Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

EN ANNAN TID

***

Tillbaka på hemmaplan i Finspång igen fortsätter jag att skärskåda ett gäng  50-talsbilder. Inte helt enkelt, bla har jag svårare än jag trodde att skilja bildkvalitet från annat, nostalgi tex. Och eftersom jag har fria händer att välja både tema och bilder, så det finns många möjligheter. För att kunna välja har jag försökt att göra klart för mig vad jag egentligen vill visa. Just nu har jag följande som en tänkt presentation av utställningen 

*

"En annan tid - Ludvikabilder från 50-talet

Javisst, allting var annorlunda då, på 50-talet. Inga datorer och inga mobiler, inte ens TV . Ändå är det inte det tekniska som är den stor skillnaden, för mig är det perspektivet på tillvaron och livet. Världen då, eller riktigare, min värld då, i lilla Ludvika, var så totalt annorlunda mot idag - liten, enkel, omodern, ostajlad och omedveten. Så lite det behövdes för att något skulle kännas märkvärdigt. Ändå fanns både hopp och framtidstro. Eller möjligen just därför.

Bilderna fokuserar på människorna, inte på stan. Och på perspektivet, mitt perspektiv."

*

Bilden nedan är en av mina tidigaste, tagen med pappas lådkamera, en 6x9 cm från 1953. Kameran har jag tydligen lagt på ett lågt litet bord, obetydligt högre än stolssitsen, och kört med B, tid säkert på känn. Flickan heter Monica, bodde i våningen ovanför vår där på Karlavägen 31, och var ett par år äldre än jag. Hon känner lite på pianot, jag tror inte hon regelbundet spelade, vilket jag däremot gjorde.

*

Monica vid pianot hemma på Karlavägen i Ludvika, 1953

*

***

Inlagt 2018-03-05 14:37 | Läst 3100 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Äkta nostalgi och en radikalt annorlunda tid.
Svar från Khalad 2018-03-05 23:08
Det var det, tack Stefan!/ Björn T
".......... totalt annorlunda mot idag - liten, enkel, omodern, ostajlad och omedveten. Så lite det behövdes för att något skulle kännas märkvärdigt. Ändå fanns både hopp och framtidstro. Eller möjligen just därför........"

Stämmer väldigt bra.

Ska du göra en utställning så tycker jag att negativrisporna i ansiktet borde retuscheras. I övrigt är bilden en bra dokumentation av flickan vid pianot och övrigt som avbildas. Den känns lika autentisk som den är. Bra jobbat att ta stöd, exponera på känn och få detta resultat!
Svar från Khalad 2018-03-05 23:10
Tack Måns. jag funderar på den här :-)/ Björn T
Fin bild tycker jag! Riktigt nostalgi. Hälsar Lasse
Svar från Khalad 2018-03-06 11:40
Tack för det Lars Ove!/ Björn T