Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LEFFE

***

Bland alla gamla bilder hittar jag en och annan som jag gillar mera för sitt bilduttryck än för minnena den väcker. Dit hör bilden på Leffe. Tekniskt har den usel kvalitet men för mig höjer det på sätt och vis bildvärdet. Idag är det ju vanligt att man på en rad olika sätt manipulerar sina bilder för att dom ska ge intryck av ålder och, ja, vad ska jag kalla det, lite nonchalans i bildskapandet. Här finns ingen manipulation, bilden är tagen  med enkel utrustning i besvärligt och starkt motljus. Jag har inte ens behövt transformera den till svartvitt, den är ju såklart svartvit. Filmen är en Adox KB 17. KB står väl för Kleinbild kan jag tro och 17 DIN, det är ASA 40 ungefär, alltså långsam och finkornig. Googlade på Adox  och ser att varumärket fortfarande existerar, ser också att Fotowerke Dr C Schleussner GmbH som skapade Adox som varumärke var världens första tillverkare av fotografiskt material, tillverkningen startade 1860 (Wikipedia) . Och Leffe fastnade på filmen trots motljus.......

*

Leffe. Bilden är tagen 1956 (+- ett år), säkert under en rast

*

***

Inlagt 2020-11-14 10:17 | Läst 2428 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Ja, inte har bildkvaliteten någon större betydelse i såna här sammanhang, den räcker mer än väl! Det är ju bara fantastiskt att bilder som dessa finns kvar.. det räcker hur långt som helst!
Hälsn!
Svar från Khalad 2020-11-15 18:14
Visst är det så, tack Jan!
En fin gammal bild som berättar. Snyggt!

Mvh
Johnny
Svar från Khalad 2020-11-15 18:15
Tack för det Johnny!
Skriver under på kommentaren från Jan...
Rubriken högg dock tag i mig för ett ögonblick.
Hade en lekkompis i byn i med samma namn,
han lämnade sorgligt nog jordelivet mycket ung..
Mvh/Gunte..
Svar från Khalad 2020-11-15 18:15
Tack för det Gunte! Låter tråkigt med kompisen!
Jag förstår och håller med till fullo. Bilden har massor av karaktär och känsla. Tänk om jag varit lika flitig och fotat kompisarna i skolan! Ja, inte 1956 förstås, för då var jag inte född. Dina bilder ger därför inblick i en värld som jag inte upplevt, skolan på 50-talet.
Hälsingar, Bjarne
Svar från Khalad 2020-11-15 18:16
Tack Bjarne, när jag ser bilderna verkar det inte så länge sen, tiden går fort!