Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HIGH KEY

***

Färg är mitt spontana förstahandsval  för dom flesta  av mina bilder. Just för porträtt blir det däremot ofta svartvitt. Som vanligt går jag mest på känsla. Ett försök till efteranalys skulle kunna vara att den stilisering svartvitt innebär gör att porträttbilden blir mindre av situationsbeskrivning och mer av - ja, porträtt kanske? Alltså en aning mer av den karaktärsbeskrivning som väl porträtt i bästa fall kan vara. En fundering bara. Jag kan också se att jag gärna gör porträttbilder av barn i svv high key. Jag är fascinerad av barns spontanitet och direkthet, där finns inga baktankar, inga strategier, inga manér. Lätt och ljust alltså..... 

*

Lovisa 10  Korsheden för nån vecka sen

*

***

Inlagt 2020-07-30 22:48 | Läst 4884 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Bilden görs sig fint i lite soft highkey
Svar från Khalad 2020-07-31 21:05
Tack för det Peter!
Ett sådant här tight utsnitt kräver sin man (kvinna) för att det ska se bra ut.
Det har du lyckats med.
Det går säkert bra att analysera kompositionen och utnyttjandet av bildytan hur länge som helst. Men det hoppar vi över tycker jag.

MVH Janne
Svar från Khalad 2020-07-31 21:10
Tack för det Jan Olof!
Det ljusa, mjuka och skira framhäver både det kvinnliga och oskuldsfulla. Skärpan ligger fint på flickans vänstra, närmaste, öga. Snyggt.
Svar från Khalad 2020-07-31 21:10
Tack Torbjörn, porträtt är skoj!
Fint porträtt med en trivsam vardaglig ton. Och om vi resonerar utifrån tanken att s/v ger bilden en ytterligare dimension i det att den skalar bort färgen så blir väl high key, och low key ytterligare adjektiv i det fotografiska ”ordförrådet”.
Ha det gott
/ Gunnar S
Svar från Khalad 2020-07-31 21:11
Tack Gunnar, visst blir det så!
Kan bara hålla med, det ser ofta bra ut, när man gör det medvetet så här! Det är ju samma med ljusa Svanar eller måsfåglar, som ofta blir extra fina 'uppljusade' mot en utfrätt himmel! Kan man dessutom få lite rörelseoskärpa på vingarna men resten är skarpt.. då är man hemma!
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-07-31 21:12
Tack Jan, kommer ihåg att du visat flera fina exempel på ljusa fågelbilder!
Riktigt vackert...
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-08-01 08:16
Tack Gunte :-)