns bara som det blir för mkt av en viss typ av bilder i sociala media ibland. Jag är fö ganska säker på att det finns många som tycker det finns för många intetsägande landskapsbilder på vissa ställen......
Jag är den förste att hålla med om att i princip all bildbedömning är subjektiv. Om jag ändå ska försöka vara lite mer konkret angående det jag tar upp i bloggen är det att just i sociala media och typ Nordiska Fotoklubben upplever jag att det alltför ofta är bildens utförande som är det viktiga, inte bildernas idé-, tanke- eller känslomässiga innehåll. Där tycker jag det finns en stor skillnad om jag istället väljer att gå på tex Fotografiska eller något annat museum eller galleri med foton.
Till sist, internet ÄR en guldgruva, men man får bläddra förbi ganska mkt skräp för att hitta fynden.....
Tack för fin kommentar Lena!/ Björn T
Ja, du är en funderare Björn! Inget fel i det.. jag funderar också en hel del, men jag vet inte om jag kommer fram till nått nytt numera.. Däremot vet jag att det är roligt när jag hänger på mig en kamera och beger mig ut någonstans, det kan vara till mitt nära Tantolunden, eller en promenad på stan, eller en längre cykeltur bort mot Erstaviksskogarna på härliga bilfria grusvägar som jag gjorde i helgen, där jag hade fina möten med tre av Sveriges fem hjortarter, överallt blir jag ofta överraskad av motiv som dyker upp, dessutom skärps sinnena allmänt kan jag känna, och efteråt har jag alltid en trevlig stund framför datorn med de bilder som togs! Tv:n är också ofta på under mina kvällar, men det är datorn som får min uppmärksamhet.. Njuter mycket av hur enkelt det är att ta riktigt bra bilder med dagens utrustning, minns mycket väl hur krångligt allt var under den analoga tiden och hur lång tid allting tog.. Sen tycker jag också att vissa bilder numera är nästan lite för perfekta, speciellt många fågelbilder som är rena 'porträtt', utan att ha med så mycket av miljön runt omkring.. Tar själv gärna 'artporträttbilder' om möjlighet finns, men det måste balanseras med 'utzoomade' bilder också! Vart sen bilderna är på väg, det har jag inga åsikter om.. känns som vi nått så långt vi kan vad gäller kvaliteten, kanske att utrustningen har lite onödig överkapacitet.. åtminstone för mina behov.. jag trycker aldrig några planscher.. Däremot är det trevligt att kunna beskära bilderna med fortsatt bra kvalitet! Instagram eller FB har jag inte och har aldrig tittat på.. Känns som det skulle bli för mycket med bilder om man även skulle titta på bilder där.. blir trött bara jag tänker på det!
Hälsn!
Svar från Khalad 2017-05-29 22:49
Hej Jan. Dom allra flesta bilder hos mig kommer ju också från det som är nära till, omgivningarna runt Finspång och Korsheden tex. Och jag tycker som du, det ÄR lätt att ta bra bilder, även om det finns mkt jag inte behärskar. Och jag menar inte att foto på något övergripande sätt är på väg åt fel håll, bara att det jag kallar bildens utförande på vissa håll, media och Nordiska Fotoklubben tex, verkar viktigare än dess "innehåll". Går jag till Fotografiska eller något annat liknande ställe är det inte så, åtminstone inte som jag upplever det. Tack för intressant kommentar Jan!/ Björn T
Förstår vad du menar...min paus är nu inne på snart 2 år...bra! att din var kortare. Min var/är delvis pga ren tidsbrist...men var delvis pga övermättnad....och jag hade alldeles för mycket fokus på mina egna till synes tillkortakommanden :)...vilket är vad -jag- läser in i ditt första stycke.....
Mina bilder behöver jag...oavsett om de ses på eller ej.
Jag tycker egentligen att alla bilder behövs...för de gör något bra med oss...och det är oavsett vem de tilltalar. Din bild är som en liten målning, med sköna nedtonade och ändå så skira färger.Gillar hur du får björklöven att nästan kännas.
Svar från Khalad 2017-05-29 23:05
Hej Annelie, vad roligt att läsa från dig igen! Hoppas du kommer tillbaka med bilder också så småningom, jag har ofta njutit av dina bilder.
Håller med fullständigt att alla bilder har ett värde fast på så många olika sätt. För mig är bloggen ofta en kanal för att berätta vad jag känner och hur jag känner mig. För det mesta handlar det om mer triviala känslor än glädje och sorg men jag delar gärna min glädje när jag har den och finner tröst i att dela min sorg eller nedstämdhet när den är. Allra vanligast är väl att bara få visa något jag tycker om. Hälsningar/ Björn T
Det är just såna bilder som jag letar efter. En bra bild, men också en bild som inspirerar och som man kan lära sig av. Att nästan gömma byggnaden i bakgrunder - vilket ju gör bilden så bra.

För övrigt tycker jag nog att Sverige på alla sätt är bättre nu än på 60-talet.
Utvecklingen har gjort Sverige till ett bättre land :-)
Svar från Khalad 2017-05-30 23:00
Tack för fin bildkritik Thomas! Och jag instämmer helt i ditt sista stycke! Att det är så annorlunda som det faktiskt är stämmer dock till eftertanke ibland :-)/ Björn T