Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

200-ÅRS JUBILEUM - VÄRDSHUSET I FINSPÅNG

***

Varje gång jag passerar fd Värdshuset i Finspång glädjer jag mig åt att det gamla fina huset restaurerats så fint. Byggt 1818, dvs för prick 200 år sen, var det värdshus i 189 år innan det gick i konkurs 2007. Värdhus alltså sen starten, övervåningen disponerades tidvis av tingsrätten och jag har för mig det fanns arrestlokaler i källaren. Huset stod tomt en tid men övertogs så småningom av det kommunala bostadsbolaget Vallonbygden som kontor. Det har varit klart i ett par år nu och är en fröjd att se. Jag har också haft mina ärenden där och kan konstatera att det är lika fint också interiört. Så många vackra byggnader som står och förfaller lite överallt i landet är det en fröjd att se en så pietetsfull renovering!  Dessutom används huset, bästa garantin för fortsatt bevarande. Hoppas de andra husen utefter Bruksgatan också bevaras lika fint!

*

*

***

Inlagt 2018-09-28 23:27 | Läst 5508 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej, Björn.
Det är alltid mycket prisvärt när sådana historiska byggnader bevaras. Här ser det ut som en mycket framgångsrik renovering. Och bilden ger byggnaden stor respekt - uppskattas mycket.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2018-09-29 21:12
Hej Erik, det är verkligen ett vackert hus, tack för din vänliga kommentar!/ Björn T
Ser bra ut!
Svar från Khalad 2018-09-29 21:22
Det gör det, tack Måns!/ Björn T
Det är viktigt att bevara vårt kulturarv, så det är kul att de denna vackra byggnad. Inte nog med det, du har fotograferat i ett mycket fint ljus och belysningen på byggnaden själv hjälper till med att lyfta fram den. Snyggt!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2018-09-29 21:24
Tack Bjarne, visst är det! Och det allra bästa är ju när en byggnad kan fortsätta användas, även om det inte är för det ursprungliga syftet. Hus är ju gjorda för att användas :-) Hälsningar/ Björn T
Inte bara ett fint hus, fin bild också.
Svar från Khalad 2018-09-29 21:28
Tack för det Margareta!/ Björn T
Fint! Blev det så där bra utan stativ, eller?
Svar från Khalad 2018-09-29 21:30
Hej Ragnar, det gjorde det. 1/125 s, bl 5,0 och ISO 1600, med normaloptiken 55/1,8, den som jag vet att du gillar. Tack för fin kommentar!/ Björn T
Detta är annat än byggsatserna man sätter ihop nuförtiden! Fint ljus!
Svar från Khalad 2018-09-29 21:31
Visst är det, tack Mats!/ Björn T
Ni har så många vackra byggnader där beror väl på att det varit en bruksort där man förstår värdet av att bevara för kommande generationer. Tänk om alla hade samma tänk.
Så vackert...är där matsal med mera som har anor från förfluten tid.
Ha det bra
Gun-Inger
Svar från Khalad 2018-09-29 21:33
Hej Gun-Inger, Finspång är en riktig bruksort men som idag också har modern industri - Gränges Aluminium och Siemens för att nämna de största. Alltså i hög grad en levande bruksort. Matsals fanns, men inte längre, nu är det kontor och konferensrum bla. Många hälsningar/ Björn T
Gun-Inger Arvidsson 2018-09-29 23:10
Jag tycker det känns som det är ursprungliga Sverige där du bor. Jag har enbart varit i Ludvika tre gånger och i Säfsen en gång när jag fyllde sextio år firades det där. Jag önskade få komma just till brukssamhällen som vi reste runt till. När vi kom till en kyrka så spelade en kantor för oss Dan Anderssons vackra musik. Vi åt enbart sådant som var levererat från bygden den kvällen de firade mig.
Ett mycket fint minne få ha.
gia