Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TANKAR PÅ KVÄLLSKVISTEN

***

Hörde att det var dyr el i eftermiddag, 5:-/kWh från Gävle och neråt. Reportern måste ha glömt bort reglerna för han sa tydligt att det var ok elpriser i går då det var söndag och blåste, problemet idag var att det var måndag och inte blåste särskilt mycket. Sånt tror jag inte man får säga i TV egentligen, åtminstone inte i  public servicekanaler. Får se om han får sparken efter känt DN-mönster. 

*

I ett SvD-inlägg häromdagen bekymrade sig några  företagsrepresentanter, LKAB:s VD bla ( ni vet det här med fossilfri järnmalm och fossilfritt stål, redan i några Volvolastbilar) om hur det blir med den svenska eltillgången. Nu när industrin har teknik för fossilfri järnmalm (LKAB) och ståltillverkning (SSAB och H2 Green Steel) krävs mkt el, bla för vätgasframställningen. Som det ser ut nu finns varken elproduktion eller överföringskapacitet för behoven. Batteriproduktion i Skellefteå och Göteborg kommer kräva sitt, liksom serverhallarna. Dom här tre skrev att vi behöver el från alla källor vi har - vattenkraft, vindkraft, solkraft och kärnkraft. Effektbalansen i näten när olika produktionskällor går upp resp ner liksom när förbrukningen går upp resp ner är inte något som det minsta bekymrar allmäntyckarna men för industrin handlar det om överlevnad. El som kostar 5 :-/ kWh ena dagen och nästa 1,50 går inte att planera och el som kostar 5:-/kWh kommer göra många företag olönsamma, små som stora. Men det kanske ingår i planen. Marknaden är denna världens gissel har jag förstått, den är roten till allt ont. I min värld är det tvärtom - den fria marknaden har gett oss bättre livsvillkor, mindre spädbarnsdödlighet, längre livslängder, mindre fattigdom och bättre liv. Det tycks stämma tom med en kommunistisk diktatur, Kina. Fri marknad har gett ett välstånd ingen hade drömt om för 50 år sedan. Men jag förstår därför också hur viktigt det är - för den som hellre ser central-kommitteer som lagstiftar om vad vi får och inte får i stället än fri marknad - att göra klart att klimatproblemen är den fria marknadens fel. Människan förstår inte sitt eget bästa. Farbror staten vet. Fast inte vad det gäller elen förstås. I varje fall inte om man tror industrin fortfarande har en viss liten betydelse för våra liv. Och jag undrar, om elen kostar 5:-/kWh måste väl tom den oerhört dyra kärnkraften bli lönsam? Själv vill jag ha massor av vindkraft, ganska mycket solkraft och den kärnkraft som behövs för att priset på el ska vara rimligt stabilt och göra att vi slipper starta det oljedrivna  Karlshamnsverket kalla vindstilla vinterdagar. Och guskelov får vi fortfarande välja om vilken reglering vi vill ha, centralstyrning verkar vara få som har högst på listan.

*

*

***

Inlagt 2022-06-20 22:47 | Läst 709 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Här i våra trakter har ju Holmen AB kommit fram till att mer el måste produceras i närområdet om dom ska kunna driva pappersbruket Braviken på sikt. Fredrik Lundberg och övriga på Holmen är helt neutrala då det gäller kärnkraft eller vindkraft. Dom ville bygga på egen mark och då trodde jag att M skulle stötta Holmen, företagsamheten, kapitalismen och miljön men M ville stoppa projektet från början med kommunala vetot. Här i Norrköping blev det inte så, utan projektet får prövas i den ordning lagen anvisar. Det var V som avgjorde frågan, deras Nicklas Lundström tror att Holmen begriper sig på el och pengar.

I Finspång tror jag att kommunen tillämpar vetot - vet du?


Om Holmen fått bygga det dom gick ut med hade det varit ett rejält tillskott till Östergötlands elförsörjning. (Ja, jag vet att det inte blåser alltid. Därför beghövs elnät, mera elnät och ännu mera elnät.)

Snygg bild!
Inte mycket att tillägga till din text, det här är ett stort problem. Och den röda flagga du symboliserar i bilden är väl inte heller en vägvisare.... ;-)

Ett tips om man vill hålla koll på elproduktion och elmarknad är den här webbplatsen:
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

Där ser man aktuella data om priser (på elbörsen, inte för konsumenter) och fördelningen mellan olika slag av elproduktion, import och export m m.
Något jag har funderat på varför Norrland har 10 öre per kilowattimme i måndags medan Sydsverige har över 2kr? Hade det inte varit mer solidariskt att ha samma pris över hela landet? Det verkar som priset sätts internationellt vad kostnaden är i tex Tyskland, har inte förstått hur det hänger ihop och varför halva Sverige inte påverkas. Själv tycker jag det blåser för mycket här nere, har ju ingen lust att önska ännu mer blåst för att få ner elpriset
gunte 2022-06-21 09:19
Socialdemokrater för tro och solidaritet säger dom, jo pyttsan....
Då ska vi vara solidariska och höja sydsvenska mat, öl och brännvinspriserna 10 ggr
för zon 1 och 2 då.....
Man tappar livslusten med allt helvete, nu ska -57.orna inte få pensionärsskatt heller,
där rök ett 5 siffrigt belopp, hur dom nu kan gå in och bestämma detta när många redan har gått i pension.
Men det måste väl in kosing för att betala elbilstönteriet..
Bra bild Björn, ilsket röd..
HaD/Gunte..
pdahlen 2022-06-21 12:33
Precis, de kan få handla potatis för 100:- kg i Norrland. Kan problem vara att ledningen mellan södra och norra Sverige är för klen så vår el här nere måste köpas från Tyskland medan i Norrland kan de gotta sig med svenskproducerad? Då får de väl bygga ut förbindelsen?
Tack för en utmärkt text. I Skåneland har flera större företag inte kunnat utöka sin verksamhet de senaste åren p.g.a. ej garanterad tillgång på el, de andra ser och lär sig, och sen priserna här nere! Vart skall de förlägga sin verksamhet? Fint rött kort i bilden till de det berör.