Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RYMDTUNNELN

***

Många har spekulerat om dom, rymdtunnlarna, men ingen har sett dom. Hittills. Ni vet dom där rymdmaskarna som förbinder olika multiversa. Ekvationerna visar sig ha oändligt många lösningar. Vi lever alltså bara i ett av oändligt många tänkbara universa - enl Tegmark tex. Fast nu har han fått mothugg på allvar av Ulf Danielsson. Jag har bara hunnit en bit in i hans senaste bok Världen själv men han tror inte på alla dom där universa, så mycket är klart. Han menar att dom - Tegmark och kompani - blandat ihop matematiken med verkligheten. Så nu är frågan, har jag fotograferat en av dom många rymdtunnlarna eller har jag fått lite linsreflexer när jag med min 100-400 försökte få både nymånen och Venus på samma bild?

*

Rymdtunneln?

*

Det var hon Malin - ME-Photo ni vet - som häromdagen på fb  visade så fina bilder på nymånen med lite jordljus på skuggsidan och samtidigt Venus, det ville jag testa. Men så hittade jag rymdtunneln i stället då. Men ungefär så här var meningen.   

Nymånen med synlig skuggsida i jordljuset och Venus

*

***

Inlagt 2020-03-30 00:24 | Läst 4693 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
En teoretisk fysiker måste väl använda matematiken för att bevisa sina teorier. Vad menar karln blanda ihop verkligheten med matematiken och vad vet han om hur den verkligheten ser ut och förresten det vet väl ingen, ännu? Som alltid bildas läger som strider om sanningen. Framtiden får väl utvisa. Spännande bilder...
😁
Svar från Khalad 2020-03-30 14:12
Matematiken i sig bevisar nog inte någonting annat än sina egna satser. Det som är intressant är om matematiken ger möjlighet att förutsäga saker som sedan kan testas experimentellt. Men även om experiment stöder slutsatser dragna med matematikens hjälp betyder det inte mer än att testerna stöder den modell man använt och applicerat sin matematik på. Det betyder inte alls att man med säkerhet vet hur eller vad verkligheten är. Ett mycket vanligt exempel, som också Ulf Danielsson tar upp är våg-partikeldualismen. Det finns mängder av experiment som stöder partikelmodellen av tex en elektron och med dess hjälp har massor av slutsatser kunnat dras som också stöds av gjorda experiment. Samtidigt finns en helt annan modell, kvantfysikens sannolikhetsvågor, som också lämpar sig för matematisk behandling och där också många förutsägelser gjorts för elektronens uppförande i olika situationer och som även dom är experimentellt verifierade. Problemet är bara att för oss människor, även vetenskapsmännen, är dom två modellerna totalt oförenliga med varandra. I verkligheten finns ingen som har en aning om vad en elektron, eller någon annan elementarpartikel heller för den delen, faktiskt är. Trots att det finns avancerad matematik som beskriver båda modellerna :-) Däremot hjälper oss modellerna och tillhörande matematik att förutsäga hur elektronen uppför sig i olika situationer, vilket vi har stor nytta av i olika sammanhang, tänk elektricitet tex. Men som sagt, vad elektronen egentlige är vet vi inte. Hälsningar
präntare 2020-03-30 22:56
Tack Björn, då förstår jag kanhända lite bättre. Jag får köpa Tegmarks bok om multiversa och läsa den. Och även läsa om kritiken mot dessa teorier. Detta med multiversa är intressant om dessa mot all förmodan skulle existera.
😊
Fräckt och snyggt. Jag fotograferade också nymånen för några dagar sedan, hur det blev vet jag inte än
Svar från Khalad 2020-03-30 14:18
Tack för det Peter!
Rymdtunnel eller ej så blev första bilden väldigt häftig och man kan ju lätt låta fantasin skena iväg lite. Snyggt gjort när du fick till det. Jag tycker månen och ffa stjärnhimmel är mycket svårt att få bra bilder av.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-03-30 14:20
Tack Lena. Rymdtunnlar är nog inte ett begrepp enbart för SF-författare även om dom finns där. Men som sagt, Ulf Danielsson tror nog inte på dom och det tilltalar mitt förnuft, hur tillförlitligt nu det är? :-)
Den första bilden var kul och annorlunda! Snyggt.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2020-03-30 14:20
Bugar och tackar Johnny!
Bild 1, jag tycker mer det ser ut som Guds allseende öga. 😀
Svar från Khalad 2020-03-30 14:21
Jo, mans ser nog vad man vill, det gäller många av oss!