Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

FOTOTEKNIK 1952

***

Morfar och storasyster Sigbrit i läshörnan på Carlavägen 31, Ludvika. Jag var elva och höll på att lära mig pappas lådkamera, 6 x 9 (cm) -  8 bilder på 120 film. Kameran var utan avståndsinställning, hade bara en tid och B (Ball) och kanske två bländare, kommer inte ihåg säkert. Här hade jag insett att genom att lägga kameran på ett bord kunde jag fota också inomhus i befintligt ljus genom att använda B-inställningen, utan gummiblåsa. Huvudmotivet är lite för nära för riktig skärpa, skärpa finns på det som syns i spegeln, men oskärpa är inne idag så det passar bra.  Morfar Andreas är här 80, han var född -72 (1872), storasyster Sigbrit är 15. Tiden, vad det nu är, går - morfar har varit borta i nästan 60 år, storasyster i 5.

*

*

***

Inlagt 2021-11-15 14:31 | Läst 1671 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
En väldigt levande bild - och då kyler det lite i hjärttrakten när det handlar om människor som inte längre är med oss.
Jag upplever detta rätt ofta, eftersom jag började fotografera med Kodachrome II redan på 1960-talet. Kornfriheten, den höga skärpan, och de fina färgerna gör att vid projicering till storbild i mörkt rum, kan effekten ibland bli rent kuslig, när sedan länge döda personer stiger in.
Svar från Khalad 2021-11-16 22:54
Tack Peter! Så är vi alla ganska kortvariga besökare här. I det finns ingen tragik. Alla lever vi bara i nuets ögonblick. Men saknar dom gör jag, hälsningar/ Björn
Väldigt bra för lådkamera inne i lampljus, lite suddigt gör inte så mycket. Proper snygg klädsel på morfar, storasyster uppslukad av boken, hon lägger inte mycket vikt vid lillebrors kameraförsök. Tror bilden är lite ovanlig för tiden då bilderna ofta var tagna utomhus och arrangerade.
Sen är det så med oss människor, plötsligt är vi här, och plötsligt är vi borta. Under tiden pågår livet omkring.
Svar från Khalad 2021-11-16 22:58
Tack för det Stefan! Morfar var skollärare. Var och en har vi bara ett ögonblick, nuet. Hälsningar/Björn
Fint att se, snyggt med alla cirkelformer i bilden.
Svar från Khalad 2021-11-16 22:58
Tack för det Johan! Kul med cirklarna, inte planerade…..Hälsningar/Björn
Riktigt fint. Förr 70 år sedan var det inte så många som behärskade fotografi och utrustningen var oftast torftig. Jag håller med Peter - en väldigt levande bild.
Folk fick helt enkelt sitta still och posera så att det blev strikt och konstlat när det kändes obekvämt framför kameran. Men så är det inte i denna bilden.
Svar från Khalad 2021-11-16 23:00
Tack Jan Olof! Dom satt nog ganska stilla i sina stolar ändå här :-) Hälsningar/ Björn
Väldigt kul att se och höra om den gamla bilden! En spännande bild.

MvH
Johnny
Svar från Khalad 2021-11-16 23:01
Tack för det Johnny, uppskattas! Hälsningar/Björn
Du kan vara lycklig du som tidigt fattade att det är vardagen som är viktig att fotografera. Fina detaljer på morfar med manschettknappar och ärmhållare. Ingen mjukisklädsel här inte.
/Ragnar
Svar från Khalad 2021-11-17 16:21
Så känns det, jag är glad för dom många bilderna hemifrån, tack Ragnar! / Björn