Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KODAK PLUS - X

***

Det blev ju inte alltid som jag ville förr i tiden heller. Den här bilden är tagen med min Konica FM med Hexagon 52/1,4. Säkert har jag framkallat den själv, det gjorde jag praktiskt taget alltid men har inga anteckningar om med vad, tid eller temp. Innan jag fick barn noterade jag allt sånt, sen fick jag annat huvudfokus.

*

Det som förvånar mig är kornet. Plus-X var väl typ 21 DIN, dvs 100 ASA, och jag brukade få dom finkorniga. Bilderna från den här filmen är alla korniga. För hög temp, eller finns det fler tänkbara förklaringar?

*

Såklart gillar jag bilden ändå, på äldsta barnet Katarina, snart 50

*

***

Inlagt 2018-03-29 11:46 | Läst 5200 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Plus-X var på 125 ISO så visst skulle den här bilden vara finkorningare. En kan vara att det var långt mellan agiteringarna. En annan att du använt Rodinal. Temperaturen har inte så stor inverkan på kornen enligt min erfarenhet. Fel tid skulle ge andra effekter (över/underframkallning). Så ja, det är svårt att veta. Jag antecknar aldrig själv sådant förutom att jag håller reda på vilken framkallare jag använt, kompenserar alltid tiden för vilken temperatur det är mm.
Svar från Khalad 2018-03-29 14:49
D 76 var det vanliga, men jag vet att jag använde Rodinal nå´n gång också. Blir det alltså mkt kornigare? Tack Thomas!/ Björn T
N Thomas Meldert 2018-03-29 19:49
Jag är inte säker på det där med Rodinal. Jag har bara läst det nånstans att den klumpar ihop silvret och ger korniga negativ. Jag har bara använt Rodinal i stående framkallning utan den effekten.
Har du använt Lightroom? I så fall när du lägger på skärpa kan du samtidigt justera reglaget "Maskning". Genom att maska kan du minska skärpningens effekt på bakgrunden och kornet blir mindre uttalat. Håll ner "Alt" medan du drar i reglaget för att se effekten.
Svar från Khalad 2018-03-29 21:44
Hej Torbjörn, det får jag prova. Just här har jag nog inte efterskärpt men jag får prova det med maskning, tack för tipset!/ Björn t
Så kallat "decisive moment"... Jag har tittat på bilden flera gånger och ler varje gång.
Svar från Khalad 2018-03-30 17:01
Tack för en fin kommentar Martin, den uppskattar jag! Glad Påsk önskar jag dig också! / Björn T
Är det scannad film eller scannad kopia? Eller har du fotat av negativet med din digitalkamera? Scanningsprogrammen är hopplösa,såvida man inte stänger av alla filmsimuleringar, skärpningar, mm. Även diverse konverteringsprogram mm kan ge vissa effekter som inte finns i ursprungsnegativet. Det finns många parametrar som kan påverka resultatet, inte bara hur du exponerar och framkallr filmen. Men är det Rodinalo du använt så ger den ju automatiskt skarpare korn, fast jag tycker inte alls detta liknar den kornstruktur man får med Plus-X och Rodinal? Ser snarare ut som delförstorad D76. Sen är väl inte Plus-X den allra finkornigaste 100-125 ASA filmen heller.
Svar från Khalad 2018-03-30 23:51
Tack Nils, det är en scannad film men detta finns i filmen, jag stannade andra filmer samtidigt. Framkallningen har jag inget noterat om här. Glad påsk!/ Björn T