Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

PÄRLGRÄSFJÄRIL

***

Då och då tar jag en liten pall och sätter mig vid någon av dikesrenarna med långtelet och väntar på att en vacker fjäril ska sätta sig på lagom avstånd. Så här i högsommartid händer det förvånansvärt ofta. Om det inte är någon av de allra vanligaste/ lättaste att känna igen vet jag inte vad jag fotar förrän jag fått kolla på nätet. Den här gången kom det inte bara en utan två dansande fjärilar i klassisk fjärilspardans. Först satte dom sig på ett blad i marknivå, men strax efter lättade dom och flög vidare några meter till en ungbjörk strax bakom. Där blev dom länge......

*

Min nätinformation säger  att det är pärlgräsfjärilar. Och när dom väl fått vrida sig rätt där på björklövet är det nog parning, länge var dom där i alla fall.

*

*

Samma som föregående bild men croppad. Var det kanske spindeln som fick dom att flytta på sig?

*

Här sitter dom sida vid sida

*

Det gör dom här också fast den nedre fjärilen har vridit sig 180 grader. Så satt dom så länge jag var kvar

*

*

*

*

***

Inlagt 2021-06-27 22:32 | Läst 2182 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vackert och kul med parning. Bekvämt med ett längre tele när man fotograferar fjärilar man behöver inte åla omkring så mycket då
Svar från Khalad 2021-06-28 17:44
Tack Peter. Det är väldigt bekvämt och jag tycker resultatet är fullt i klass med riktig makro.
Telet fungerar utmärkt till den här typen av foto och så smart att ta med en pall. Jag önskar ibland att jag hade det när jag är ute och spanar efter smått och man hittar något som är någorlunda stationärt. Detaljerna går fram väldigt fint på fjärilarna, så luddiga de är, som päls. Även på delar av vingarna. Kul med en spindel på köpet.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-06-28 17:51
Tack Lena, tycker telet presterar precis lika bra som tidigare, innan det åkte i backen. Stå funkar nästan inte alls längre, bara korta stunder. Ofta sätter jag mig ner på backen men gräsmattan är nästan alltid fuktig. Och fjärilarnas päls kanske du man ge bakgrunden till?Vingarnas spröda men så funktionella konstruktioner är starka lättbyggen i den högre skolan men pälsen har jagingen förklaring till. De flesta insekter har ju inte.
Hej Björn - mycket vacker serie, som visar att man också kan använda teleobjektiv för de små motiven.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Mycket fin bildserie och jag håller med om att ett tele är praktiskt för att man kan hålla sig på ett störningsfritt avstånd och det var kul att du fick med en spindel det ökade dramatiken.
Ha det gott/Stig
En liten pall är underskattat, har alltid en trebenare med i ryggsäcken. Skulle aldrig åka ut utan den.
Kanonbilder på fjärilarna..
HaD/Gunte..