Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VOIMA SJÖ

***

Voima sjö är Dan Anderssons namn på Väsman. Han skriver om den bla i Sista natten i Paindalen (Visor och ballader). Sjön ligger i Ludvika kommun och skogar, berg och gruvor ligger runt sjön. Bland de tidigare kända men nu nerlagda järnmalmsgruvorna runt sjön finns bla Grängesberg, Blötberget och Håksberg. Under sjön ligger en omfattande outnttjad järnmalmsfyndighet på 640 miljoner ton. Fyndigheten ingår i de nybrytningsprojekt som Nordic Iron Ore undersöker.

*

Bilden är tagen en septemberkväll för drygt tio år sedan från Våghalsen i sydvästra delen av sjön.

*

*

***

Inlagt 2022-09-22 23:19 | Läst 2012 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Mycket vacker bild av "before". Vår civilisation behöver ju järn, 640 miljoner ton malm är en hel del. Undrar om det blir nåt "after" och i så fall hurdant.

Jag tänker på Lamcoprojektet som startades med högt ställda mål att åstadkomma ett permanent lyft av inkomster och kunnande i Liberia. De målen infriades inte.

Wikipedia:

"Lamco Joint Venture (LJV) bildades 1957 och ägdes till 75% av the Liberian Americo-Swedish Minerals Co, Lamco, och till 25% av amerikanska Bethlehem Steel Corporation. Lamco ägdes i sin tur till hälften var av liberianska staten och Liberia Ore Ltd. Det senare företaget ägdes till sin huvuddel av Svenska Lamco-syndikatet och till en mindre delo av amerikanska investerare. I Svenska Lamcosyndikatet hade Grängesbergsbolaget/TGO (Trafik AB Grängesberg-Oxelösund, senare Gränges AB) ett majoritetsägande och i övrigt ingick Sentab inom Skånska Cementgjuteriet (Skanska) och företag inom Wallenbergsfären. Gränges, som hade medel i kassan efter försäljning av sina aktier i LKAB till svenska staten, svarade dessutom enligt avtal med Lamco Joint Venture för försäljning och sjötransporter. Lamco hade en koncession till 2023 för brytning av 225 miljoner ton malm av en avgränsad malmfyndighet nära gränsen till Guinea. Sammanlagt investerades 250 miljoner USD i projektet. Det var därmed det största u-landsinvesteringsprojekt, som ett svenskt företag svarat för. Produktionen i gruvan började 1963. Bolaget byggde en 27 mil lång järnväg mellan gruvan och staden Buchanan vid kusten, där också en malmlastningshamn byggdes samt ett kulsinterverk, som öppnades 1968. Under investeringsfasen var 11.600 personer sysselsatta. Svenska staten var också inblandad, om än marginellt, genom att Sida finansierade hälften av en yrkesskola i Yekepa."
Svar från Khalad 2022-09-23 15:55
Hej Måns, tack för intressant kommentar! Lamco-projektet har jag levt med live. Jag anställdes 1965 i Svenska Metallverken som 1969 köptes upp av Gränges, som i sin tur köptes upp av Electrolux 1976. Inte minst maktkampen mellan Ian Wachtmeister, då VD för Gränges Aluminium som Al-delen av Svenska Metallverken kommit att kallas, och Electroluxchefen Hans Werthén var intressant att se på nära håll. Jag var forskningsdirektör och hade Ian Wachtmeister som närmaste chef. Två totalt olika personligheter, Ian - lång, extremt utåtriktad, stor personlig pondus, brett cowboybälte och en röst som hördes långt vare sig det var snapsvisor eller andra sammanhang, och Hans Werthén kort och mycket konventionellt klädd, oftast helgrå kostym och med sin speciella röst. Tala om kulturkrock.......
Nog om det. Mkt tveksam om det blir något av Nordic Iron Ore. Dom har funnits iså där tio år och än har nog inte så mkt hänt. Jag tänker mig fö köpa Jan Jörnmarks nyutkomna bok Övergivna platser som handlar vad som hände i Bergslagen under 70- och 80-talen.
Måns H 2022-09-23 17:43
Oj! Live med Lamco! Och Wachtmeister som närmaste chef!

