Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

CARLAVÄGEN 31 LUDVIKA 1955

***

Undrar vad han lyssnade på där, lillbrorsan Dag? Radio Luxemburg är ett alternativ men här är han elva eller tolv bara så det är tveksamt. Han har ändå gjort det bekvämt för sig med fötterna på nedre hyllan av radio-/ tidningsbordet. Pianot till höger var det mest jag som spelade på - det gör jag fortfarande förresten, det står här i Finspång. Och som jag berättat tidigare, det var en gammal lägenhet med högt i tak, 3,4, ca en meter högre än dagens moderna lägenheter. Ser att det är på senhösten, innerfönstren är insatta och springorna klistrade med vit papperstejp för att det inte skulle dra så mycket. Mellan fönsterrutorna hade mamma lagt bomullsrullar i samma syfte. Stora matbordet  står mitt i rummet men oftast åt vi köket. Köket hade vedspis, men mamma och pappa köpte till en elplatta. Det fanns ett WC med vattentoalett, det fanns också ett badrum med ett badkar men ytterst primitivt inrett och varmvatten fanns bara några dagar i veckan, huset eldades med koks. Pappa, som jag flera gånger tidigare berättat hade sitt kontor hemma, satt i sitt rum ofta också på kvällarna och jobbade. 

*

Det känns lite tryggt på något sätt att se dom här bilderna. Trots att andra världskriget inte är mer än tio år bort. Nu är det fred och ekonomin är på väg upp, både i landet och hemma. Ransoneringsbiljetterna behövs inte längre, vi hade köpt vår första bil och i amerikanska filmer såg vi att där fanns kylskåp, ja frysar till och med. En av mina kompisar berättade att dom skaffat oljeeldning i villan så nya saker var på väg in. Men tryggheten satt nog mest i att mamma och pappa fanns därhemma, dom kunde man ju alltid fråga om det var nå´t. Nyheter stod i tidningarna om man ville läsa, då och då också på radio men dom var rätt lång borta på något sätt, för det mesta angick dom inte oss, inte mig i alla fall. Själv funderade jag nog mest på kameror. Och så flickor förstås.. Då och då en bio, men det var långt mellan gångerna. Läste gjorde jag och nu hade jag börjar jobba extra på biblioteket. Det gamla biblioteket, för nutida Ludvikabor det gammelgamla biblioteke, det som låg i bottenplanet på stadshuset. Det var jätteroligt. Böcker om astronomi stod på dagordningen tex, liksom en del djurböcker. och en och annan skönlitterär bok, bla var jag ju tvungen att kolla varför DH Lawrence´Lady Chatterlys älskare och Mykles Den röda rubinen var så frekvent utlånade.......

*

*

*

*

*

Natti, natti!

***

Inlagt 2019-11-09 00:16 | Läst 1156 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina bilder på ett till synes lungt och tryggt hem.
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2019-11-09 09:36
Tack Bengt, det var det nog, ett typiskt "medeklasshem", båda var lärare fast pappa nu var skolinspektör
Fina bilder, redan sagt.
😁
Svar från Khalad 2019-11-09 09:37
Tack Hans-Åke, alltid roligt att höra av dig! Hälsningar/ Björn T
Överskärpta bilder - som pekar på problemet att om man skall skärpa digitalt, så måste det finnas någon slags grundskärpa. Det vill säga, det måste finnas något att skärpa.
Men vad gör det? Tekniken bara försvinner för den fina stämningen från Anno Dazumal. Klisterremsor för fönstren och bomull emellan - ändå blev det ofta fantastiska frostrosor på de inre ytorna. Det får man inte se numera, och inte det andra heller. Gamla fotografier är inte så dumt!
Svar från Khalad 2019-11-10 22:57
Visst är dom, ändå är mitt intryck att totalen är bättre. Och visst påminner gamla fotografier om mycket, instämmer helt, tack Peter! Hälsningar/ Björn T
Spännande! Kul med dessa spontanbilder de speglar mer vardagen, än bilder när allt är uppstyrt!
Hälsn!
Svar från Khalad 2019-11-10 22:58
Tack för det Jan, håller helt med! Många hälsningar/ BjörnT