Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ÄNGSBLÅVINGE?

***

Under midsommardagen ägnade jag några timmar åt att fota fjärilar. Dom här tre bilderna är alla på samma exemplar, en blåvinge med ganska illa medfarna yttre kanter på vingarna. Jag vet ytterst lite om fjärilar och tar med glädje emot rättelser om jag har fel men gissar att detta är en ängsblåvinge. Dels hittade jag den på ängen hemma i Korsheden idag och efter att ha googlat ser jag mkt annat som stämmer - blå ovansida på vingarna med mörk yttre kant och längst ut små vita fransar, undersida mer brun med mörka fläckar omgivna av en vit ring och så fanns den på vicker, också typiskt för ängsblåvinge. 

*

*

*

*

***

Inlagt 2018-06-23 23:58 | Läst 2312 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det var en sliten stackare.
Jag fotade lite fjärilar i går men är väldigt okunnig på det området. Kallar alla blå för endast blåvingar, enklast så :-)
Svar från Khalad 2018-06-24 20:36
Ja, vackra är dom ju oavsett man vet exakt vad dom heter....., tack Ing-Marie. Jag har inga stora ambitioner varken med fåglar eller fjärilar men känner att det vore lite roligt att kunna något av det som finns runt omkring mig :-) / Björn T
Jag är inte någon expert, men fotograferar gärna våra fjärilar i området. Jag har tittat i Nationalnyckelns fältnyckel, och jag tycker att silverblåvinge ligger bra till. Tämligen lik ängsblåvinge på undersidan (som är viktigast vid bestämning av blåvingar) men placeringen av fläckar på bakvingen stämmer med silverblåvinge.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Silverbl%C3%A5vinge
Svar från Khalad 2018-06-24 20:37
Tack för info Christer, uppskattat!/ Björn T