Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

STORLOM, MÅNGA STORLOMMAR

***

Aldrig hade jag trott att jag skulle få se så många lommar tillsamman. Jag har sett av Facebook-kommentarer att det förekommer. I går kväll fick jag se med egna ögon. Som vanligt gjorde I och jag en tur uppefter västra stranden på norra Barken och på samma sträcka som tidigare låg dom. Där har jag sett 10-15 som max, idag låg en grupp på 30 lommar. Långtelet var med men inte konvertern. 

*

Här kommer ett litet gäng bilder. Jätteroligt att förstå att dom ofta finns här, samtidigt som det på ett sätt blir tråkiga bilder. Dom ligger alltså alldeles utanför västra stranden och därför i skugga av skogen på den sidan. Ljuset blir tråkigt när inte solljuset är med. Så småningom drog dom sig lite längre ut mot sjön och fick den sista gnuttan solljus, då blir det mer liv i bilderna. Ändå visar jag gärna bilderna, jag tror det är ovanligt att se så många tillsammans. Alla har jag inte på någon bild här men närmare  25 av dom kom nog med på en bild. Undrar om dom ligger kvar där under natten, kanske skulle jag göra en morgontur för en gång skull?

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2020-08-16 09:53 | Läst 2356 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Du behöver inte be om ursäkt för de fina bilderna.
Det måste vara en upplevelse av stora mått att få se detta.

MVH Janne
Svar från Khalad 2020-08-17 16:40
Tack Janne, det är sant men ljuset är svårhanterligt i kvällsskuggan där :-)
Härliga bilder, särskilt närbilderna bild 2-5. Fast jag ser en viss orättvisa här, borde in lommarna ha fördelats mer rättvist över Sverige?
Svar från Khalad 2020-08-17 16:41
Tack Peter! Visst, jag byter några lommar mot några havsörnar, kungsfiskare, glador och storkar :-)
pdahlen 2020-08-17 17:51
Hm, får se om det går att ordna
Bilder på storlommen kan aldrig bli tråkig. Superfina bilder och vad häftigt att få se så många på ett och samma ställe :)
Svar från Khalad 2020-08-17 16:41
Tack Joakim, det är sant, men ljuset i kvällsskuggan är svårt att få levande :-)
Verkligen fina bilder och ett bra blandat urval.
Märklig position på fågeln med böjda nacken, är det
när den ska flaxa till sig ?Fint också med den som bröstar upp sig..
Märkligt med fåglar fulla av streckkoder :)
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-08-17 16:43
Tack Gunte, det finns nog många koder där, på i fjäderdräkten och DNA:t Den krökta halsen var nog inledningen till att fågeln skakade vattnet ur fjädrarna :-)
Jättefina bilder på de vackra fåglarna. Jag förstår att det var en fin naturupplevelse. Hälsningar Mats
Svar från Khalad 2020-08-17 16:44
Det var det, tack Mats!
Fina bilder tycker jag och kul att få ta del av denna naturupplevelse.
Svar från Khalad 2020-08-17 16:44
Tack för det Morgan!
Trevligt med Lommarna! Jag har själv sett kanske 25 Storlommar som mest i en vik som heter Våmfjärden 2-3 mil öster om Stockholm, så var det alla sensomrar som jag bodde där utåt, Jag vet att några häckade just där, men de verkade samlas just i Våmfjärden även från andra intilliggande insjöar varje år, innan dom slutligen försvann lite senare.. Troligen är det en samlingspunkt för dom just i de vattnen, säkert varje år dessutom.. Det är bara att njuta! Fina bilder här!
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-08-17 16:47
Tack Jan, har förstått framförallt från en del FB.kommentarer att det nog inte är så ovanligt. Jag tyckte det var en upplevelse! Alla dom gånger jag nu sett grupper, stora eller små, har jag hört hur dom lågt småpratar med varandra hela tiden. Det låter riktigt trevligt och ger en nästan familjär stämning!
Hej Björn.
Här har du uppenbarligen hittat lite av en sensation.
Grattis till många fantastiska upplevelser och vackra foton.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Khalad 2020-08-17 16:48
Tack Erik, har förstått av FB-kommentarerna att det nog inte är så ovanligt men det har varit mkt roligt att få uppleva!
Det är verkligen mäktigt att se så många! Du har ju helt rätt i att solljuset gör mycket. Även om det inte är så många lommar på den, så är sista bilden verkligen magiskt vacker.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2020-08-17 16:49
Tack Bjarne, det var en upplevelse, även om jag förstått att det är ganska vanligt för dom som bor intill sjöman i trakten!
Verkligt fina bilder på fina fåglar!
- hawk
Svar från Khalad 2020-08-17 16:50
Tack för det Håkan!
Oj så många lommar! Jag har aldrig sett något liknande och bilden där det ser ut att vara 25 är ju fascinerande. De blir finare ute på sjön där ljuset är bättre men lommar är på nåt sätt alltid fina.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-08-17 23:20
Tack Lena, det var roligt, har aldrig sett så många, för mig har lommen varit lite ödesmarksfågelfortfarande men detta var dessutom i närheten av några fritidshus, Fö får jag övervöga stt gå upp en morgon för att få mer av solljuset :-)