Honom har jag inte träffat, däremot Werthén. Gillade honom, han var på sätt och vis extremt opretentiös men det märktes ju hela tiden att han var nåt alldeles extra.

Kollade på Wikipedia:

"År 2017 fick NIO också bearbetningstillstånd för den mellanliggande malmfyndigheten under Väsman. Alla dessa tillstånd gäller i 25 år."

Om det blir nåt av det? Jag tror som du. Bara MKB:n tar väl knäcken på det här lilla företaget. Motståndet kommer att var kompakt. Dom som är emot har lärt sig att kräva mer MKB, bättre MKB och ännu bättre MKB. Till slut står det svart på vitt att en utvinning kommer att innebära en totalförstörd miljö och jag tror inte att vi är där än.
Svar från Khalad 2022-09-23 18:33
Jag var aldrig involverad i LAMCO-projektet men det rapporterades flitigt i koncerntidningar och annat. Varför jag nämner Jörnmark är för att jag hört honom (pod) tala om hur mkt satsningar som gjordes i Bergslagen för att försöka upprätthålla gamla traditioner i st f att ta in den globaliserade världen med en konkurrensen.
Jag har flera skivor av Thorstein Bergman vad gäller Dan Anderson....
Fin bild i sammanhanget!
/B
Svar från Khalad 2022-09-23 15:56
Hej Bengt, gillar Dan Andersson starkt. Tack för fin kommentar!
Otroligt vackert. Jag antar att sjön fortfarande finns kvar men jag kan förstå att det finns krafter som vill bryta malmen.
Hälsningar Lena
PS Vi är i Norge och där regnar det
Svar från Khalad 2022-09-23 17:40
Tack Lena, tror att det är långt bort med den brytningen :-) Go tur i Norge!
Vilken härlig bild på denna fina sjö fint fotograferat Hälsningar Gert
Svar från Khalad 2022-09-23 17:41
Tack Gert, Väsman är en fin sjö, ligger norr om Ludvika som jag vuxit upp i!
Mycket vackert panorama, jag tittar och njuter.
Svar från Khalad 2022-09-23 17:42
Hej Morgan, tack för fin kommentar! En vidvinkelbild jag beskurit!
Vackert, det såg man inte riktigt att det var en tio år gammal bild. Det är kanske fördelen eller nackdelen med naturfoto
Svar från Khalad 2022-09-23 17:43
Hej Peter, tack för fin kommentar! Alldeles sant, naturbilder ser man inte åldern på :-)
En mycket vacker och stämningsfull bild. Hoppas att vandalerna i gruvbolaget får ett rungande nej.

Hälsningar Jörgen
Svar från Khalad 2022-09-23 18:24
Tack för det Jörgen. Mycket tveksam till om det blir något, Nordic Iron Ore har funnits i 10 år och än har inget hänt :-)
En vacker kvällsbild. Omkring tiggarn från Luossa sjöngs på mors begravning.
Svar från Khalad 2022-09-24 22:23
Tack Stefan! Det låter fint med Dan Andersson på din mors begravning, stämningsfullt säkert.
Oj, vilken magisk bild. Så otroligt fint ljus och de låga molnen som är så vackert upplysta. Stranden i bildens högerkant gör bilden mer spännande än den förmodligen hade varit utan den.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Khalad 2022-09-24 22:23
Tack Bjarne, glädjer mig att du gillar bilden!
Tidlöst vackert.. som i Änglamark..
Låt fiskar simma kring bryggor och stenar
Sluta att utrota skogarnas alla djur!
Låt örnen flyga, låt rådjuren löpa!
Låt sista älven som brusar i vår natur
Brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur!
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2022-09-24 22:27
Taube´s ord passar fint här, tack Gunte!
Väldigt väldigt vackert!
Svar från Khalad 2022-09-24 22:28
Stort tack för det Lena!