Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

BLÅMES

***

Jag blev stående en lång stund och tittade på blåmesen som hoppade omkring i ungträdet framför mig. Den gjorde små utflykter men kom tillbaka flera gånger till ungefär samma ställe. För en gångs skull hade jag långtelet på och tog ett antal bilder, intressant att se vad den gör tänkte jag. Äter förstås hade jag gissat, och det gjorde den, men inte knopparna som jag trott. I stället visar bilderna ganska tydligt att den äter barken, eller kanske lagret närmast under barken. Det syns tydligt att barken på dom smala grenarna hackats upp. På några av bilderna ser det ut som den öppnar nya ställen att äta på. Bildmässigt kanske en lite småtråkig serie men intressant att se vad den gör. 

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2022-03-02 22:52 | Läst 697 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Trevlig serie av din Blåmes som "äter" bark, den kanske har gömt något frö i en barkspringa har jag läst någonstans, bild 3 från slutet är min favorit
Ha det gott/Stig
Svar från Khalad 2022-03-03 11:56
Tack för det Stig. Fick nog förklaringen av Christer här nedanför :-)
De letar småkryp som gömt sig i skrymslen. Många insekter, en del vildbin till exempel, lägger sina ägg tillsammans med mat (pollen) i ihåliga växtstammar, jag har fått bilder på blåmesar och talgoxar som "bryter sig in" i sådana bogömmor i visset gullris och lupinstammar. När de får tag i fibrer sliter och drar de tills de kommer in. I trädbarken hittar de nog främst småkryp som försöker skydda sig mot kölden, många insekter börjar komma igång och nätterna är kalla. Jag har ofta sett blåmesar jaga kryp i s.k. videkissar, man kan nästan tro att de käkar pollen ;-)

För ett tag sedan hade vi flera små miniskalbaggar inne, jag kunde inte begripa var de kom ifrån. Lösningen: de fanns gömda i barken på tunna kvistar som vi tagit in för att torka och använda som tändvirke i kaminen.
Svar från Khalad 2022-03-03 11:55
Skönt med såna som kan så man får lära sig nå’t! Tack Christer!
Det här är precis en sådan detalj som jag skulle kunna stå och titta på och självfallet ta en hel massa bilder då jag upptäckte vad den lilla fågeln höll på med. Jag har också läst kommentaren från Christer vilket gör bilderna ännu mer intressanta. Det fanns alltså mat under barken, det var nytt för mej.
Hälsningar Lena
Det är både avkopplande och kul att beskåda dom små liven, smågnabbas ibland, speciellt Pilfinkarna och dom andra jobbar hårt med olika typer av födointag. Ibland blir det några kul bilder också, som här...
HaD/Gunte..