Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DET HÄR MED PROMENADER......

***

Läste just ett gammalt  inlägg av överläkare Anders Hansen i Dagens Industri. Han konstaterade att FDA 2020 godkänt alzheimermedicinen Aduhelm trots att han säger att den har en ytterst blygsam demensförebyggande effekt. Godkännandet utlöste debatt då medicinen kostar 500 000 kronor per år och patient. I debatten, fortfarande enl Anders, nämndes inget om att det redan finns något som minskar risken för demens med upp till 30 a´40 procent - en halvtimmes daglig promenad. Så vi fortsätter våra promenader. Eftersom I nu är inne på femte året skulle vi gärna se en medicin som löser upp dom amyloida plack som är karakteristiska för sjukdomen. Dit har man ännu inte nått men förstår jag annan info rätt börjar man nu närma sig den möjligheten.

*

Våra gemensamma promenader är både nyttiga och trevliga men såklart inte idealiska för att leta nya motiv och nya vinklar. Framförallt saknar jag möjligheten att fota människor, I vill inte gärna vara motiv och trivs bäst på landet, inte i stan. Alltså tittar jag allt oftare i arkivet.  Här kommer nu i alla fall ett par färska promenadbilder, även om dom togs för ett par dagar sen innan senaste snön kommit.

*

*

*

***

Inlagt 2022-02-03 17:11 | Läst 1250 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vackra bilder här, och bra att ni kämpar på med promenaderna! Det är alltid superviktigt för hälsan, själv har jag 'förmånen' att ofta kunna röra mig där det också finns folk, och även rätt så smittsäkert.. det känns fint! Vill jag ut i 'skog' (det vill man ju ofta) så tar jag mig till Djurgården eller Nackaskogarna, men under den mörka årstiden så mörknar det för snabbt, då blir det istället besök i 'mitt närområde', som kan bjuda på så mycket! Har nyss gått min 'standardrunda 1A' som innehåller både 'stadsmiljö' med människor (Hornsgatan, Götgatan) och sedan hem strand/isnära utefter nästan hela Årstaviken (såg långfärdsskridskoåkare utefter rännan där), det är c:a 5 km och blir c:a 10 000 steg, och den promenaden känns alltid skönt oavsett väder..
Hälsn!
Svar från Khalad 2022-02-03 22:24
Hej Jan, tack för fin kommentar! Låter som en fin promenad du beskriver, omväxlande med både människor och natur. Det vet jag ju också från alla bilder du visat. Många hälsningar/ Björn
Komma ut och gå är bra på många sätt. På min frus boende var dom jätteskraja då vi skulle ut och gå, men personalen vande sig. Coronan var väldigt stort avbräck, ett halvår inomhus var skadligt på många sätt.

En ibland förbisedd sak: Benstommen behöver belastas för att inte kalka ur. Kalktabletter med vitamin D är bra särskilt vintertid då kroppen har svårt göra eget D-vitamin.


(Numera kommer de som klarar sig någotsånär på egen hand ut om de vill. Egentligen ska alla komma ut men så är det inte i verkligheten - åtminstone inte i flervåningshus. SÄBO borde ligga i markplan.)
Svar från Khalad 2022-02-03 22:31
Vi är helt överens. Att bli sittande/liggande inne försämrar ju snabbt allmäntillståndet. Förhoppningsvis dröjer det innan andra förutsättningar styr dit. Just kalktillskott är extra viktigt för mig eftersom jag fortfarande äter kortison som bidrar till ökad osteoporos, jag äter kalktabletter med D3-tillskott 1-2 gånger per dag, många hälsningar/ Björn
Hundägare lever längre och är friskare, det både finns och pågår studier av detta. Promenader är väldigt bra, för oss alla. Fortsätt så länge ni orkar. Jag beundrar din förmåga att hitta motiv längs en väg där ni går så ofta. Den liggande trästammen med mossa och alla knotiga grenar gillas mycket. Första bilden är nästan lite hotfull, kanske för att man inte riktigt kan uppfatta storleken på grenarna.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-02-03 22:33
Jomen så är det :-) Första bilden är rötterna till ett träd, tall om jag minns rätt, som står precis vid en liten sandbrant, tack Lena!
Har förstått att ni motionerar regelbundet. Själv fick jag en diabetesdiagnos för ca. 15 år sedan och lämnade husläkaren med en kasse injektorer samt en blodsockermätare. Fick även instruktionen att gå ner 7 kilo ( diet) samt 1 timmes rask promenad på förmiddagen samt 1 timma på eftermiddagen. I dag blir det bara 1.5 timma mitt på dagen men den strikta dieten har jag hållt och blodvärdena är normala utan medikament så länge det nu varar. Dock, på mitt när-minne verkar det inte hjälpa.

