Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

99:AN, 135:AN OCH BILDERNA

***

Härförleden frågade mig Sven B vad 99:an är för nå´nting. Så här ser den ut, favoritkombon. Modiga 1835 gram med batteri. Så tillkommer motljusskyddet förstås. 160 gram. Helt i metall, gedigen känsla. Det räddade objektivet häromdagen. Med kameran i ena handen trampade jag på en sten och högerfoten vek sig, som vanligt. Det går inte att undvika och jag föll som en fura och slog  kamera med objektiv, och bakvänt motljusskydd, i backen. Den rullade ett par meter i från mig, motljusskyddet ramlade av och gick i två bitar. Vi var nästan tillbaka vid bilen så jag samlade ihop grejerna och satte mig i bilen. Det visade sig att själva motljusskyddet lossnat från ringen med bajonettfattningen, bara att snäppa i och sätta tillbaks den på objektivet. Man ser på bilderna att den blev rätt repig runt fronten.

*

Kameran, 99:an, är min första fullformatskamera, köpt 2012 (den kom ut samma år). Sony A99, eller SLT-A99V. Det var före de spegellösa systemkamerornas tid, men Sony hade börjat med fast, semitransparent spegel för att komma ifrån den rörliga spegeln (och därmed minska slutarvibrationer och problem vid serietagning. Nästa steg blev ju att ta bort spegeln helt). För mig har det funkat utmärkt fast många förståsigpåare påpekade att man tappade ett halvt steg i ljus pga av semitransparensen. 

*

135:an är en Zeiss Sonnar 1,8/135 ZA med A-fattning, gjord för Sony. Skärpedjupet på 1,8 är kort, jag lovar! Skärpan är i mitt tycke suverän, skarpt utan den där digitalskarpa känslan som tex min fasta 24 mm vidvinkel har. Outstanding för porträtt men utmärkt också för många landskap. Köpte objektivet, som så mkt annat, begagnat för halva priset, ska jag gissa för åtta år sen.

*

På kamerabilderna har jag tagit med min gamla Olympus OM-2N som jämförelse. Noterar att jag glömde ta av motljusskyddet, därför ser den extra maffig ut. På sista kamerabilden är dock motljusskyddet av. För övrigt tycket jag det var roligt att snabbt plocka fram lite av det jag tagit med just den här kombinationen. Porträtt i lågt ljus, landskap och en del annat, håll till godo.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Inlagt 2022-09-19 22:01 | Läst 1535 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant blogg med prylar och bilder! Hoppas foten höll någotsånär.

Jag fastnade för porträttet på prästen, han heter Matti i förnamn och jag är bekant med honom sen ganska många år. Fin bild på en lågmäld man.
Svar från Khalad 2022-09-20 10:27
Hej Måns, minns jag rätt heter han Matti Perolakoski. Jag har träffat honom flera gånger då han var biträdande distriktsguvernör i Rotary. Under några månader upprätthöll han också en kyrkoherdetjänst i Finspång för kanske ett par år sen. Bilden på honom är från den tiden då vi hade sista mötet före jul som en kort julbök. Instämmer helt, lågmäld och mkt sympatisk. Första bilden (eller femte då) är från samm julmaten. Tack för fin kommentar!
Hoppas allt väl efter fallet! Och även skönt att kameran klarade sig!
Fina bilder, min favo i den näst sista, det svartvita porträttet!
Zeiss e fina grejer!
Och Olympus OM2:an, den e inte så pjåkig heller! Litet av min favokamera! :)
/Bengan
Svar från Khalad 2022-09-20 22:18
Det gick bra, både med mig och kameran, tack Bengt! Just porträtt gör också jag ganska ofta i svv även om det bara blev en bild här. Har fö film i Olympusen, vi får se vad det lider.:-;
OM-2n vinner alla dagar för min del. Klumpar har jag fått nog av.
Svar från Khalad 2022-09-20 22:19
Jomen det förstår jag, tack Thomas!
Dom levererar kvalite både hus och objektiv, jag tror mannen bakom är skyldig också ;)
Suveräna bilder....
Vet att vi både hade Konica Minolta D7D tillbaka i tiden och när sen Sony tog över så blev det byte
till Nikon för mig. Har för mig att det var någon funktion som fattades på Sonys första modell som jag ogärna ville vara utan (tror det var multiexponering)
Mäktig storleksskillnad :)
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2022-09-20 22:22
Tackar! Och multiexponering har jag saknat, nu har jag det efter uppdatering på A7RIII:an men så komplicerad att den sällan blir använd
gunte 2022-09-21 09:54
Finns det ingen "Min meny" funktion där du kan lägga den ?
HaD/Gunte..
Aj då hoppas både du och objektiv klarar det bra fortsättningsvis. Det kan gå fort sånt här.
Mycket fina bilder också
Mvh N
Svar från Khalad 2022-09-20 22:23
Det gick bra, tack Nini!
Tur ni klarade er!
Det är en rejäl pjäs, skärpan och det korta skärpedjupet gör porträtt och blommor riktigt bra.
Svar från Khalad 2022-09-21 22:37
Tack Stefan!
Riktigt fina bilder, går inte att peka ut några enstaka här. Jag tycker att 135mm är en trevlig brännvidd särskilt om det är ljusstarkt och har bra närgräns. Jag har ett Samyang 135/2 som jag kan använda till det mesta, det blir allt från porträtt till närbilder då det har bra närgräns. Det stora bländaren gör att man kan få softade bilder i när och bakgrund. Har tittat på tex 85/1,4 eller liknade men de har ofta betydligt sämre närgräns och jag vill kunna använda ett sådant här objektiv inom natur och närbilder
Svar från Khalad 2022-09-21 22:40
Hej Peter, tänker att 135 inte blivit en klassisk brännvidd utan skäl. Har en 85/1,4 som jag också gillar, skillnaden är ju den större bildvinkeln. Tack!
Svar från Khalad 2022-09-21 22:40
Hej Peter, tänker att 135 inte blivit en klassisk brännvidd utan skäl. Har en 85/1,4 som jag också gillar, skillnaden är ju den större bildvinkeln. Tack!