Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SCHHHH, DOM HÖR DIG

***

Länge har man sagt att man ska prata med sina blommor. Kanske får man tänka sig för vad man säger nu också. Det visar sig nämligen vara mer sant än man vetat, blommorna lyssnar. Som Vetenskapens värld i går kväll kunde berätta har pollinatörerna haft större betydelse än man trott för uppkomsten av blomrikedomen, inte minst rikedomen av olika arter och varianter. Det är ju färg och doft i första hand som lockar till sig pollinatörerna. Men det visar sig att kommunikationen går i båda riktningarna. Blommorna hör när lämpliga insekter, bin och humlor tex, närmar sig, och svarar med att öka sockerhalten i sin nektar. Ganska påtagligt, 10 % är märkbart. Förunderlig är den, naturen.

*

Trädgårdsrosorna blommar fint fortfarande

*

***

Inlagt 2022-10-11 13:10 | Läst 1556 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag har alltid trott att dom fattar vad man säger. Jag brukar hota mina blommor: "Ser du saxen här??" Sedan växer dom som tusan... :-)
Svar från Khalad 2022-10-11 13:46
Ja, du ser, dom lyssnar.....:-)
Vacker bild. Vi har några rosor kvar på kolonin, de brukar nog hålla i ända fram till januari, men det beror ju på hur milt det kommer att bli. Finns mycket i naturen som man inte känner till, intressant är det
Svar från Khalad 2022-10-11 19:04
Tack Peter, dom har klarat sig fint trots att vi var i Korsheden ett par månader. Vi har snälla grannar som hjälper oss att vattna blommorna just
Vackert! visste man att Charles III brukar prata med sina blommor i sitt slottet, enligt rykten i England, vet inte om det är sant men det är inte ovanligt att man pratar med blommor, troligen när man är ensam eller med sin fru. hälsar Lasse
Svar från Khalad 2022-10-11 20:16
Tack för det Lasse! Och kanske gör han det, Charles III, vem vet?
Jodå det gör dom allt ;) och då hjälper det till med gröna fingrar och en vänlig mun så växer det bra

Vackert blomfoto
/N
Svar från Khalad 2022-10-11 20:16
Så är det förstås, tack Nini!
Tror några av våra växter bara hör vad dom vill eller så är dom hörselskadade :)
HaD/Gunte..
Svar från Khalad 2022-10-11 20:18
Så är det definitivt med hundar, så varför inte blommorna? Tack Gunte!
Svar från Khalad 2022-10-11 20:19
Så är det definitivt med hundar, så varför inte blommor? Tack Gunte!
Underbar bild Björn! Fina rosor. Jag slet med en rosrabatt förra året men inget riktigt vill sig hos mig. För mycket granar och för mörk tomt, eller har jag pratat för dåligt med rosorna. Försökte lista ut i helgen vilket erat hus var, men nej jag vet inte vilket. Vet ni har nära till Bartjärn. Mvh Nina
Svar från Khalad 2022-10-11 19:01
Hej Nina, jag var uppe i Korsheden förra veckan, åkte hem på lördagen. I var för första gången en vecka på annat boende. Jag tror mig veta vilket hus du har, såg att det stod en bil där när jag for i lördags. Vårt hus syns inte från vägen och ligger inte jättenära Bartjärn. Om man går eller åker ut mot Torrbo, gamla Smedjebacksvägen, går det ner en väg till vänster precis före det blir 70, precis vid busshållplatsen som heter Eldano. Vårt hus ligger längst ner. Det är en återvändsväg men det går lätt att vända därnere om du åker bil. Tack för fin bildkommentar :-)
Häpnadsväckande och helt nytt för mej. Ingen på jobbet verkar ha sett programmet heller för den där typen av fakta brukar komma fram när vi fikar på förmiddagen (som en motvikt till allt elände som rapporteras). Mycket fina rosor. Vi har bara en liten röd ros kvar i trädgården.
Hälsningar Lena
Svar från Khalad 2022-10-11 21:01
Det finns ju att se, bara att plocka fram på datorn. Väldigt intressant. Blommor kom för drygt 200 millioner år sen och spred sig snabbt över hela jorden. Sevärt, precis som de flesta Vetenskapens värld-avsnitten!
Ja visst är naturen förunderlig. Fina rosor också och fin exponering. Ska bli intressant att se hur mina sticklingar hemförda från grannarnas trädgårdar klarar vintern.
/Gunnar S
Svar från Khalad 2022-10-11 23:04
Tack Gunnar! Lycka till med sticklingarna. Naturen upphör aldrig att förundra.
Svar från Khalad 2022-10-11 23:09
Hej Bengt, har läst både om James Lovelock och Gaiateorin tidigare. Minns jag rätt har Lovelock numera backat från Gaiateorin. Han är däremot en av dom som inte tror på allt som skrivs och sägs om klimatkrisen. Tack länk!
Fin bild på rosorna. Vi pratar lite med blommorna, talar om vad som händer de som inte sköter dig ;-) . Och att de vattnas en gång i veckan så vara att snpassa sig.
Mvh Bengt
Svar från Khalad 2022-10-13 09:06
Hej Bengt, morot och piska i lagom dos :-) , tack!