Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

2 Gatufoto med Hasselblad och Ferrania 28 (1958)

***

Bokhandelshörnan (Rahléns) var en bra utgångspunkt för gatufoto i Ludvika på 50-talet. Den hörnan var nog stans livligaste, centralt i korsningen mellan Storgatan och Engelbrektsgatan. Här låg alla de största affärerna, dessutom posten, Göteborgsbanken, polisen och stationen inom synhåll. Till apoteket och systemet var det två kvarter. Redan i förra bloggen  (här ) med samma tema hade jag en bild härifrån. Allt fanns inom räckhåll här. Det var också här jag ofta gick på kvällarna, med eller utan kompisar. Stan hade tre biografer, Röda Kvarn, Saga och Folkets Hus. Normalsträckan på kvällarna var Röda Kvarn - Saga, oftast några gånger samma kväll. Förhoppningen var naturligtvis att få se någon av de tjejer man hade koll på, oftast förgäves dock. På den tiden hade jag sällan pengar, biobesök kanske ett par gånger per termin, kondisbesök ungefär lika ofta. Dom konditorier jag kommer ihåg var framförallt Wienerkonditoriet på andra sidan viadukten, nere vid ASEA-skolan, BK, Bergslagskonditoriet som jag inte tror hade kvällsöppet, Wickbergs i kvarteret hitom tingshuset plus ett i närheten av Röda Kvarn, men där klickar minnet igen beträffande namn. (PS Fått hjälp på FB, Kringlan hette det förstås, hur kunde jag glömma det)

*

Standardvyn där, snett neröver Storgatan åt ASEA-hållet till. Till höger utanför bilden låg posten och Göteborgsbanken.

*

Naturligtvis mer intressant när det var folk lite närmare

*

Precis diagonalt över Rahléns bokhandel låg Hendebergs. Ursprungligen en lampaffär men nu i slutet på 1950-talet också vitvaror och inte minst skivor. Tror det fanns tre skivtallrikar med hörlurar där man kunde lyssna på det som var intressant

*

Affären med klockan är Stefans. Dom hade guldsmedavdelning, fotoavdelning och glasögon, ch det var där jag jobbade extra på fotoavdelningen då och då. Affären startades av Stefan Andersson och jag hade sonsonen Rolf Stefansson som klasskamrat. När jag jobbade där var det Rolfs pappa Stig Stefansson ( tack Marianne Drougge!) som basade för affären men jag har glömt hans förnamn. Stefan Andersson som startade affären var drivande, det var han som tog initiativ till första optikerutbildninen i Sverige, Stefansskolan i Borensberg

*

***

Inlagt 2023-02-21 13:12 | Läst 1611 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Helt underbart! Speciellt bild nr 2! Med bladaren får man en 3D-känsla, precis rätt oskärpa i bakgrunden! Mvh Wolfgang
Svar från Khalad 2023-02-22 13:47
Tack o bock för så fin kommentar Wolfgang!
Trevliga bilder allihopa. När man ser dem är det lätt att tänka att det var bättre förr. Så enkelt är det ju förstås inte. Men bilderna i din blogg gör ju att det känns som att man kunde gatufota alldeles utmärkt i lilla Ludvika. Kanske kommer någon att tycka likadant om de eventuella gatufoton som tas idag i städer som Ludvika. Vem vet?

För några månader sedan lärde jag mig ett engelskt nyord (från 2012) som heter "anemoia". Det betyder nostalgi för en tid eller plats man inte upplevt själv. Förmodligen finns inte ordet än på svenska. Jag drabbas ofta av anemoia kan jag säga! Så även här!

Mvh
Fredrik
Svar från Khalad 2023-02-22 13:49
Tack för det Fredrik! Anemoia var intressant, det har jag inte hört, lägger in det i minnet. Och visst, det var bättre förr när det var sämre!
Kul att se dessa bilder. Bild 2 är magnifik - det är som om den tiden stiger fram.
Svar från Khalad 2023-02-22 13:49
Stort tack för det Peter!
Mycket läckra bilder!
En tilltalande gråskala och gradering i alla bilder.
(Att nr.2 blev skarp med den väldigt långsamma filmen är närmast ett mirakel, farbror måste ha rört sig mycket långsamt rakt mot kameran. Exponeringstiden kan knappast ha varit kort, men det finns varken rörelse- eller skakningsoskärpa i bilden)
En av killarna har lagt cykeln på trottoaren. Plånboken och kammen sticker tufft upp ur bakfickan.
Ja, det finns mycket att upptäcka i 75-åriga bilder.

