Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KULTURARBETE - RISINGE

***

Just dom här fälten mellan S.ta Maria och Össby representerar de äldsta delarna av Risinge socken. Eftersom kyrkan straxt intill påbörjades i slutet av 1100-talet kan vi räkna med att trakten varit bebyggd dessförinnan. Inom Finspångs kommun finns fö rester av fem fornborgar och inte långt från S:ta Maria också vikingagravfält. Få områden synes mig vara mer typiska kulturbygder än just Risinge . Både jordbruk och djurhållning är mao urgamla verksamheter. Och om man jobbar med att vidmakthålla tusenåriga traditioner tycker jag man förtjänar titeln kulturarbetare.

*

*

***

Inlagt 2021-10-15 13:10 | Läst 1631 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
En bild med för ändamålet perfekt perspektiv. 135:an skulle jag gissa?
Bilden är även mycket övertygande. Som gammal kulturgeograf får jag lust att ta en lång promenad i dina trakter.
Jag rör mig själv mycket ute på Mälaröarna i närheten av min bostad i Stockholms utkanter. Vi har liknande sorts landskap här. Mycket gammalt, och brukat i tusen år +. Vi bukar skämta och säga: "Om man sparkar i åkern, så sprätter det upp en fibula".
Svar från Khalad 2021-10-15 14:58
Stämmer bra det, min älskade Zeiss-135:a med hög ljusstyrka, 1,8. Trots vikten (typ 1 kg) sitter en ofta på. Tack Peter!
Jag gillar mönstret som blir när plogen vänder jorden och perspektivet som du valt. Jag har en gång lärt mej plöja och det var rogivande men krävde samtidigt precision och uppmärksamhet vid varje vändning. Jag hade ju inte en växelplog så det var en del annat pyssel också. Men mellan varven kunde man slappna av...
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-10-19 13:21
Tack Lena, plöjning kräver både precision o överblick. Gissar vad växelplog är….