/Stephan
Svar från Khalad 2022-02-03 22:37
Hej Stephan, det gör vi, även om tempot och sträckorna inte är så märkvärdiga :-) Fint gjort att du fixat blodsockervärdena utan sprutor! Och närminnet ja, det känner jag igen. Fast jag tror att det är det vanligaste med stigande ålder, hälsningar/ Björn
Vackra bilder som alltid och den andra bilden faller mig mest i smaken, jag håller med övriga här om att det är viktigt med promenader korta eller längre det viktiga är att det blir av. Allt sedan vi skaffade hund så har först Lena och jag gått lite längre promenader, men efter hennes bortgång för snart 12 år sedan så har jag fått promenera själv med mina hundar. Nu tar Dennis och jag 3 promenader varje dag och det känns bra det varierar i länd lite beroende på väder, men det blir alltid någon promenad trots busväder sådant är livet när man är med hund.
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2022-02-04 13:42
Tack för fin kommentar Stig! Håller med om den sista bilden, den är renare och enklare. Låter fint att du och Dennis också har bra promenadvanor, det blir liksom nödvändigt när vi blir äldre. Med hund är det dessuton helt nödvändigt. Många hälsningar/ Björn
Jag gillar det liggande trädet och mossan.

Jag läser just nu en kurs på Bosön om hälsa och motion.
Den är intressant och det är mycket om vikten av vardagsrörelse promenader, att gå i trappor etc minst 30 min om dagen. Förutom föreläsningar har vi även fysisk träning.
Jag har ju förmånen att bo som Jan och promenerar gärna längs Årstaviken.
Hälsa I.
Mvh Bengt
Svar från Khalad 2022-02-04 13:45
Tack för det Bengt! Låter intressant med kursen på Bosön och har förstått att du har intresse för träning med gym. Jag lovar att hälsa I, just nu ligger hon och vilar sig :-) hälsningar/ Björn
Härliga dämpade bilder med mycket av skogens kraft..Blir dock nyfiken på varför ett modernt blått nylonsnöre sitter där det sitter...
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2022-02-04 13:51
Hej Gunte, tack för fin kommentar! Min normala reaktion är att ta bort sånt som stör ursprungstanken med bilderna men i det här fallet tänkte jag att det kanske tillför bilden något, just eftersom det stör/irriterar naturupplevelsen? Stammen ligger inne på det jag kallar Ekbacken och är hästhage för ett par större hästar under sommarhalvåret, gissar att där finns ett samband.
Jodå, de promenadbilderna är fina. Min far är på väg helt bort ur nutiden, kan ej bo hemma längre, mycket svag efter 2 lunginflammationer. Det är ledsamt. Mediciner med tveksam nytta lanseras gärna med många ord men med klent medicinskt stöd, helst ska folk övertygas att ta dem dagligen i förebyggande syfte, med de biverkningar som är. Men en medicin som kan lösa etablerade plack, vare sig det är alzheimerplack eller coronarplack, det hade varit till omätbar nytta för individ och samhälle. Dock är det som du säger - motionera och ät nyttigt, det är en medicin som är oslagbar och helt biverkningsfri.
Svar från Khalad 2022-02-04 19:18
Hej Stefan, tråkigt att höra om din far. I stort tycker jag nog det finns väldigt mkt bra mediciner (inte just för Alzheimer) och det tillsammans med bättre levnadsförhållanden har nog en stor del i ökade livslängder. Och motion är vi helt överens om, tack Stefan!
Vibybo 2022-02-05 10:37
Hej Björn, uttryckte mig oklart tror jag, ber om ursäkt för det, visst är flertalet mediciner utmärkta framsteg, dock avsåg jag en del nischer som gränsar till bluffmarknader, men de är få lyckligtvis.
Svar från Khalad 2022-02-05 13:25
Instämmer!