Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RÄTT KAMERA TILL RÄTT UPPGIFT

***

Ibland är mobilen bästa val, inte bara för att den är tillgänglig. Den här stympade gamla eken är vändpunkten för våra promenader. Just denna bild är tagen för några månader sen och nu kan vi konstatera att bladen grönskar igen i toppen. En riktig ek som inte ger sig i första taget. Vi brukar sitta en stund på en av de massiva grenarna som brutits av, perfekt för fem eller tio minuters meditation.  För att få med både den grova stammen, det som öär kvar av den, och smågrenarna där  uppe var mobilen perfekt. Vidvinkelobjektivet 1, 54 mm, 1/240 s bl 2,4 och ISO 25 blev perfekt för den här uppgiften

*

f

*

***

Inlagt 2022-05-19 11:42 | Läst 869 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Snyggt med molnen i bakgrunden. Visst fungerar mobilen i många tillfällen, men det är nog inget jag fotografera svalor med, iaf inte närbilder
Svar från Khalad 2022-05-20 21:12
Hej Peter, instämmer! Tack!
Nåja - den optiska distorsionen och lutningdistorsionen sammantaget, gör att skogen är på väg att falla in mot eken på båda sidor om densamma.
Jag tror alltså att distorsionen i denna mobilvidvinkel är väl så hög. Visst får man med allt, och man får det önskade perspektivet - men fallande skog tilltalar åtminstone inte mitt öga. Jag kan alltså inte hålla med om att mobilen var lämplig för uppgiften.
Svar från Khalad 2022-05-20 21:18
Hej Peter, man får inte vara perfektionist när man fotar med mobilen. Det finns mer i bilden än distorsionen jag helst skulle vara utan, den fula blå tonen på himlen till vänster tex, den dök upp när jag drog ner exponeringen i datorn. Att justera exponeringen på jpeg-bilder när himlen är med är fö inte lätt med andra kameror heller. Ändå fyllde bilden som den är mitt syfte :-)
Läcker bild på det speciella trädet och det blir ju lite roliga vinklar!
Svar från Khalad 2022-05-20 21:19
Hej Dan, så var det tänkt, tack!
Blev fin bild detta, eken och molnen!

(Jämfört med Peter är jag rätt tålig då det gäller distorsion. Plåtar en hel del med fisheyeobjektiv och har vant mig.)
syntax 2022-05-19 19:26
Det är bara det att Björn gjorde ett normativt uttalande: "RÄTT KAMERA TILL RÄTT UPPGIFT". Jag har alltså en avvikande uppfattning - att detta inte alls var rätt kamera, och jag motiverade varför.
Annars är Björn en styv fotograf som från min sida har genererat massor med positiva kommentarer i kommentarsfältet under åren - men inte denna gång.
Svar från Khalad 2022-05-20 21:20
Hej Måns, tycken helheten fungerade som tänkt, tack!
Svar från Khalad 2022-05-20 21:24
Hej igen Peter, jag förstår, och håller med på många sätt, fast jag tycker helheten blev som jag tänkt. Och jag har fotat den många gånger på olika sätt och just den här bilden som jag sökt få till har jag inte hittat någon annan lösning på :-)