Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RÖD SLÄNDA

***

Eftersom den här sländan lugnt satte sig på altanräcket en dryg meter från mig fick den finna sig i att närgånget fotad.

*

Sannolikt en blodröd ängstrollslända

*

Ett kvistmärke på räcket undersöktes noga

*

Vingkonstruktionen imponerar, tala om lättbygge! Och vinginfästningarna också - obs rörliga infästningar med avancerad kraftöverföring!

*

Och framifrån - hängande vingar som vilken stridshelikopter eller militärt flygplan som helst. För övrigt är jag fortfarande tacksam för att storleksförhållandet är till min fördel. Tvärtom skulle vara jobbigt. Inte en lugn stund så att säga. Notera ögonstrukturen!

*

***

Inlagt 2020-08-10 23:16 | Läst 2646 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul att få se på så här nära håll...och även jag är glad för storleksförhållandet 🙂
Den sista bilden framifrån tycker jag är superfin, inte bara huvudmotivet utan även ådringarna på trädäcket ligger så fint. Och sländan ser nästan ut att le....
Svar från Khalad 2020-08-11 14:45
Hej Lena, tack för trevlig kommentar! Just den röda varianten tror jag inte jag har sett tidigare. Varma dagar är det annars gott om trollsländor på ängen framför huset!
Fina skarpa bilder. Sen är det nog en "Blodröd Ängstrollslända" som du har hittat.
Svar från Khalad 2020-08-11 07:52
Tack för info Anders, jag har ändrat, fick samma svar också på FB där jag delat bloggen. Jag kan inget om sländor men fascineras av dom ändå :-)
Skarpa dokumentära bilder!
Svar från Khalad 2020-08-11 14:45
Visst är det, tack Ragnar!
Fantastiskt fin slända och mycket snyggt fotad! Kul att se detaljerna så nära, vinginfästning och ögon m.m. Trädäcket är ett passande och snyggt underlag.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2020-08-11 14:47
Hej Bjarne, tack för fin kommentar! Just den röda sländan vet jag mig inte ha sett här, annars har vi mycket sländor på tomten varma dagar!
Sköna bilder på det aerodynamiska mästerverket.
En akrobat i luften där det mänskliga ögat inte hinner med i svängarna.

MVH Janne
Svar från Khalad 2020-08-11 14:48
Tack för det Jan Olof, sländor verkar ha oerhört snabb reaktionsförmåga, samtidigt är dom duktiga att stå stilla i luften och hovra. Ett riktigt mästerverk i sin konstruktion!
Läskigt skarpa bilder på min 4K Retinaskärm.. har nog inte sett liknande! Och det fick du till med telet.. Imponerande!
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-08-11 14:57
Tack Jan, jag blir mer och mer imponerad telet också. Dessutom är det lite roligt med skärpa efter alla besvär med dålig skärpa tidigare. Så är i efterhand tror jag att problemen huvudsakligen var att jag inte riktigt visste hur jag skulle hantera autofokusen, inte med inställningar och så, men själva avtryckandet. Jag trodde att hade jag bara spoten på objektet kunde jag trycka av direkt.Det gör jag aldrig nu, jag trycker ner halvvägs och väntar ngn tiondels sekund tills den gröna ramen tänds och visar var fokus ligger, sen trycker jag av. Sen om den där lilla proceduren inte funkade riktigt i kameran tidigare eller om det var helt och hållet mitt fel spelar ingen roll nu, det funkar och jag vet har jag gör för att få det att funka! Jag konstaterar också med glädje att dom objektiv som jag tyckt varit i dyraste laget, det här telet och vidvinkeln, faktiskt levererar väldigt bra, det känns också bra!
ehrsa 2020-08-12 12:02
Kul, jag gläds med dig! Låter helt rätt med din analys av det hela här.. Jag har också röda ramar som blir gröna när skärpan ligger rätt, utom vid AF-C då förblir ramarna röda för att AF hela tiden håller på att jobba 'fram och tillbaks' lite, speciellt när motivet rör sig, då kan ju också kanske 3-4 bilder av 10 vara suddiga men resten skarpa, kameran gissar lite helt enkelt var skärpan ska vara..

Vet ju att du också har Imac dator, men jag vet inte om du har 'Retinaskärm', på min 21,5 tums Imac så är det en Retina 4K skärm som har dubbelt så många pixlar som mina tidigare dataskärmar har haft, och bilderna blir verkligen 'läskigt' skarpa när dom har så hög skärpa som i dina bilder här! De här bilderna är de skarpaste jag hittills har sett på min några veckor gamla Imac! Om du byter Imac framöver, se till att du får en Retinaskärm!
Hälsn!
Snyggt, fina bilder. Det finns ju några favoriter såsom, fåglar, fjärilar och så trollsländor
Svar från Khalad 2020-08-11 14:58
Tack Petr, instämmer!
Riktigt fint och nästan en perfekt landning på helikopterplattan..
Ett av naturens många underverk..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-08-11 14:59
Allt i naturen är ju mästerverk men här känns det också som ingenjören blir mäkta imponerad! Och helikopterplattan var fyndigt!