Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KLARA KVÄLLAR

***

Den vackra gårdagskvällen lockade mig till en kvällstur. Nästan fullmåne men jag tänkte att det nog går att få med några stjärnor också. Med var minA7S med 12 Mpix och normalobj 55/1,8. Och två händer utan tracker. Den här bilden är från Doversund med bruket i Skärblacka därborta och över horisonten en aning ljus från Norrköping nere till vänster. Månen gav fint ljus åt Glan och visst finns där några stjärnor med trots att månen lyser starkt över alltihopa. För att se stjärnorna måste man förstora.

1/10, bl 2.0 och ISO 3200 

*

f

*

***

Inlagt 2021-10-18 19:33 | Läst 1669 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Visst ser man stjärnorna. Det blev förvånansvärt bra med det starka månljuset. Jag trodde nog att man måste ha minst två exponeringar för att få till en bild med månen en sådan krispigt och klart kväll.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2021-10-19 18:47
Tack Lena, håller med. Jag gissar att det just var en krispig kväll utan särskilt mkt fukt. Det är väl fukten som ger problem om det finns starkare ljuskällor i närheten.
Lustigt när jag klickar på förstora så fick jag en tredjedels mindre bild :). Men visst ser jag stjärnorna. Stativ, det är inte för riktiga män :). Det blev en vacker bild med det upplysta vattnet. A7S använder du väl inte så ofta, det är väl den som ska vara så brusfri om jag kommer ihåg rätt
Svar från Khalad 2021-10-19 18:51
Hej Peter, jag funderar inte så mkt på tekniken så länge det jag vill göra fungerar. I princip är det så på min skärm också, så lä'nge jag bara klickat in mig på bloggen är stående bilder för höga för att rymmas på bildskärmen. När jag går vidare och klickar på enstaka bild anpassas alltid höjden (eller bredden på tex panoramabilder) så att dom precis "ryms" inom skärmen. Och det stämmer, när den kom var ansågs den extremt brusfri, nu tycker jag inte det är någon större skillnad mot tex min A7Riii trots att den redan har säg tre år på nacken. Den har jag just inlämnad på service, fokusen har börjat fladdra, särskilt när jag använder vidvinkeln, den låser inte autofokusen som den ska.
Stjärnorna syns mycket bra. En lyckad bild! Snyggt.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2021-10-19 18:55
Tack Johnny, en enkel "rakt på bild" som ändå ger lite av känslan den fina kvällen :-)