Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ATT SE DET SOM ÄR eller PÅ JAKT EFTER ENTITA eller EN BLOGGPAUS KANSKE?

***

Att se det som är är inte så lätt som det låter. Vi ser det vi vill se. Eller så ser vi det vi brukar se, inte det som är nu. Vi ser också ofta det  mamma eller pappa sa att vi borde se - även om det är typ 70 år sen. Mamma och pappa sitter i. Fast många tror att dom inte gör det - eget jobb, egna barn, eget hus och så där, kanske har man flyttat till USA eller Australien också. Om ni bara visste hur mkt dom styr fortfarande, fast vi inte vet eller förstår! Självständiga, javisst, i alla medvetna beslut. Det är bara det att dom medvetna besluten bara är en liten bråkdel av vad vi grundar vår uppfattning om världen på, det mesta är omedvetet. Så när vi tror att vi tittar på världen med klara ögon har vi alla starkt färgade solglasögon på oss. Och dessutom vi har olika färger på glasögonen, du och jag. För att inte tala om dom andra, vilka konstiga färger dom har. Och var och en är bombsäker på att ser världen ut. Och därför är undertiteln på min bok Hjärtats Röst - Att se det som är och hitta sig själv.

*

Ibland kan det också helt enkelt bara vara svårt att se det som är alldeles framför mig. Medan jag stod i badrummet och med öppet fönster  fotade älgarna på ängen i förmiddags försökte jag också få några bilder på några av småfåglarna som trängdes kring foderautomaterna framför mig, entitor bla. Då och då satte dom sig i den här ginnalalönnen. Men tji entitor på bild, bara halvsuddiga små lönnnäsor med frön i, som den här bilden visar. Jag var på vippen att deleta bilden när jag undrade vad det svarta var där i mitten. Ja, förstora så ser ni också! En entita förstås som sitter och käkar på sin jordnöt den tagit från automaten! Skapligt skarp dessutom!

*

Till sist finns en ännu mer grundläggande aspekt på att se det som är, att se helt enkelt. Jag har glaukom (grön starr) på höger öga och ca 30 % av synfältet är nu borta. Ögondroppar verkar ha fått stopp på det tills vidare men det går ju aldrig att bota. På torsdag i veckan ska jag däremot byta lins i samma öga, synskärpan med dom resterande 70 procenten har sista året gått ner drastiskt pga av gråstarr. Det ser jag fram mot, besöket ska ta en och en halv timme, själva operationen 15 minuter. Sveriges vanligaste operation! Kanske blir det därför en veckas uppehåll i bloggarna för att låta ögat vila. 

*

***

Inlagt 2017-11-13 23:43 | Läst 1426 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Björn.
Jeg er blevet opereret for både grøn og grå stær for nogle år siden. Det er også meget almindelig behandlinger her i DK - nærmest samlebånds agtigt.
Pøj pøj som vi siger i DK.
Fin og tankevækkende tekst - som sædvanlig.
Mvh. Erik.
Svar från Khalad 2017-11-14 20:45
Tack Erik! Undrar vad samlebånd är?/ Björn T
Erik Madsen 2017-11-15 16:23
Det hedder vist nok: "löpande bandet" på svensk.
Mvh. Erik.
PS: dit billede virker som en god illustration til din tekst.
Det blev en bild jag gillade, inom måleriet är det en del som gjort sina bästa verk med suddig syn. Men det förstår jag att du inte vill ha, tror operationen går fint, och att du möjligen gör några dagars uppehåll. Ha det bra!
Svar från Khalad 2017-11-14 20:47
Tack Stefan, normalt tror jag man kan göra det mesta dagen efter när bedövningen släppt helt :-)/ Björn T
Det e som du säger, en av Sveriges vanligaste operationer att byta lins! Å det verkar även vara populärt det där på höger öga å Glaukom! ;) Jag ligger nog också på -30% på höger! Men ännu inte så mycket grå starr, bara tio laseroperationer för att försöka öppna upp några kanaler för att sänka ögontrycket! :)
Funkar ett tag, men numera tre olika ögondroppar! :)
Kommer ihåg för några år sedan då jag fotade analogt med Olympus OM-1 och alla sa vilken bra sökare det är i OM-1:an! Vadå bra sökare? Så jag bytte öga och tittade med vänster öga, och himmel vilken bra sökare de va i OM-1:an! Kör nu med vänster öga även i Fuji X100, fast det går hjälpligt med höger, då kameran i stort sköter sig själv!
Ha det!
/Bengan
Svar från Khalad 2017-11-14 21:11
Hej Bengt, jag har alltid använt vänster öga när jag fotar så det är bra :-) och laserop har inte varit aktuellt eftersom mitt ögontryck är normalt (lågtrycksglaukom), ändå tycks dropparna ha effekt. Om några år behöver vi väl inte hålla på och kolla i sökare eller på skärm, istället har väl öronpropparna till mobilen kompletterats med ett litet objektiv med primärsensor som efter finjustering av en liten grej alldeles ovanför ögat som känner av exakt vart vi tittar skickar signalen till resten av kameran vi har i fickan. Alltså, vi tittar på det vi vill fota, trycker av med att uttala kommandot trig.........Tack för trevlig kommentar!/ Björn T
Lycka till med operationen Björn. Du
kommer att märka skillnad. Jag har opererat bägge ögonen och vilken skillnad det blev. Håller med dig om de färgade solglasögonen. Det undermedvetna styr mer än vad vi tror.
Svar från Khalad 2017-11-14 21:13
Jo, jag känner fler som har bra erfarenheter, tack Torbjörn!/ Björn T
Fint ljus och färg i din bild!
Trevligt med en riktig bildkommentar, tack Dan! :-) / Björn T