Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FOTO - FORTFARANDE FÖRVÅNAD

***

Ja, fortfarande förvånad över alla diskussioner om bra fotografi, om olika teknikers betydelse. Fotografi, bilder, precis som all annan konst, är subjektiv. Punkt. Var och en har sin egen uppfattning om varje bild, varje konstverk. När många tycker kan man tala om en marknad. Och det är marknaden som sätter värdet, vare sig det handlar om pengar eller annan form av acceptans. Det finns inget absolutvärde i någon konst, inte ens en Rembrandt eller en Picasso.

*

Inom foto, såväl som inom andra konstformer, utvecklas genrer. Grupper av människor som har inbördes liknande uppfattningar om vad dom tycker om. Oljemålningar, porträtt, blyertsteckningar eller modernt. Inom foto tex landskap, gatufoton eller svartvitt. Färg eller svartvitt? Skarpt eller oskarpt? Realistiskt eller fantasifullt? Film eller digitalt? Inget har i sig någon betydelse för hur bra resultatet blir, men det påverkar så klart vilka personer eller grupper av personer jag kommer bli accepterad av. När jag väljer uttrycksmedel och uttrycksform väljer jag också vilka grupper jag är intresserad av att tillhöra. Vilka personer som för mig är viktigare än andra, åtminstone vad det gäller  foto eller resp annan konstform.  Men bättre, i någon slags allmän mening, existerar inte, oavsett hur många spaltmetrar som skrivs. Foton har också många olika syften, många fler än vad tex konst som målning eller musik har.

*

Det betyder inte att jag ogillar bloggar som handlar om teknik, kameror , skärpa eller annat, det är ju egna intresseområden i sig. Var och en bloggar om det hen är intresserad av. Men det jag fortfarande är förvånad över att någon fortfarande tror att det har betydelse för om bilderna blir "bra" eller inte. Däremot, vilket sällan behandlas i bloggarna, betyder det mycket för vilka personer eller grupper man vill tillhöra och bli bedömd av.

*

Dagens bild, överblommat nässelbestånd, tog jag på förmiddagen idag och fick ganska fri bildbehandling.

*

***

Inlagt 2021-08-07 23:34 | Läst 1595 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kloka ord Björn,och en fin bild.
/ Bengt H.
Svar från Khalad 2021-08-08 20:15
Tack för det Bengt!
Bra sagt, en annorlunda och riktigt vacker bild!
Svar från Khalad 2021-08-08 20:16
Tack Per, roligt att du gillar bilden!
Bra uttryckt och en fin bild som exempel.
Svar från Khalad 2021-08-08 20:16
Tack för det Sven!
En mycket fin och uttrycksfull bild som utmärkt kompletterar dina funderingar. Jag håller med :-)
Hälsningar Halina
Svar från Khalad 2021-08-08 20:17
Roligt att du gillar bilden, tack Halina!
Hej,
Så är det. Väl beskrivet.
Dina bilder är alltid uttrycksfulla och tankeväckande.
Ha en fin dag
Bob
Svar från Khalad 2021-08-08 20:17
Tack för det Bob!
Ja, man upphör inte att förvånas över att diskussionen om bild i allmänhet och fotografi i synnerhet ständigt tycks pågå. Nytt bränsle till brasan, nya och nygamla åsikter. Diskussionen upprepar sig. För varje varv med lite ny teknik och metoder i bagaget. Och det är väl inte så konstigt när engagerade människor möts.
”Fotografi, bilder, precis som all annan konst, är subjektiv. Punkt.” Ja det kan man med viss fog hävda, men allt fotografi är inte konst. Fotografi är nog den teknik som har den mest glidande definitionen av alla bildtekniker. Stafflimåleriet lämpar sig inte så väl för faktabilder. (Däremot används akvarelltekniken flitigt till floror, fågelböcker och liknande artnycklar.) Som ett exempel. Fotografisk teknik kan användas till allt från faktabild till poesibild och konstbild. Fotografi har den styrkan att den dessutom på mottagarsidan kan uppfattas och tolkas på olika sätt beroende på sammanhang.
Och det där med nässlor. Harry Martinsson Nässlorna blomma. Den läste jag första gången bland annat på tåget ner till Solna och mönstring inför värnplikt. Snacka om dissonans.
Ha det gott
/Gunnar S