Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KARLAVÄGEN LUDVIKA NYÅRSAFTONEN 1957

 ***

Meningen med foto kan naturligtvis alltid diskuteras. Att bevara ögonblick är i all fall en orsak och kanske den mest ursprungliga. Det här är för 60 år och fyra veckor sen, min mamma skålar med min morfar, alltså hennes pappa, född 1872, vid midnatt på nyårsaftonen 1957. Morfar Andreas är alltså 85 år och ensam efter att hans hustru Olga gått bort i början av 50-talet, själv levde han ytterligare 6 år. Mamma Maj, född 1909, är 48 och själv är jag 17. Mamma levde till 2006 och blev 97 år, här är hon alltså bokstavligt talat mitt i livet.  Och vi har ett enda kvar av dom här vinglasen med tunt, tunt glas. Både mamma och morfar var folkskollärare.

*

Bilden har sina brister. Jag har tagit den med min Yashica-Mat på Agfa Isopan U och framkallat i varm Microdol i 10 minuter, allt enligt mina anteckningar på negativbladet. Kanske utan blixt men mer sannolikt med blixt rakt på så bara morfars ansikte som är närmast är någorlunda rätt exponerat. Det är detta och ytterligare ett negativ från samma tillfälle som är underexponerade, alla tio övriga negativ är lagom täta så det är inte framkallningen. Och kan ni förstå, jag störs inte det minsta av dom underexponerade partierna eller kornigheten......

*

***

Inlagt 2018-01-29 22:28 | Läst 4769 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Och när dom skålade in nyåret hade jag uppnått en ålder av 8 månader....en bild som denna får ha en del tekniska brister..
Ser lite kul ut när din morfar format munnen inför nyårsslurpen
Mv/Gunte..
Svar från Khalad 2018-01-30 21:57
Tack Gunte, bara barnet fortfarande alltså!/ Björn T
Här ett exempel på hur bra en bild kan bli med åren. Vem bryr sig om den tekniska kvaliteten, när
bilden har sådan värme och berättar om en fin stund.
Kul att jag fick se den.
/ Bengt h.
Svar från Khalad 2018-01-30 21:57
Tack för kommentaren bengt, uppskattas!/ Björn T
Minne för livet. Din mamma så dotterligt ömsint och samtidigt lite stram som sin far. Fint tycker jag.

(Rent bildmässigt skulle jag ha övervägt att beskära lite t v och lite upptill. I sammanhanget fullständigt egalt.)
Svar från Khalad 2018-01-30 22:01
Hej Måns, morfar var snäll men stram, precis som du skriver. Och jag kommer i håg att mamma aldrig duade morfar, hon tilltalade honom alltid med far Vill far ha ett glas vin? Håller med om beskärningen :-) / Björn T
Mycket fin bild med en speciell effekt. Din mor träder fram som ett hologram och din morfar verkar inte vara medveten om hennes närvaro.
Svar från Khalad 2018-01-30 22:03
Hej Torbjörn, håller med dig om hologrameffekten när du nämner det :-) / Björn T
En väldigt bra bild! Inte stör det med brus och annat.. tvärtom skulle man kunna säga! Det gör att bilden känns ännu mer som ett 'tidsdokument'! Själv var jag väl drygt ett år då..
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-01-30 22:04
Tack Jan, jag gillar såklart också bilden och Torbjörns kommentar om hologramkänsla på mamma är träffande :-) / Björn T