Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Flåsa, Van de Graaff-generatorn och gamla skitbilder. Ludvika 1957

***

Thomas M hade häromsistens en klok blogg om skitbilder. Spar dom var rådet! Instämmer helt. Jag har sparat alla gamla svartvita negativ från 50- och 60-talet. Och jag hittar hela tiden såna jag inte tidigare brytt mig om. Kanske har jag visat denna, men jag har fler från samma tillfälle

*

Jag vet att jag redan berättat om vår fysiklärare flåsa tidigare. Hon hette förstås inte flåsa men eftersom hon ofta kom andtruten och i sista minuten till lektionerna uppstod namnet av sig självt. Hon var liten till växten och nådde oss 17-årskillar knappt till axlarna men kunde sin fysik ganska bra. Vad jag minns var ordningen ganska bra. Att det är ellära på schemat är ju inte så svårt att se. Ser inte så avancerat ut men är nog alldeles i början av första ring, hösten -57.

*

Lite roligt att se Van de Graaffgeneratorn längst ut till höger på katedern. Kommer ihåg hur vi ställde oss i ring där de yttersta personerna i varje ände höll med den fria handen om en av generatorns elektroder. Visst kändes urladdningen, ganska bra tom. Googlade på van der Graafgenerator men hittade först bara rockband. Med korrekt stavning gick det bättre. En enkel Van de Graaffgenerator för tex skolbruk ger typ 300 kV, inte så dåligt. Eftersom luftens jonisationsspänning är 30 000 V/cm räcker en sån  för att generera blixtar på 10 cm . Kul.

*

Det är inte bara generatorn jag minns. Hela interiören med flåsa och Ingemar Rundström (?) vid den dubbla gröna tavlan, projektorduken i taket till höger, lärarboken , handväskan och nycklarna på katedern. Keramvasken med vattenkranar till vänster skulle väl tåla lite syror och telefonanslutning på väggen - mycket modernt 1957!  Lokalen låg i det som då kallades ASEA-skolan och som tillhörde ASEA.

Bilden är tagna med min Yashica-Mat, och rimligtvis en Tri-X, jag har inte orkat leta fram negativet just nu. Andra bilden är samma , lite beskuret.

*

*

*

***

Inlagt 2022-01-01 21:33 | Läst 2274 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Toppmodernt med skjutbar svart tavla (som kanske var grön?) och telefon!

Bra att du sparat alla bilderna! Dom "enkla" har ett större värde idag än då de var nya. Vardagsbilder är sällsyntare än utflyktsbilder. Tänk att du hade detta intresse och odlade det och märkligt att du fick utöva det - det måste ha funnits en viss tolerans och kanske det där "bättre att han har ett intresse än är ute och hänger på gatorna"?

Vi hade lite äldre inredning på Norra Real i Stockholm. Kommer ihåg fysiklektionerna. Svart syrabetsad furu i superstadiga bänken (det hette väl bänken, inte bordet eller katedern?). Med ett sinnrikt spegelarrangemang kunde läraren visa att massiva bänken sviktade redan vid låg belastning. På väggen hängde ett foto av blixtnedslag i havet. Den bilden jagade mig i många år tills jag häromåret lyckades ta en likvärdig.
Svar från Khalad 2022-01-03 01:44
Tavlorna var gröna :-) Samtliga lektionsbilder var smygbilder, tror ingen lärare trodde det kunde fotas under lektionerna:-) Vissa lärare hade omedelbart utdelat skriftliga varningar vid påkostade, andra hade nog nöjt sig med tillsägelser/ Björn
Canalog 2022-01-03 08:51
…”påkostade…”
jag är inte ute efter att märka ord, men visst är den automatiska stavningskontrollen irriterande ibland? Tycker jag i a f ?
Svar från Khalad 2022-01-03 14:43
...påkomst... Instämmer helt betr stavningskontrolen :-)
Värdefulla tidsdokument!
Gott Nytt År!
- hawk
Svar från Khalad 2022-01-03 01:45
Det är det, tack Håkan! Detsamma!