Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NORRKÖPING BY NIGHT

***

Nu är det några dagar sen jag var in till Norrköping och fotade lite kvällsbilder i dimman. Fortfarande hittar jag bland bilderna en och annan som jag tycker är användbar. Trots att jag fotar mycket slänger jag nästan aldrig några bilder direkt utan låter allt vara kvar, ibland några dagar, ibland en vecka och ibland ännu längre. Ibland glömmer jag att slänga alls, går jag tillbaka ett år eller två hittar jag ganska ofta dagar som jag fortfarande inte rensat alls. 

*

Nåväl, just den här bilden tyckte jag passade att vara kvar i färg, alla övriga bilder jag visat från den kvällen har jag gjort svartvita. Här har jag också trixat en smula och kört Color Efex Pro med valet Pro Contrast som ofta plockar ut mkt jag inte har tålamod till att själv göra manuellt. Varifrån den plockat fram den blå tonen i himlen har jag ingen aning om, det var både mulet och dimmigt, men jag tyckte det blev snyggt. Jag gillar också ljusstrålarna i dimman som kommer från lampan bakom lövverket och att det senare, lövverket alltså, blev tydligare belyst. Sen är inte färgtonerna helt perfekta, men själv tycker jag plussen överväger nackdelarna den här gången. Men typisk manipulation alltså.

*

*

***

Inlagt 2018-11-10 14:02 | Läst 3461 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tycker det är bromsljusen och dess spegling asfalten som lyfter den här natt bilden, fin bild. Fysikaliskt angående blå tonen på himlen, det blå ljuset ligger längst ner på skalan och kanhända det som återstår ju närmare natten vi kommer. Vi talar ju poetiskt om den blå timmen, skymningen.
😁
Svar från Khalad 2018-11-10 20:39
Jomen så är det ju, det tycker jag med. Att det var dom andra bitarna jag kommenterade var därför det var det som Efex tog fram, tack Hans-Åke!/ Björn T
Tycker det blev snyggt så..Den action "hipster" jag hade på bron tar också fram blå toner bl.a, ibland lite väl mycket men det är väl det som ibland finns där ute, fast våra hjärnor omvandlar det till mer "normala" toner.
Manipulation, nja..lätt bildbehandling tycker jag snarare det hamnar under. Men där finns det ju många läger med olika åsikter.
Slänga eller inte..jag slänger ganska omgående helt misslyckade, oskarpa bilder men det mesta får mogna till lite.
Mv/Gunte..
Svar från Khalad 2018-11-10 20:42
Tack för det Gunte! Och ok, manipulation kanske inte var rätt ord, men när jag använder Efex känns det ibland som jag tar genvägar som inte gillas...../ björn T
Jag gillar färgerna i den här bilden! Tycker dom känns trovärdiga! En typisk novemberbild..
Hälsn!
Svar från Khalad 2018-11-10 20:44
Tack Jan, håller med om att det inte är ngt påtagligt fel i färgerna här, men ofta när jag testar med den här profilen på dagsljusbildet med himmel blir det inte bra, särskilt inte himmelsfärgen. / Björn T
Hej, Björn.
Färguppfattning är något mycket subjektivt. Om du inte hade skrivit något om färgerna i förväg, jag tror att många kommer att gilla det här fotot. Jag använder också Color Efex Pro med några av kontrastförinställningarna om jag vill markera och "förbättra" ett färgfoto. Jag kan inte se något fel med det. Det är inte så annorlunda än när vi använder Silver Efex Pro för våra s/v-bilder.
Jag säger: Det är en mycket vacker och tilltalande kvälls bild.
Med många vänliga foto hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2018-11-10 20:45
Tack för fin kritik och kloka synpunkter Erik!/ Björn T
Tycker inte att det är något fel på den bilden, snygg. Kvällsfoto är riktigt roligt tycker jag med helt andra förutsättningar att hantera ljuset. Och hur och med vad man framställer sina bilder är ganska ointressant tycker jag, man gör vad man vill med sin egen bild.
/Janne
Svar från Khalad 2018-11-11 16:38
Det tackar jag för Jan, roligt att du gillar den!/ Björn T