** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SAMTAL

***

Ibland undrar jag om vi nånsin samtalar med varandra numera. Jodå, visst pratar vi med varandra, vi fikar ihop och snackar, vi byter åsikter med varandra. Fast mest är det ju i sociala medier som fb, fs, Insta vi träffas. Och jag menar såklart inte bara vi här på FS utan vi i största allmänhet.

*

Samtal står för mig för någonting mer än att prata bort en stund. Till att börja med kan man aldrig ha bråttom, det måste finnas gott om tid om samtalet ska ge något. Och viktigast kan inte vara att föra fram sina åsikter, att hävda sin mening, det viktigaste i samtalet är att få veta något om dom man talar med. Att få veta något om vad som hänt sen senast eller få veta något om en människa man inte känner.  Inte vilka åsikter hon har utan vem hon är, vilket liv och vilken lott som är hennes. Lyssna är viktigare än att tala, också att lyssna på dom som tar tid på sig, som inte är vana eller kanske inte ens vill tala. I förstone. Att samtala tror  jag är nästan lika grundläggande som att andas. Att få dela det som är tungt, svårt eller bittert är att få lätta en aning på bördan, och att få dela det som är till glädje är precis som ordspråket säger, dubbel glädje.

*

På bilden, tagen 1963 eller 1964, samtalar Berit, I:s mamma, med några släktingar till I:s kusin som gift sig dagen innan och på vars bröllop vi varit. Samtalet sker i ett ljust, lite gammeldags rum där solen lyser in, tom mönstret av gardinerna (volanger heter det väl) finns där på väggen. Ändå är ett ljus tänt och hela bilden andas för mig lugn och ro, frid, och gott om tid. Bilden blir liksom en sinnebild för det goda samtalet.

*

*

***

Inlagt 2020-01-13 18:57 | Läst 2309 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Björn.
Du har något där. Roskilde kommuns hälsokonsulter har startat ett projekt med ensamma män på +60. Det kan vara män som har förlorat sin fru, gått i pension eller har tappat sitt nätverk av andra skäl. Anledningen till att det är hälsokonsulterna som står som initiativtagare är att ensamma män dör 6-7 år tidigare än kvinnor i samma situation. Samtidigt säger erfarenheterna att män är dåliga på att prata om känslor och de mer intima sakerna. På begäran gick jag med i en sådan grupp. Jag skämtade med att jag var med om det fanns några stycken som var fotointresserade - det var det inte :-) Vi träffas var 14 dag i ett par timmar och fick gradvis en riktigt bra och mycket personlig kunskap om varandra och kan prata om vad som helst. En konfidentialitets- / sekretes kod har avtalats ( ved inte vad det kallas på svenska).
Ditt foto här ger mig intrycket av att de har samma kännedom om varandra - underbar tidbild.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Ledsen att det blev så långt.
Svar från Khalad 2020-01-14 20:35
Hej Erik, det låter fint, jag tror att regelbundenheten betyder mkt för att man verkligheten ska börja känna varandra. Och jag glädjer mig åt att du berättar, det måste få ta lite tid......Många hälsningar/ Björn
Tack för dina tankar. Jag fick läsa två gånger. Det var kloka ord, de ska jag försöka komma ihåg. Fantastiskt fin bild också. Sådant djup i den.
Ha de gott.
Jerry
Svar från Khalad 2020-01-14 20:36
Tack Jerry, roligt om du uppskattar bloggen .-) , hälsningar / Björn
Fin text och bild som förstärker varan både med ljus, fokus och djup. Hälsningar Mats
Svar från Khalad 2020-01-14 20:37
Stort tack Mats!
Det var en fin text och en mycket fin bild. För egen del så blir det oftast att jag samtalar med mina barn på telefon och senast var det i kväll som jag hade ett långt samtal med min bror Lasse, och vi ringer till varandra någon gång i veckan för att höra efter hur det står till. För mig är ett telefonsamtal viktigare än ett SMS, som verkar vara tidens kommunikation numera.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2020-01-14 20:38
Hej Stig, bor man inte nära varandra är ju telefonen det naturliga sättet att prata, man hör ju mer än bara orden. SMS är väl ok för korta praktiska saker. Tack Stig!
Fin bild och fin text! Svärmor lyssnar så fint. Släktingarna pratar en i taget. Liljeholmes kvalitetsljus brinner lugnt. Många bllder i sparsmakade ramar.

Lyssna är fint.

Som yrkesskadad arkitekt kan jag inte låta bli att kolla på rummet. Du skriver lite gammeldags och jag ser blandat. Rumshöjden är stor, alltså gammaldags, men fönstrets nedre del, den med vipphandtaget, är väl från kanske 1954. Sekretär och stolar skulle idag räknas som antika, men då var de kanske just välbevarat gammeldags. Ljusstaken kanske inte är av Lisa Larsson men skulle kunna vara det, kring 1960 var det rätt val.

En familj som var rädd om det gamla men plockade in nytt också.
Svar från Khalad 2020-01-14 20:44
Svärmor Berit kunde alltid lyssna, var alltid beredd att lyssna. Vi är nog hemma hos brudens föräldrar, pappan var landsfiskal i Älvkarleby. Grunden för att jag kallar det gammeldags är just takhöjden med separata överfönster, gammal radiatortyp, gardinarrangemang och så. Tack för fin kommentar Måns!
SVT borde ge dig Björn ett sånt där Malou-soffprogram där du samtalar med gäster. Och, naturligtvis, med dina bilder som rekvisita runt om.

(Bedårande bild!)
Svar från Khalad 2020-01-14 20:45
Ja, det vore ju trevligt kanske, inte vet jag......Tack Ragnar!
Bra text! Jag sparar några strofer ur den till min samling av kloka ord.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Khalad 2020-01-14 20:47
Tack för det Thomas, kul att du tittar in!
Tomasz 2020-01-14 21:07
Jag läser ofta men kommenterar inte lika ofta tyvärr, bara det som berör mig för stunden.