Det är bara till att gratulera dig för lyckade bilder.

MVH J O
Svar från Khalad 2023-02-22 13:50
Hej Jan Olof, tack för fin kommentar. Det blev förstås rätt många oskarpa bilder också……
Härligt hårda kontraster, svartvita gatufoto från Ludvika på 50 talet! Nostalgikänsla känns direkt :) Bild nr 2 is best. Hälsar Lasse
Svar från Khalad 2023-02-22 13:52
Stort tack för det Lars Ove!
Gillar dina bilder!

Dessa samt de du brukar dela med dig av. Du har ett gott fotografiskt öga. Du är också generös med att dela livet .
Allt gott!

Daniel
Svar från Khalad 2023-02-22 13:52
Tack för fin kommentar Daniel!
Jättefina bilder, speciellt nr 2. Intressant är också att mannen har käpp, förmodligen inte för att han behöver den, utan det hade många gubbar på den tiden när det skulle ut och spatseras. Ibland, som här, med silverkrycka, förmodligen har han fått den när han fyllde femtio.
Svar från Khalad 2023-02-22 13:55
Roligt att du gillar bilderna, tack Ragnar! Jag tror käppen var, kanske inte statussymbol, men ändå något som tillhörde män med, ja personlighet kanske?
Härlig tidsresa! Hade du stativ ute på stan? Eller var du totalt stadig på handen? Jag tänker på bilden med lampaffären.

Den bilden är f ö ett fynd för mig just nu, letar efter lampor till huset på Gotland vilket (troligen) elektrifierades vid den här tiden. Vi har redan en sån där rund tygklädd, tidlös men kanske lite tråkig.
Svar från Khalad 2023-02-22 13:56
Nej, har inget minne av stativ. Många bilder blev de facto suddiga. Lycka till med lampa! Stort tack Måns!
Bild nummer två, eller puffbilden, är verkligen bra. Det händer så mycket när man tittar på vad människorna gör på den. Dessutom en fint tidsdokument, men det är ju alla bilderna. Jag håller med Wolfgang att det är precis rätt oskärpa i bakgrunden.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2023-02-22 13:57
Tack för det Lena! Tele passar bra för dom här bilderna.
Fina tidsdokument...och säger som övriga; tvåan är ju kanon!
Svar från Khalad 2023-02-22 13:58
Tag Lena, tidsdokument är ju vad dom är:-)
Fina gamla bilder! Roligt att se. Kul med grabbgänget på slutet.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2023-02-22 22:13
Tack Johnny, har också kikat på grabbgänget :-)
Amatörgatufoto i regn 1958, känns unikt. Och som en så annorlunda tid på många sätt. Men spanande efter flickor är nog något som förekommer i alla tider. Kvalitetsbilder, tekniskt och historiskt.
Svar från Khalad 2023-02-22 13:59
Hej Stefan, visst var det en annorlunda tid. Ja, förutom intresset för tjejer förstås…….
Det här är jättefina bilder och de visar också på att bilder kan åldras med behag. Sen är en sak att de med tiden byter skepnad. På den tiden handlade det om nutid, en Opel rekord upplevdes sannolikt som rätt modern. Idag är bilderna historoia och jag skulle inte bli förvånad om dina bilder dyker upp i ett arbete om Ludvika i forna dagar. Det här är en dimension av det som nu kallas gatufotografi som jag tjatat om länge. se för guds skull till att bilderna har ett lite spår in i det dokumenterande också. Gatufoto kan bli värdefull historia, och det är något dina bilder visar.
/Gunnar S
Svar från Khalad 2023-02-22 22:15
Tack för en fin kommentar Gunnar! Gamla bilder har ju nästan alltid en dokumentär aspekt, det är roligt!