Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DOGMA OCH KAMERASNACK? - NEJ, WEBLOG ÄPPELPLOCKNING - MYCKET ROLIGARE

***

För mig är ju bloggen som ett klotterplank. Vi har alla olika syften med det vi skriver och visar, själv har jag också olika syften från gång till gång. Häromdagen, i går, slog jag upp ordet blog, var inte  säker på vad det egentligen betydde. Enkelt, förkortning av weblog (till skillnad mot serverlog), alltså en slags webdagbok helt enkelt.

*

Så klart bloggar jag för att dela. Dela bilder, dela tankar och funderingar, dela glädjeämnen och i någon mån sorger och besvikelser. Och jag berättar hur min värld ser ut, dvs hur den ser ut för mig. Och eftersom vi alla bär färgade glasögon hela tiden ser den helt olika ut för mig och för dig

*

En av finesserna med bloggen är ju att jag väljer det jag läser och tittar på, väljer det jag vill kommentera. Eftersom vi inte kan göra oss fria från våra färgade glasögon (uppfostran, historia, erfarenheter, yrke....) är det ju bra att vi kan välja, vi måste inte tycka om allt, läsa allt eller kommentera allt. Men det betyder ju inte att jag är bättre eller duktigare än dom jag inte riktigt uppskattar, bara annorlunda. Alltså finns ingen anledning att kritisera det jag inte gillar, varför skulle jag göra det? Däremot är det roligt att få kommentera det jag gillar, oavsett det gäller bilderna, texten eller tonen i bloggen (obs, det finns en tidsfaktor också, det finns många bloggar och det är bara ett gäng jag brukar kommentera)

*

Häromdagen skrev jag att jag inte gillar att välja, att sätta etiketter på saker och ting och  se mig som representant för ismer eller andra avgränsningar. Typiska exempel på sån´t är i min värld dogman, pictorialism, gatufoto,.......(Observera att jag har ingenting alls mot gatufoto, jag tycker det är roligt att prova det också. Men jag skulle aldrig beskriva mig med etiketten gatufotograf)

*

Så finns det sån´t jag inte förstår och därför nästan aldrig kommenterar men undrar över. Tex varför regelbundet i bloggarna klaga över bristen på fokus på bilden i stället för på teknik, kamera och optik men själv i stort sett inte behandla någonting utanför teknik, kameror och optik?

*

Här kommer nu något mycket lättsammare, en (för mig) typisk weblog. Bilderna är från hösten 2014 då jag var lite ivrig att testa min första spegellösa kamera (Sony A7S) så det blev rätt många bilder när ett par av barnbarnen var hemma och plockade äpplen och firade halloween. Och jag blir glad över att se bilderna igen, jag har varit låg ett par månader och har svårt med fotandet just nu.

*

Bilderna talar för sig själva tror jag. Och krattor är utmärkta plockredskap när man är liten och inte når upp, fast på slutet blev det nästan lite krattkrig så mormor I fick ingripa....

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2018-03-20 22:57 | Läst 2556 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Trevlig blogg! Du har stor variation i det du bloggar om, det uppskattas! De som regelbundet klagar på fokus i sina bloggar kanske bara har fel på synen.. Det kan jag själv säga eftersom jag har det.. ibland kan jag tycka att skärpan inte är bra alls, men så blinkar jag lite extra och kanske lämnar datorn ett tag och återkommer och plötsligt så är skärpan rätt.. Men jag har också undrat lite över andras skärpa på bilder ibland, då har det varit för att jag har i stort sett samma utrustning och undrar varför mina bilder i bloggen är skarpa, men inte den andra bloggarens bilder, känns skumt! Ibland kanske man inte vill ha skärpa och det är väl ok, men fotar man en blomma eller fåglar så är det ju lite märkligt om man inte vill ha skärpa.. sen behöver man ju inte vara jättenära för det.. När jag ser 'generellt' suddiga bilder så är det jobbigt för mina ögon, och jag tror att mina ögon har försämrats.. det är inte så kul! Ibland får jag kontrollera synen mot nån skarp bild för att se om ögonen blivit sämre, eller om det bara är någon suddig bild jag råkat titta på..
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-03-21 10:11
Hej Jan, tack för trevlig kommentar! Beträffande fokus kanske jag uttryckte mig otydligt - jag talar inte om fokus i betydelsen skärpa, jag talar om att bloggare som envetet kritiserar att det är så mycket fokus på teknik, kamera och objektiv i stället för på bilder själva nästan bara behandlar teknik, kamera och objektiv i dom egna bloggarna. Kanske är det självironi som jag är för trög för att fatta.. Många hälsningar!/
ehrsa 2018-03-21 10:23
He he, vi är alla lite tröga ibland.. :-) Tack!
Jag kan bara hålla med Jan om den stora variationen i din blog och hur roligt det är. När jag för någon vecka sedan fick för mej att lite skämtsamt härma någon av de som ligger i "bloggtoppen" insåg jag hur svårt det är att göra med dina inlägg, men var däremot ganska lätt med den du brukar dela topplatsen med.

Jag förstår att dessa bilder gör dej glad för de är fulla av liv och glädje över nåogt så enkelt som att plocka äpplen tillsammans. Unga tjejers förtjusning I färgerna rosa och lila gör också en del. Härlig bild där hon står med krattan och man kan se äpplet i luften. Några förträffliga porträtt bland de med mer action, en bra blandning.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2018-03-21 10:13
Tack Lena, glädjer mig åt att du uppskattar bilderna och bloggarna! Hälsningar/ Björn T
Men Björn - Dogma (07) är bara kamerasnack i en mycket snäv formell bemärkelse. Vad det faktisk handlar om är en övning i att behärska bildvinklar bättre. Se vidare min kommentar till Lars Olov "junior".
Svar från Khalad 2018-03-21 10:25
Hej Peter, tror jag fattar vad Dogma (07) står för och att idén är att på ett självpåtaget lite lekfullt sätt begränsa verktygen och det sätt man använder dom på för att utveckla vissa sidor av sitt fotande. Ändå gillar jag inte den här etiketten heller därför att den ofta också speglar en uppfattning att bilder ska se ut på ett visst sätt för att vara riktigt bra vilket ju lätt ses om man läser annat som dom tidigare dogma (07)-redaktörerna skrivit.
" En individ som är dogmatisk i sin världsåskådning kan inte tänka sig något annat än att dennes egen uppfattning är den korrekta." (wikipedia)
syntax 2018-03-21 19:12
Jag menar nog att du övertolkar - men jag kan naturligtvis inte veta vad alla har skrivit. Jag körde dogmafotografi under en hel sommar, och valde 50mm normaloptik. Efter lite övningar rörande fotograferingsvinklar, fotograferingsposition, perspektiv, med mera - kunde jag få det att se ut som om bilderna var tagna med 35mm, 50mm, respektive 85mm. Jag skrev då en essä om den saken, och folk lät sig snällt bedras i att bilderna var tagna med tre olika brännvidder. Snopenheten var stor när det rätta förhållandet avslöjades (underhållningsfaktorn var faktiskt 100).
Tror du på allvar att den här sortens övningar inte har någon nytta??
Fantastiskt fina bilder och en bra blandning mellan porträtt och miljöbilder. Barn och höst i fin kombination! Jag är tacksam för ditt "webbloggande", både i bild och tänkvärd text. Det senare är jag själv dålig på.
Hälsningar, Bjarne