Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SETT I NORRKÖPING

***

Ibland blir det för mkt naturfoto också för mig. Lite omväxling behövs. På flera sätt, kanske har respekten för Coronaviruset fått ta för stor plats. Sen pandemin började har vi varken fikat eller ätit ute en enda gång, inte heller besökt ett enda museum.  Lite tråkigt är det ju. Vi är ändå långt från isolerade på riktigt, jag handlar mest varje dag och vi har äldsta dottern som jobbar i Linköping boende hemma just nu.  

*

Nåväl, jag kände för att åka in till Norrköping i går. Tanken var väl att kanske åstadkomma lite gatufoto men den riktiga känslan och lusten infann sig inte. I stället blev det en rejäl promenad genom stan, närmare två timmar.  Inget riktigt tema men "Höst i Norrköping" eller "Turist i egen stad" kan nog tillämpas.

*

Sankt Olai-kyrkans fristående locktorn

*

Samma torn reflekterat i en av byggnaderna intill

*

Rådhuset

*

Graffiti på bostadshus utefter Strömmen

*

Nära Strömmen

*

Han såg ut att kunna hantera sitt flugspö

*

Jag frågade förstås om han fått något. Jovisst, en lax hade han fått. Trevligt tyckte jag och frågade om jag fick ta några bilder. Och det fick jag.

*

Så vidare utmed Strömmen bort mot Inustrilandskapet

*

Där träffade jag på en fotokompis. Det visade sig vara en stockholmare som turistade i Norrköping ett par dar. Honom fotade jag också såklart.

*

Det finns ju flera såna här "breddfall", vackra både att se och höra

*

Dom här pratade jag aldrig med men dom såg ut att trivas i varandras sällskap

*

Alla behöver ju inte en stor sjö att ro omkring i.......

*

Borde veta vad huset heter, det gör jag inte

*

Här går Kungsgatan över Strömmen

*

Några njöt av höstdagens sista solstrålar

*

Karakteristiskt för centrum och alldeles särskilt Industrilandskapet är blandningen av gammalt och nytt. Och många gånger förr har jag berättat hur imponerad och glad jag är över hur man i det gamla Industrilandskapet har tagit vara på praktiskt taget alla gamla byggnader för nya ändamål, inte minst Campus Norrköping som är en del av Linköpings Universitet.

*

Det som slår mig mest är alla nya byggnader som tillkommit de senaste åren. Förtätningen av den centrala delen av stan är mycket påtaglig.......

*

......På gott och ont kanske jag tycker som helst gillar  ljus och luft. Vad var det han skrev Strindberg, jo "Här rivs för att få ljus och luft, här rivs för den nya esplanaden!" Tror jag ungefär. I Röda rummet om jag minns rätt.

*

Så passerade jag köpgatorna där i centrum på min väg till parkeringen

*

***

Inlagt 2020-10-25 16:01 | Läst 2334 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
"kanske har respekten för Coronaviruset fått ta för stor plats. Sen pandemin började har vi varken fikat eller ätit ute en enda gång" .....
Hellre äta hemma än att bidra till död och elände för äldre och multisjuka personer!
Svar från Khalad 2020-10-25 23:02
Jo, det är så vi gör! Tack Sven!
Några fina höstfärger, snygg spegling i bild 2. Jag och dottern stod några kvällar och fotograferade fallen när det var ljus/färgspel där, var nog en tio år sedan.

Det är mycket man försakar i dessa tider, det hjälper ju inte att man släppt restriktionerna, man vill ju inte bli smittad så läget är ju likadant. Skulle isf vara att en dag i veckan så fick enbart pensionärerna vara ute :). Några besök på caféer eller annat har vi inte heller gjort, iaf bra att vår lokala restaurang levererar hem maten, så får vi ibland äta lite utemat fast hemma.
Svar från Khalad 2020-10-25 23:07
Tack Peter! Jo, vi får fortsätta att försaka en smula, så är det. Och allt är relativt. För 80 år sen, på pappas och mammas tid, var det världskrig, det mesta gick på lågvarv, mat och dryck var ransonerade och gatorna mörklagda liksom alla fönster. Fem år typ, eller sex. Tror dom hade accepterat dagens föreskrifter utan knot.....
Väldigt fint och intressant reportage. Roligt att ta del av bilderna från Norrköping. Jag har inte sett så mycket av staden, har oftast bara passerat med tåg och bil. Fina bilder på de breda vattenfallen. Hälsningar Mats
Svar från Khalad 2020-10-25 23:08
Tack Mats, Norrköping är ju en hamnstad och framförallt en gammal industristad, där finns en del att se!
Hej. Överlag fina bilder. Snygga färger och komp.
Och du fick en fin blick och ett fint litet leende från kvinnan.
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2020-10-25 23:10
Tack för det Bengt! Och visst såg jag leendet......
Jag tycker Norrköping är riktigt fint, som du också visar i bilderna. Det stora fallet i industrilandskapet är en favoritbild här. Vet inte om fiskefoto räknas som 'gatufoto', men rätt nära tycker jag!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2020-10-25 23:11
Gatufiske, visst måste man kunna gatufota det :-) , tack Bjarne!
Oj så trevligt, vad är det för objektiv fotoko.pisen har, 200-400?
Svar från Khalad 2020-10-25 23:12
Hej Michael, ser på annan bild att det är ett 70-200 :-), ha det!
En mycket trevlig och varierad serie bilder från Norrköping. Industristaden är alltid intressant och det finns mycket fint där, i synnerhet fallen. Vi har inte heller varit ute och gjort något mer än ett besök till Fotografiska i sommar med lunch på deras uteservering. Vi har två presentkort som förfaller i december bl a ett på Operakällaren. Det känns lite småkymigt att få till. Det blir bara mat i så fall för åka kommunalt till Stockholm känns inte bekvämt.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2020-10-25 23:12
Tack för det Lena! Norrköping är en levande stad och Industrilandskapet tror jag är unikt, i alla fall i Sverige!
Mycket fina bilder här! Man får inte glömma 'vanliga' vackra motiv.. det är lätt att det ofta glöms bland de som fotar 'på gatorna'.. Man vill ju ha lite blandning av det mesta känner jag! Jag gillar verkligen natur och fåglar, men också stadens gator och olika motiv! Omväxling förnöjer verkligen!
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-10-25 23:14
Visst är det så, tack Jan! Världen är rik, det finns mkt att se och fota!
Finfina bilder. Ett besök i Norrköping får planeras in.
Svar från Khalad 2020-10-25 23:14
Tackar extra för det, lycka till Mats!
Så fin serie från en stad jag bara minna från liten då mina kusiner bodde där
Svar från Khalad 2020-10-25 23:16
Tack Ninni! Om det är längesen du var här rekommenderar jag ett besök, det har hänt massor sen vi flyttade till Finspång 1965......